REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausi aukso laikai baigėsi, euras turėtų toliau silpnėti prieš dolerį, o naftos kainos šiandien yra ekonomikos plėtrai priimtinesniame lygyje, konstatuoja SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Auksas pradeda savo kelią žemyn. Padėtis ne tokia paprasta – aukso kaina truputį sumažėjo, bet atsiranda trumpalaikių veiksnių, kurie gali kilstelėti jo kainą“, – pristatydamas ekonomikos apžvalgė sakė ekonomistas.

REKLAMA

Tokiais veiksniu galėtų tapti trečiasis kiekybinio skatinimo (QE3) etapas JAV – praeityje pastebėta, kad kuo daugiau centriniai bankai įlieja į rinką, tuo labiau auksas brangsta. Aukso kainą kilstelėtų ir itin pagilėjusi euro zonos krizė, mat tokiais atvejais investuotojai ieško saugaus užutekio.

„Net atsižvelgęs į šiuos aspektus drįsčiau teigti, kad aukso eros pabaiga jau priartėjo“, – konstatavo G. Nausėda.

Dideliu pavojumi euro zonos ekonomikai ekonomistas įvardino indėlių bėgimą iš bankų: „Šio dalyko jokiais dekretais nesustabdysi. Gegužės mėnesį indėlių bėgimas iš Graikijos buvo masiškas ir grasino persimesti į kaimynines valstybes.“

REKLAMA
REKLAMA

Graikijoje ir joje supančiose šalyse gyventojai indėliuose turi sukaupė 1,8 trln. eurų.

„Baimes gimdo ne tik ir net ne tiek bankų padėtis, bet ir nuogąstavimas, kas atsitiks, jei euras staiga išnyks, o indėliai bus grąžinti nuvertėjusia vietine valiuta. Rinkoms nuraminti šiandien reikalinga bankų sąjunga Europos mastu, reikia kurti centralizuotą indėlių draudimo sistemą, kuri galėtų kompensuoti indėlius eurais, o ne nacionaline valiuta“, – dėstė G. Nausėda.

Kalbėdamas apie naftos kainas, ekonomistas pastebėjo, kad ji šiandien nusileido į priimtinesnį lygį. „Brent“ rūšies nafta ketvirtadienį popiet kainavo apie 91 JAV dolerį už barelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuo kovo mėnesio, pirmą kartą nuo 2005 metų pradžios, naftos pasiūla yra didesnė nei paklausa. Be to, spekuliantai išparduoda ateities sandorius, nesitikėdami naftos brangimo ir galiausia lėtėja Kinijos ekonomikos plėtra, mažėja karinio konflikto su Iranu tikimybė“, – priežastis, kodėl naftos kainos per kelis mėnesius atpigo nuo 130 JAV dolerių už barelį, vardino G. Nausėda.

Euras ir toliau turėtų pigti JAV dolerio atžvilgiu. „Per drąsu teigti, kad dabartinis santykio sumažėjimas yra pabaiga. Galima guostis nebent tuo, kad dėl silpno euro laimi šalys eksportuojančios į dolerio zoną“, – sakė jis.

Ketvirtadienį popiet euras buvo vertas 1,26 JAV dolerio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų