REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo patvirtintas Visagino atominės elektrinės (AE) projektas yra didžiulis laimėjimas tiek Visaginui, tiek ir visai Lietuvai. Apie tai pokalbis su Visagino miesto mere Dalia Štraupaite. Pasak jos, Visagino AE yra investicija į Lietuvą ir jos ateitį. Merė džiaugiasi, kad projektas patvirtintas, ir įsitikinusi, kad visos diskusijos apie elektrinės saugumą ir nepelningumą yra tik politinės provokacijos.

Seimo patvirtintas Visagino atominės elektrinės (AE) projektas yra didžiulis laimėjimas tiek Visaginui, tiek ir visai Lietuvai. Apie tai pokalbis su Visagino miesto mere Dalia Štraupaite. Pasak jos, Visagino AE yra investicija į Lietuvą ir jos ateitį. Merė džiaugiasi, kad projektas patvirtintas, ir įsitikinusi, kad visos diskusijos apie elektrinės saugumą ir nepelningumą yra tik politinės provokacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektrinė – ateities klausimas

Seimas patvirtino Visagino AE projektą. Kaip vertinate šią žinią?

– Teigiamai, su gera nuotaika. Mąstau, kad tai yra gera naujiena ne tik Visaginui, bet ir visai Lietuvai, naujos investicijos, naujas požiūris į ūkį. Tai – mūsų ateities klausimas. Lietuva yra atominės energetikos valstybė, ir mes turime išlikti atominės energetikos valstybių sąraše.

REKLAMA

Man, kaip merei, džiugu ir dėl uždaromos Ignalinos AE. Su uždarymu šiandien yra problemų. Norėčiau, kad ji būtų uždaroma saugiai, o radioaktyvioms atliekoms būtų rastos saugyklos. Manau, kad jeigu mes statysime Visagino AE, bus kitoks požiūris į saugumą.

– Kalbate apie problemas dėl senosios elektrinės uždarymo. Ar statydami naują elektrinę nelipsime į tą pačią balą? Juk yra ekspertų, teigiančių, kad branduolinė energetika po Fukušimos tragedijos patyrė didžiulę krizę – visame pasaulyje elektrinės kaip tik yra uždaromos.

REKLAMA
REKLAMA

– Kai buvo statoma Ignalinos AE, niekas mūsų nepaklausė, ar mes norime jos, ar Lietuvai apskritai reikia tapti atominės energetikos valstybe. Bet dabar jau pasirinktas toks kelias. Pastatę Ignalinos AE, tapome atominės energetikos valstybe.

Kodėl pritrūko pinigų uždaryti Ignalinos AE? Buvo Ignalinos AE uždarymo fondas. Pinigai iš jo buvo švaistomi į dešinę ir į kairę. Virš milijono litų buvo atiduota Elektrėnų elektrinei. Socdemai ir kitos partijos buvo ne už atominę, o už šiluminę energetiką. Jie tuos pinigus panaudojo kitiems tikslams, todėl lėšos Ignalinos AE uždarymui nebuvo kaupiamos. Jeigu mes nebūtume išleidę tu pinigų ir atsakingai žvelgtume į elektrinės uždarymą, šiandien visų tų problemų nebūtų. Tai bus pamoka, prieš statant Visagino AE. Turi būti sudaryta uždarymo fondo priežiūros komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kalbant apie saugumą, mes turime džiaugtis, kad pas mus ateina būtent japonų reaktorius. Netiesa, kad tas reaktorius yra kažkoks atgyvenęs. Taip tik kažkas nori šiandien kalbėti. Japonijai paprasčiausiai gamta nebeleidžia turėti atominių elektrinių, todėl jie turi pasirinkti kitas valstybes, kuriose jie paliks savo indėlį.

– Tad dėl saugumo Jūs nė kiek nesijaudinate?

– Ne, aš tikiu ir žinau, kiek dabar yra investuota į saugumą. Tikėjau ir Ignalinos AE saugumu, tačiau netikiu, kad saugios yra Ignalinos AE saugyklos, į kurias yra perkeliamas radioaktyvios atliekos. Manau, kad būtent į tai reikėtų susitelkti.

REKLAMA

Visaginas laukia

– Kokia bus konkreti nauda miestui? Ar bus sukurta daug naujų darbo vietų?

– Miestas gimė kartu su Ignalinos AE. Jei ji nebūtų statoma, nebūtų ir miesto. Todėl čia yra daugiau nei milijardo vertės infrastruktūra. Šiandien šios infrastruktūros neišnaudoti būtų labai neūkiška. Jau uždarydama Ignalinos AE Lietuva pasirodė labai neekonomiškai. Juk elektrinė galėjo veikti dar iki 2020 metų, per kuriuos mes būtume užsidirbę net ir jos uždarymui. Bet buvo priimtas politinis sprendimas. Nauja elektrinė – savotiška kompensacija Visaginui. Į mūsų regioną ateina nuo 14 iki 20 milijardo lėšų. Ir tai nebus vien tik AE statyba, tai bus ir naujos pramonės šakos išmanusis miestas. „Hitachi“ jau dabar pas mus lankosi, domisi sveikatos apsauga, infrastruktūra, kaip įkurti tautinę bendriją. Manau, jie į miestą investuos daug lėšų. Tai tikrai Visaginui yra be galo svarbu.

REKLAMA

– Kalbate apie miesto infrastruktūrą. Ar Visaginas yra pasiruošęs priimti atvykstančius japonus? Kokios jiems bus sudarytos sąlygos?

– Pirmiausia, tai nebus vien japonai. Taip, šiandien jau jiems yra užsakyti viešbučiai, kad pradėtų rengti projektą, bet aš manau, kad daugelis dirbančiųjų bus lietuviai. Šiandien Japonijoje atominės energetikos srityje mokosi be galo daug lietuvių. Be to, Kaune ruošiami geri specialistai. Japonai atvažiuos į komandiruotes, tačiau dirbs lietuviai.

– O kaip patys miestelėnai vertina naująjį projektą? Labiausiai įdomu, ką apie visa tai galvoja senosios elektrinės darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Visi laukia naujos elektrinės statybų. Tačiau Visagino gyventojai yra praradę tikėjimą. Jie iki šiol netiki, kad ji iš tiesų bus statoma. Jiems atrodo, kad tai yra dar viena apgaulė, kaip buvo ir su Ignalinos AE. Žmonės yra nusivylę. Jie turi savotiškų kompleksų dėl integracijos Lietuvoje, jaučiasi nereikalingi: „Mes statėme miestą, statėme elektrinę, o dabar mes nereikalingi.“ Regione dėl jų nebuvo padaryta nieko.

Kompensacija

– Daug kalbame apie įvairius naujojo projekto pliusus. Tačiau ar neįžvelgiate kokių nors minusų?

REKLAMA

– Didelių trūkumų nematau, jeigu viskas bus protingai sudėliota, vėl neklestės korupcija, nesusidarys kažkokios verslo grupuotės, kurios sieks pasinaudoti tuo. Svarbiausia – sąžiningumas ir skaidrumas.

Taip, mes investuosime 6 milijardus, todėl daug kas sako, kad Lietuva bus prasiskolinusi. Tačiau ar dabar mes neprasiskolinę? Kuo toliau, tuo dujos labiau brangsta. Kiek mes mokame už šildymą? Mes esame įkaitai. Ačiū dabartinei vyriausybei, Seimui, Darbo partijai, kurie suprato, kad šis projektas išties yra labai svarbus, kad jie galvoja apie ateitį. Šiandien tai mums yra didžiulė kompensacija už praėjusios valdžios nesirūpinimą. Net ir opozicija tam širdyje pritaria, tačiau pjaunasi su konservatoriais vien dėl to, kad yra opozicija. Tokia ta mūsų valstybė.

REKLAMA

– O kaip vertinate tai, kad balsavimo metu Seime buvo susirinkę tiek vaikų su plakatais? Ar jie nedarė savotiško spaudimo politikams? Ar tai yra moralu?

– Jeigu tokios akcijos vykdomos normaliai ir demokratiškai, aš vertinu teigiamai. Jaunimas ateina todėl, kad naujos atominės elektrinės statyba yra būtent jaunimo ateitis ir perspektyvos. Būtent jie ir turi stovėt su plakatais, nes jie nenori išvažiuoti iš Lietuvos, jie myli savo kraštą. O ką darė „žalieji“? Provokavo, sakė, kad dingtume ir važiuotume į „savo rusų miestą“. Taip daryti negalima, turime gyventi taikiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia judėti į priekį

– Prieš tai užsiminėte apie korupciją ir skaidrumo svarbą, ką manote apie pasirodžiusius pranešimus, kad Ignalinos AE vadovybė iš amerikiečių kompanijos gaudavo kyšius?

– Aš tai vertinu kaip provokaciją prieš pat balsavimą Seime. Aš netikiu tuo. Minėta kompanija tuo metu konkurse apskritai buvo viena, neturėjo konkurencijos, kam jai reikėtų papirkinėti? Tai neatsitiktinai buvo iškelta į viešumą būtent dabar.

Prie Lietuvos sienos yra ruošiamos dar dvi atominės elektrinės – Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje. Kalbama, kad kai bus pastatytos tos trys elektrinės, susidarys savotiškas branduolinis trikampis su pertekline energijos gamyba, ir išgautos energijos net nebus kur dėti. Ar tokia branduolinė energetika nebus nuostolinga?

REKLAMA

Manau, kad nebus jokio pertekliaus. Jeigu bus gerai sutvarkyti tinklai, mes iš to tikrai užsidirbsime. Lietuva uždirbs pelną.

– Tad, Jūsų manymu, į naujosios elektrinės statybas reikia žiūrėti tik teigiamai?

– Taip, tai yra Lietuvos laimėjimas. Tai yra savotiška investicija į Lietuvą. Jeigu mes dabar nieko nedarytume, nieko nestatytume, ar po šimto metu išliktų Lietuva? Reikia judėti į priekį. Turi būti nauja atominė elektrinė, naujos idėjos, naujas vystymasis. Tai yra mūsų vaikų ir anūkų ateitis.

Taip pat skaitykite:

A. Ožarovskis: Lietuva – branduolinės ruletės sūkuryje (video)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų