REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip atvykti? Į Kišiniovą patogu važiuoti traukiniu per Minską arba autobusu per Odesą. Abiem atvejais reikia gauti tranzitinę Baltarusijos vizą, kelionė trunka pusantros paros. Automobiliu galima vykti per Lenkiją, tiesioginių skrydžių kol kas nėra. Taip pat patartina turėti Baltarusijos rublių (traukinyje) ir smulkių dolerių kupiūrų (pasienyje su Padniestre reikės mokėti 0.5$ kaip tranzitinį mokestį).

REKLAMA
REKLAMA

Informacija apie vizą

Prieš gerą dešimtį metų noritn keliauti į Moldavą, iš pradžių reikėjo gauti vizą, tačiau 2007 metais sausio 1-ąją, Moldovos Respublikos vyriausybė sušvelnino vizos įstatymus. Dabar Europos Sąjungai priklausančių šalių piliečiai gali vykti į Moldovą tik su galiojančiu pasu. Toks įstatymas galioja tik tuo atveju jei keliaujama turistiniais tikslais ir ketinama užsibūti šalyje ne ilgiau 90 dienų.

REKLAMA

Kur apsistoti?

Apgyvendinimo kainos, priklausomai nuo vietos ir patogumų, Moldovos sostinėje Kišiniove prasideda nuo 30 eurų už parą. Už 35-40 eurų galima išsinuomoti išties padorų butą. Žinoma, kita populiari tarp pasiturinčių turistų apsistojimo alternatyva yra viešbutis, kuriame para kainuoja nuo 70 eurų, vėlgi, priklausomai nuo viešbučio lygio. Atminkite, kad daugelyje vietų, tiek butų šeimininkai, tiek viešbučio savininkai ima papildomą užmokestį už uždelstą išvykimą (įprasta išvykti vidurdienį). Kišiniove galima rasti kelis nakvynės namus, kuriuose apsistosite pigiau nei bute. Tai jums atsieitų apie 20 eurų, tačiau aplinka ir atmosfera veikiau primena kalėjimo ar ligoninės vienutę, kurioje stovi lova, spintelė ir, geriausiu atveju, kriauklė.

REKLAMA
REKLAMA

Moldovoje jus atpažins kaip užsienietį

Šioje šalyje užsieniečiai yra tikrinami pareigūnų gerokai dažniau nei bet kurioje kitoje vietoje. Na bent jau taip buvo prieš dešimtį metų. Vis tik, ir šiomis dienomis pasitaiko, kad policijos pareigūnai sustabdo niekuo neprasikaltusį praeivį ar vairuotoją, kuris vienu ar kitu atveju išsiskiria iš šalies piliečių kaip užsienietis. Jei norite išvengti nemalonumų su policija, su savimi visada nešiokitės, geriausia ne kopiją, o originalius tapatybę patvirtinančius dokumentus. Kaip pasakoja vienas vyriškis, 2002 metais jis su žmona apie 2 valandas praleido policijos nuovadoje ir susimokėjo 20 dolerių baudą už tai, kad jo žmona neturėjo su savimi paso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saugumo patarimai keliaujantiems:

Visada su savimi turėkite pasą, vairuotojo pažymėjimą ir kitus svarbius dokumentus.

Su savimi turėkite Moldovos ambasados jūsų gimtojoj šalyje telefono numerį.

Jei esate vienas, pasistenkite neišsiskirti iš minios, ypatingai, stebint policijos pareigūnams.

Būdamas vienas ar su kompanija, nesireklamuokite miesto gatvėse, verčiau darykite tai klubuose ar baruose.

Jei į Moldovą keliaujate su vyru/žmona, draugu/drauge, pasistenkite prie policijos pareigūnų neparodyti, kad esate pora, ypatingai jei tarp jūsų nemažas amžiaus skirtumas. Nors tai skamba kvailai, privalome apie tai įspėti.

REKLAMA

Niekada nespręskite apie žmonės iš jų išvaizdos, ne visi jie tokie geri, kaip gali pasirodyti. Atkreipkite dėmesį su kuo bendraujate ir kas su jumis nori užmegzti kontaktą.

Venkite kalbėti anglų kalba, kai jus stebi policijos pareigūnai ar esate netoliese jų.

Niekada nepalikite be priežiūros savo daiktų.

Vėliu paros metu važiuokite taksi, net jei atstumas iki jūsų kelionės tikslo būtų labai nedidelis.

Moldovos pinigai ir banko kasos automatai

Oficiali Moldovos valiuta yra lėja. Prieš išvykdami į šią šalį išsikeiskite pakankamai pinigų, kad nereikėtų to daryti atvykus. Valiutos keitimo kursas Moldovoje ir jūsų šalyje skiriasi ir, be abejonės, yra ne toks palankus kaip jūsų šalyje. Į Moldovą taip pat galite vežtis dolerius arba eurus, juos išsikeisti galima visą parą veikiančiuose specialiuose bankomatuose. Daugiau problemų gali kilti norint išsigryninti pinigų naudojantis debeto ar kreditinėmis kortelėmis. Šiuo metu taip vadinamos "chip and PIN" kortelės veiks tik Agroindbank ir Victoria Bank bankų kasos automatuose.

REKLAMA

Ką veikti Kišiniove?

Moldovos sostinė yra laikoma vienu iš žaliausių miestų Europoje. Čia yra daug miesto parkų, medžiai auga beveik kiekvienoje gatvėje. Parkuose gyvena apie 14 rūšių paukščių ir kitų gyvūnų. Mieste taip pat yra net 23 ežerai, kurie dažniausiai yra aptinkami parkuose, o pats Kišniovas yra įsikūręs ant septynių kalvų.

Puiki vieta praleisti laiką yra Respublikonų Botanikos sodas. Šis sodas buvo neseniai atnaujintas tam, kad pritrauktų didesnę auditoriją. Vaikštant po sodą, galima stebėti čia gyvenančias ožkas, arklius ir emu, o prie ežero galima pavalgyti puikiame restorane ar išsinuomoti valtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kišniove yra įspūdingas uolos urvas, kuriame iškastas labirintas. Čia yra nedidelis kaimas ir muziejus su akmens amžiaus įrankių paroda ir nedidele kavine, kur galima atsipalaiduoti.

Atsižvelgiant į tai, kad Kišniovas yra mažas miestas, stebina tai, kiek daug jame yra restoranų. Daugelyje iš jų galima paskanauti daugybės Europoje ir Turkijoje populiarių patiekalų, skambant gyvai muzikai, kurią lydi aistringi šokiai.

Beje, visada apsiskaičiuokite sąskaitą restorane ar bare iš anksto ir niekada nepasitikėkite padavėjo žodžiu pasakyta sąskaita, nes galite likti apgautas. Reikalaukite arba atspausdintos arba ranka rašytos sąskaitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų