REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusė milijono litų – neperkant jokio loterijos bilieto. Tokius jaukus mėto internetiniai sukčiai iš Nigerijos bei kitų kraštų. Policijos atstovai prabyla, jog apgavikai vis dar atranda laimėjimais įtikėjusių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlęs laimėjimą paprašė pinigų

„Mes norime Jums pranešti, kad jusu elektroninio pašto adresas tarptautini apdovanojima, 14 balandžio 2012 apdovanojimo prizo kontakto reikalavimo priza laimejo 500,000,00 euru. Pagarbiai, Alvaro Rubio (p) apdovanojimas koordinatorius“, – toks pranešimas atkeliavo į „Šiaulių naujienų“ redakcijos elektroninio pašto dėžutę. Ispanijoje, Madride esančios agentūros darbuotoju, žymaus Ispanų futbolininko bendrapavardžiu prisistatantis siuntėjas, sulaukęs žurnalistės atsakymo, atsiuntė anketą. Trumpa paieška interneto sistemoje parodė, jog įvardijama įmonė greičiausiai būsianti fiktyvi. Siuntėjas paprašė nurodyti asmeninius duomenis, teigdamas, jog tai yra būtina norint gauti visą laimėjimą.

REKLAMA

„Tai reta galimybė laimėti didžiulį prizą. Jūsų elektroninis paštas buvo atrinktas specialia programa. Sveikiname. Norint atsiimti laimėjimą, reikia išsiųsti patvirtinimo formą“, – rašė A. Rubio prisistatantis žmogus. Kitame laiške jis paprašė pervesti 200 eurų už laimėjimo legalizavimą per „Western Union“, kurį įprastai ir naudoja apgavikai, nes išsiuntus pinigus, operacija negali būti nutraukta ir neįmanoma susekti pinigų gavėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Sukčiai siuntinėja pranešimus apie laimėtas pinigų sumas („Šiaulių naujienos“/Astos Volkovaitės nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Sukčiai siuntinėja pranešimus apie laimėtas pinigų sumas („Šiaulių naujienos“/Astos Volkovaitės nuotr.)

Atsiranda lengvatikių

„Tai klasikinis sukčiavimo atvejis, vadinamieji „laiškai iš Nigerijos“, kai šios šalies sukčiai, naudodami automatinį teksto vertimą, siunčia laiškus apie neva jūsų laimėtą didįjį prizą loterijoje. Jei žmogus patiki, prasideda bendravimas elektroniniu paštu, siekiant išvilioti stambesnes sumas, kurios neva reikalingos tarkime, „loterijos mokesčiui“ sumokėti. Žmonės iš godumo ir nežinojimo vis dar patiki tokiais laiškais ir, kaip bebūtų liūdna, atiduoda savo pinigus sukčiams“, - teigia Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis. Pasak jo, policijos galimybės apsaugoti žmones nuo tokių nepageidaujamų laiškų ribotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai pataria niekada neatidarinėti nelauktų laiškų. „Juose gali būti ne tik sukčių jaukas, bet ir kompiuterių virusai, nuotoliniu būdu užkrečiantys Jūsų kompiuterį ir vėliau jį išnaudojant kitoms nusikalstamoms veikoms vykdyti“, – įspėja R. Matonis.

Atsakinėti į nežinomus laiškus – nepatariama

Kompiuterių specialistai pataria reguliariai atnaujinti kompiuteryje esančias antivirusines ir kitas apsaugos sistemas.

„Įprastai į elektroninio pašto dėžutę atkeliavus laiškui, iššoks lentelė, siūlanti pradėti skanavimą“, - teigė „Šiaulių naujienų“ žurnalistės kalbintas kompiuterių specialistas. Naršant internete ir registruojant savo elektroninio pašto adresą naujienlaiškiams ar norint tapti vieno ar kito tinklalapio registruotu vartotoju, jis pataria nenaudoti elektroninio pašto, skirto darbui.

REKLAMA

„Gavus nepageidaujamą laišką iš užsienio, nederėtų skubėti atsakyti į jį. Ypač, jei laiške yra nuoroda, kurią spustelėjus galima atsisakyti šių laiškų siuntimo. Tokiu būdu siuntėjui tik patvirtinama, jog tokia pašto dėžutė yra“, – tvirtina kompiuterių specialistas. Anot jo, pasekmės gali būti greitos: į elektroninio pašto dėžutę kasdien gali plūstelėti vis daugiau laiškų iš užsienio įmonių.

Populiaresni sukčiavimo elektroniniu paštu atvejai

Pranešimas apie laimėtą žaliąją kortą. Laiške nurodoma, kad esate atrinktas kompiuteriu tarp kitų laimingųjų, kuriems bus įteiktos imigracijos vizos į JAV. Prašoma pervesti dolerius į nurodytą sąskaitą.

REKLAMA

Prašymas padėti investuoti paveldėtus milijonus. Laiškų siuntėjas gali apsimesti patrauklia mergina ir kaskart atsiųsti vis atviresnių nuotraukų, siūlyti atvykti į Pietų Afriką ar kitus kraštus.

Prašymas padėti atsiimti laimėtą prizą tarptautinėje loterijoje. Dokumentams tvarkyti prašoma pervesti ne vieną šimtą eurų.

Pranešimas apie stebuklingą pralobimo būdą. Laiškas nudžiugina, kad „Quick cash secret banking system“ jau praturtino tūkstančius amerikiečių. Laiškuose teigiama, kad taip per savaitę galima uždirbti daugiau kaip 1 500 dolerių. Pateikiami įrodymai apie tariamų klientų sėkmę.

Už praturtėjimo instrukciją prašoma atsiųsti nurodytą pinigų sumą.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų