REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pastaruosius keletą dešimtmečių palydovinės lėkštės tapo įprastu gyvenamųjų namų atributu. Vienos iš jų baltuoja ant stogų didesnės, kitos – šiek tiek mažesnės. Priešingai nei byloja populiarus mitas, priimant TV signalą lėkštės dydis toli gražu nėra pagrindinis aspektas, lemiantis ryšio kokybę.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, jeigu palydovinė lėkštė naudojama signalams iš tolimiausių visatos kampelių priimti, dydis yra labai svarbus kriterijus. Skirtingai nei paprastos palydovinės lėkštės, radioteleskopai su metais ne mažėjo, o buvo statomi kiek įmanoma didesni.

REKLAMA

Štai didžiausių dešimtukas:

10. „Lėkštė“, JAV. Diametras – 46 metrai

Šio begemotiško dydžio radioteleskopo statybą 1966 m. inicijavo Stanfordo tyrimų institutas. Radioteleskopas, vadinamas tiesiog „Lėkšte“, veikia iki šiol ir kiekvieną dieną sutraukia per pusantro tūkstančio lankytojų. Žinoma, pirminė jo paskirtis nebuvo tapti turistų traukos objektu – iš pradžių su „Lėkšte“ planuota tirti atmosferos sudėtį, o vėliau per ją buvo priimami signalai iš kosminių zondų, klajojančių po bekraštę visatą.

REKLAMA
REKLAMA

9. Algonkino radijo observatorija, Kanada. Diametras – 46 metrai

Šeštajame dešimtmetyje šis radioteleskopas išgarsėjo savo dalyvavimu pirmuosiuose sėkminguose eksperimentuose mėginant sujungti daugybės teleskopų, nukreiptų į vieną objektą, stebėjimą. Šiandien Algonkino radijo observatorija veikia kaip kontrolinis taškas GPS palydovams.

8. Didysis milimetrinis teleskopas, Meksika. Diametras – 50 metrų

Tai jungtinis Meksikos ir JAV projektas, abiem pusėms kainavęs apie 300 milijonų pavertus litais. Dešimt metų ant penkto aukščiausio Meksikos kalno statytas Didysis milimetrinis teleskopas savo veiklą pradėjo 2006 m. Jis laikomas jautriausiu ir didžiausiu vienos apertūros radijo bangų teleskopu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Parkso observatorija, Australija. Diametras – 64 metrai

Parkso observatorija buvo tarp nedaugelio radijo imtuvų, priėmusių tiesioginę pirmojo nusileidimo Mėnulyje TV transliaciją. Be to, šis radioteleskopas smarkiai pasitarnavo kitų misijų į Mėnulį metu, kai reikėjo pakeisti JAV radijo siųstuvus šiems nusisukus nuo Mėnulio. Tiesa, tai ne vieninteliai pasiekimai, kuriais gali didžiuotis Parkso observatorija. Būtent šiuo įrenginiu buvo atrasta daugiau nei pusė mokslui žinomų besisukančių neutroninių žvaigždžių.

REKLAMA

6. Goldstono Deep Space radioteleskopas, JAV. Diametras – 70 metrų

Goldstono observatorija iš pradžių statyta pagal Parkse esančio radioteleskopo pavyzdį, tačiau vėliau amerikiečiai panoro, kad jų įrenginėjamas prietaisas būtų dar didesnis. Goldstono radioteleskopas yra itin jautrus instrumentas, leidžiantis sudarinėti beprotiškai tikslius astronominius žemėlapius.

5. Eupatorijos radioteleskopas RT-70, Ukraina. Diametras – 70 metrų

RT-70 yra vienas iš trijų Sovietų Sąjungos pastatytų tokio tipo radioteleskopų. Juo buvo stebimi asteroidai ir kosminės nuolaužos. 2008-aisiais RT-70 dalyvavo įdomiame projekte, kai iš jo buvo pasiųstas signalas į tolimą planetą Gliese 581c. Ji taip toli nuo Žemės, kad išsiųstas signalas turėtų ją pasiekti tik 2029 m.

REKLAMA

4. Lavelio teleskopas, Jungtinė Karalystė. Diametras – 76 metrai

Daugiau nei trisdešimt metų šis įrenginys vadintas tiesiog „250 pėdų teleskopu“ ir tik vėliau pavadinimas pakeistas vieno iš jo statytojų vardu. 1968 m. Lavelio teleskopu buvo patvirtintas besisukančių neutroninių žvaigždžių egzistavimas.

3. Efelsbergo radioteleskopas, Vokietija. Diametras – 100 metrų

Šalia Efelsbergo pastatytas radioteleskopas yra vienas svarbiausių tokio tipo įrenginių visame pasaulyje. Juo stebimos tarp astronomų populiariosios besisukančios neutroninės žvaigždės, jų telkiniai ir tolimų galaktikų branduoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Džodrel Banko observatorija, JAV. Diametras – 100 metrų

Džodrel Banko observatorija gudriai pastatyta zonoje, kurioje apribota radijo bangų transliacija. Jokio foninio triukšmo nebuvimas smarkiai palengvina šio radioteleskopo darbą ir įgalina išnaudoti visą jo potencialą. Pastatyti Džodrel Banko observatorijai prireikė daugiau nei dešimties metų.

1. Aresibo observatorija, Puerto Rikas. Diametras – 305 metrai

Šiuo gigantišku radioteleskopu tyrinėjama Saulės sistema ir kitų planetų atmosferos. Aresibo observatorija buvo įrengta milžiniškoje natūraliai atsiradusioje įduboje 1963 m. Tuo metu tai buvo lygių pagal dydį neturintis radioteleskopas. Toks jis išliko iki pat šių dienų.

V. Karimovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų