REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alantoje vykstančiame 19-jame Santaros-Šviesos suvažiavime sveikinimo kalbą sakydamas prezidentas Valdas Adamkus kalbėjo: „Tie, kuriems rūpi kasdiena, žmogus, visuomenė ir pati valstybė. Sveikinu suvažiavimą ir džiaugiuosi, kad jis reprezentuoja daug mums svarbių dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 58 metus mintis, pasėta už Lietuvos ribų... Jau 19 kartą susirenkam čia, svarstom, bandom įžvelgti problemas. Esame čia, nes mums rūpi, gyvename aiškiais savo tikslais, stengiamės ieškoti kelio...“ – jaudindamasis sveikinimo kalbą pradėjo prezidentas.

REKLAMA

„Kas kartą, kai tenka atsistoti prieš jums, perbėga jaudulys. Stovėjau prieš dideles ir mažas auditorijas, svarbias ir labai svarbias,  bet niekada jo nejaučiau jaudulio tiek, kiek stovėdamas prieš jus. Nenormis prieš akis prabėga filmas – veidų, minčių, prisiminimų. Kai žengėme savo pirmuosius žingsnius, laisvė žmogui ir žodžiui, buvo vienas iš pagrindinių variklių. Buvo įpareigota ir mes pažadus tesėjome, darėme, ką galėjome, neišsilakstėme ir šiandien žodį „laivė“ mes turime“, - kalbėjo prezidentas ir pridūrė: „Man kelia didelį rūpestį kelia, ar tai, ką padarėme, tikrai išnaudojome, ar laisvė žodis tuščiaviduris? Tuo žodžiu manipuliuojam, savivaliaujama ir bandoma pateisinti tai, kas yra nepateisinama. Man laisvė be vertybių, kurio neužpildo šio žodžio, yra nusikaltimą prieš žmogų, įsitikinimus ir įsipareigojimus prieš ateitį.“

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas džiaugėsi, kad nesikeičia pagrindinės idėjos tikslas, o šių dienų Santaros suvažiavimai kelia naujus uždavinius ir tikslus. „Šiandien reikia sau kelti iššūkį: mūsų tikslas atsigręžti į žmogų ir gražinti vertybes ir pagarbą viena skitam. Jei pagarbos jausmą galėtumėme įskiepyti mus supantiems žmonėms, dalis visuomenės problemų tikrai atkristų.“

Kalbėdamas apie šių dienų jaunimą, rezidentą steigė, kad trūksta pasididžiavimo savo tauta, jos pasiekimais ir noro ją kurti. „Turime parodyti daugiau pastangų, kad jaunimui nekiltų klausimas, kaip išlaikyti lietuviškąją tapatybę“, - sakė V. Adamkus ir teigė, kad būtent Santaros organizacija privalo skirti dėmesio ir jėgų, kad mūsų tauta išlaikytų savo savastį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1954 metais lietuvių studentų išeivijoje sukurta organizacija „Santara-Šviesa“, nuo 1993-iųjų kasmet savo suvažiavimus rengianti ne tik JAV, bet ir Lietuvoje, vienija lietuvybės likimui neabejingus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą.

1957 metais JAV buvo įkurta „Santaros-Šviesos“ federacija – liberalios krypties lietuvių išeivių organizacija. Jos iniciatoriumi buvo filosofas Vytautas Kavolis, ėmęsis įgyvendinti profesoriaus Stepono Kairio šūkį Lietuvos šviesuomenei, pasitraukusiai į Vakarus – „Veidu į Lietuvą“. Aktyviausi federacijos nariai – Jonas Kiznis, Petras Tunkūnas, Valdas Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų