REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė pareiškė užuojautą dėl nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, iškilaus Lietuvos dailininko, legendinio tapytojo ir legendinės asmenybės – Augustino Savicko – mirties.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė: A.Savicko kūriniai spinduliuoja Tėvynės meilę, šilumą ir tautiškumą

„Netekome iškilaus menininko, lietuvių tapybos patriarcho, kurio kūryba šiuolaikinėje mūsų dailėje paliko žymų pėdsaką. Jo kūriniai spinduliuoja Tėvynės meilę, šilumą ir tautiškumą, šiuolaikiniam žmogui atveria mūsų kultūros klodus.

REKLAMA

Ilgametis pedagogas ir kūrėjas Augustinas Savickas išugdė ne vieną jaunųjų lietuvių dalininkų ir tapybos mylėtojų kartą, būrė bendraminčius. Sulaukęs garbaus 94 metų amžiaus, tapytojas aktyviai dirbo ir kūrė iki pat gyvenimo pabaigos. Nuoširdžiai užjaučiu Augustino Savicko šeimą, artimuosius ir visus jo talento gerbėjus“, – teigė Prezidentė.

I. Degutienė pareiškė užuojautą dėl iškilaus tapytojo A. Savicko mirties

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pareiškė užuojautą dėl iškilaus Lietuvos dailininko, legendinio tapytojo ir legendinės asmenybės – Augustino Savicko – mirties.

REKLAMA
REKLAMA

„Netekome asmenybės, dėl kurios svarbos Lietuvos meno istorijoje ar tiesiog Lietuvos istorijoje jau seniai niekam nekyla abejonių. Išskirtinis talentas ir išskirtinis darbštumas lėmė itin aktyvią Augustino Savicko kūrybinę veiklą, kurios rezultatas – šimtai paveikslų, dešimtys personalinių ir grupinių parodų, knygos ir straipsniai. Ir, žinoma, pripažinimas ir garbingas įvertinimas tėvynėje bei visame pasaulyje, daugybės žmonių nuoširdi pagarba ir dėkingumas“, – rašo I. Degutienė užuojautoje, skirtoje Velionio artimiesiems, šeimai, draugams, buvusiems studentams ir visai Lietuvos dailei ir kultūrai neabejingų žmonių bendruomenei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė pažymi, kad Lietuva neteko ne tik išskirtinio menininko, bet ir išskirtinės dvasios žmogaus.

„Patyręs skaudžių likimo smūgių, išgyvenęs karo prievartą ir žiaurią tragediją, kai motina ir brolis tapo holokausto aukomis, šviesaus atminimo Augustinas Savickas išlaikė tikėjimą žmogumi ir žmogiškumu, išlaikė tikėjimą Lietuva. Dėl to Jo biografija – tai ne tik iškili ir talentinga kūryba, ne tik kantrus darbas bei studentams skirtos profesinių paslapčių pamokos, bet ir gražaus bei prasmingo gyvenimo pamokos, grožio, prasmės ir išminties pamokos. Už visa tai, už itin gausų kūrybinį ir ne mažiau vertingą moralinį palikimą nuoširdus dėkingumas ir visuotinė pagarba telydi Augustino Savicko vardą ir atminimą“, – teigia I. Degutienė.

REKLAMA

Tapytojas Augustinas Savickas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino Riterio kryžiumi. Jo kūryba įvertinta nacionaline kultūros ir meno premija. Dailininkas taip pat apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžiumi.

***

Tapytojas Augustinas Savickas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino Riterio kryžiumi. Jo kūryba įvertinta nacionaline kultūros ir meno premija. Taip pat apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžiumi.

A. Savickas gimė 1919 metais gegužės 12 dieną Danijoje, Kopenhagoje. Kūrėjo tėvas – diplomatas ir rašytojas – Jurgis Savickis.

REKLAMA

1927–1939 metais A. Savickas gyveno ir mokėsi Kaune.

Studijavo Šveicarijoje, Maskvos meno mokykloje.

1945-1949 metais studijavo ir baigė Vilniaus dailės institutą.

1985-1993 metais dirbo Vilniaus dailės institute, tapybos katedros profesoriumi.

Nuo 1951 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Susiję straipsniai:

Mirė garsus dailininkas A. Savickas


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų