REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė, kas­met be­si­rū­pi­nu­si so­cia­liai rem­ti­nų šeimų vai­kų poil­siu va­sa­rą, šie­met tai pa­mir­šo – nors ir nu­ma­tė tam 15,4 tūkst. Lt, ta­čiau kad prii­ma­mos pa­raiš­kos dėl die­ni­nių vai­kų va­sa­ros poil­sio sto­vyk­lų pro­gra­mų 2012 m. fi­nan­sa­vi­mo, sa­vo tink­la­la­py­je pa­skel­bė praė­ju­sią sa­vai­tę ket­vir­ta­die­nį, iki pa­sku­ti­nės pa­raiš­kų pri­sta­ty­mo die­nos li­kus vos trim dar­bo die­nom. Tai­gi mo­ky­mo įstai­gos tu­rė­jo su­skub­ti. Vi­sai ga­li bū­ti, kad kai ku­rios to­kios ga­li­my­bės net ne­ži­no­jo.

REKLAMA
REKLAMA

Pas­kel­bė pra­dė­jus do­mė­tis

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė per­nai sun­kiai gy­ve­nan­čių šei­mų vai­kams il­sė­tis bu­vo nu­ma­čiu­si 50 tūkst. Lt, už­per­nai – dvi­gu­bai dau­giau. Šie­met sa­vi­val­dy­bė tam sky­rė tik 15,4 tūkst. Lt. „Šie­met ne­tu­rė­jo­me tiek pi­ni­gų, kad kas nors ma­siš­kai pre­ten­duo­tų. Skir­tais pi­ni­gais ga­lė­tų pa­si­nau­do­ti dau­giau nei 1300 vai­kų, tie­sa, šie­met so­cia­liai rem­ti­nų vai­kų už­mies­čio sto­vyk­lų ne­fi­nan­suo­ja­me“, – tei­gė Vla­das Da­mu­le­vi­čius, Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius.

REKLAMA

Prob­le­ma ne tik ta, kad tė­vams neiš­ga­lė­jus nu­pirk­ti bran­gaus ke­lia­la­pio į va­sa­ros sto­vyk­lą vai­kai va­sa­rą liks žais­ti mies­te ant as­fal­to. So­cia­liai rem­ti­nų šei­mų vai­kams, pa­si­bai­gus moks­lo me­tams, ne­bes­ki­ria­mas ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas. Šios šei­mos ga­lė­tų bent jau po­rą sa­vai­čių pa­tau­py­ti, nes mo­kyk­lo­se vei­kian­čio­se die­nos sto­vyk­lo­se vai­kai ga­li 10 die­nų val­gy­ti ne­mo­ka­mai.

REKLAMA
REKLAMA

Kad jiems ga­li bū­ti su­teik­ta to­kia ga­li­my­bė, sa­vi­val­dy­bės kler­kai sa­vo tink­la­la­py­je pa­skel­bė li­kus tik trim die­nom iki pa­raiš­kų pa­tei­ki­mo pa­bai­gos ir tik Šiau­lių re­gio­no te­le­vi­zi­jos „S plius“ žur­na­lis­tams ėmus tuo do­mė­tis. Kai ku­rio­se mo­kyk­lo­se sto­vyk­los jau vy­ko ar net bu­vo pa­si­bai­gu­sios. Ar tik sa­vi­val­dy­bės tar­nau­to­jai ne­no­rė­jo su­tau­py­ti 15,4 tūkst. Lt vai­kų są­skai­ta? Neat­me­ta­ma, kad su­tau­py­tos lė­šos bū­tų grą­žin­tos į sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą kaip ne­pa­nau­do­tos. Kas tai – po­li­ti­nis spren­di­mas ar val­di­nin­kų ap­si­lei­di­mas, ga­lin­čių­jų at­sa­ky­ti į šį klau­si­mą neat­si­ra­do.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ban­dys at­gau­ti da­lį lė­šų

„Ant­rą kar­tą or­ga­ni­zuo­ja­me sto­vyk­lą mo­ki­nių tė­vų lė­šo­mis. Vai­kai ga­lė­tų daug įdo­miau sto­vyk­lau­ti, jei pa­raiš­kos bū­tų pa­skelb­tos ne sto­vyk­lai jau pa­si­bai­gus. Gai­la, kad tik da­bar su­ži­no­jo­me, jog ga­lė­jo­me gau­ti lė­šų sto­vyk­lai or­ga­ni­zuo­ti. Ban­dy­si­me teik­ti pa­raiš­ką, kad bent da­lį lė­šų at­gau­tu­me“, – tei­gė Ni­jo­lė Ja­sai­tie­nė, Jo­va­ro pro­gim­na­zi­jos pra­di­nių kla­sių mo­ky­to­ja.

REKLAMA

Anot mo­ky­to­jos, maž­daug ko­vo mė­ne­sį tu­rė­tų bū­ti skel­bia­ma tvar­ka, nes tuo me­tu mo­kyk­lo­se jau pra­de­da­ma svars­ty­ti, kaip ga­li­ma or­ga­ni­zuo­ti mo­ki­nių užim­tu­mą va­sa­rą, jei yra ar nė­ra fi­nan­sa­vi­mo. „Kai kiau­ra ki­še­nė, tai ir nuo­ga pa­ne­lė“, – apie mo­ki­nių užim­tu­mo ga­li­my­bes, ne­tu­rint fi­nan­sa­vi­mo, pa­šmaikš­ta­vo N. Ja­sai­tie­nė.

Tė­vo Be­ne­dik­to And­ruš­kos pra­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rės Lai­mu­tės Gar­ba­čaus­kie­nės tei­gi­mu, kas­met di­džiau­si mo­ki­nių va­sa­ros sto­vyk­lų ini­cia­to­riai yra mo­ky­to­jai ir tė­vai, ku­rie klau­sia, ar bus ga­li­my­bė to­kią sto­vyk­lą or­ga­ni­zuo­ti.

REKLAMA

„Pas­ku­ti­nę ge­gu­žės mė­ne­sio sa­vai­tę tė­vams iš­da­li­jo­me an­ke­tas, ar šie no­rė­tų, jei bū­tų ga­li­my­bė, kad jų vai­kai da­ly­vau­tu va­sa­ros sto­vyk­lo­je. No­rin­čių­jų bu­vo apie 40. Mums pa­si­se­kė – už­pil­dę pa­raiš­ką ga­vo­me fi­nan­sa­vi­mą, – tei­gė pra­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rė. – Jei bū­tų vie­ši­na­ma anks­čiau, bū­tų pa­to­giau su­si­pla­nuo­ti va­sa­ros dar­bus. Aiš­ku, rei­kia ir sa­vo pa­čių ini­cia­ty­vos – kas­met lėšų ieš­ko­me ne tik sa­vi­val­dy­bės, bet ir ki­tuo­se fon­duo­se.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atė­mė ir už­mies­čio sto­vyk­lą

Dau­giau nei 20 me­tų so­cia­liai rem­ti­nų šei­mų vai­kai il­sė­da­vo­si Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės „Tau­ro“ sto­vyk­lo­je. Pa­si­ro­do, sa­vi­val­dy­bė iš jų atė­mė ir šią ga­li­my­bę – šie­met pir­mą kar­tą to­kia sto­vyk­la ten ne­beor­ga­ni­zuo­ja­ma. Ky­la klau­si­mas, ar ji ten ap­skri­tai be­bus, nes 26 me­tus vei­ku­si sto­vyk­la įtrauk­ta į pri­va­ti­zuo­ti­nų ob­jek­tų są­ra­šą. Pas­ta­tai bus par­duo­ti, nes neiš­ga­li­ma jų re­mon­tuo­ti ir iš­lai­ky­ti.

REKLAMA

„Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba per­nai me­tų lapk­ri­tį priė­mė spren­di­mą įtrauk­ti „Tau­ro“ sto­vyk­lą į pri­va­ti­zuo­ti­nų ob­jek­tų są­ra­šą. At­leis­tas vi­sas per­so­na­las, pa­lik­ta tik ap­sau­ga“, – tvir­ti­no Šiau­lių jau­nų­jų tu­ris­tų cent­ro di­rek­to­rius Ro­mual­das Pe­le­nis.

Anot di­rek­to­riaus, sa­vi­val­dy­bė pa­pras­čiau­siai ne­bes­ky­rė lė­šų kas­met re­mon­to rei­ka­lau­jan­tiems pa­sta­tams. Ka­dan­gi pa­sta­tai žie­mą ne­šil­do­mi, pa­va­sa­rį ten­ka tvar­ky­ti vamz­dy­ną, per­da­žy­ti nuo ant sto­go su­si­kau­pu­sio van­dens su­bė­gu­sias sie­nas ir kt.“

REKLAMA

„Iš­lai­ky­ti „Tau­ro“ per­so­na­lą, at­nau­jin­ti vir­tu­vės įran­ga dėl dvie­jų mė­ne­sių vai­kų va­sa­ros sto­vyk­los sa­vi­val­dy­bei bū­tų per bran­gu, – ko­dėl nu­spręs­ta pri­va­ti­zuo­ti sto­vyk­lą, pa­sa­ko­jo Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Vla­das Da­mu­le­vi­čius. – Jei bus ki­tą­met skir­ta lė­šų, gruo­dį skelb­si­me vie­šo­jo pir­ki­mo kon­kur­są so­cia­liai rem­ti­nų vai­kų va­sa­ros sto­vyk­lų pa­slau­gai pirk­ti.“

P. Lungė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų