REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas apsisprendė dėl atominės elektrinės. Dauguma parlamentarų balsavo „už“ atominei elektrinei statyti reikiamus dokumentus – atnaujintą Atominės elektrinės įstatymą bei statybų koncesijos sutartį su Japonijos bendrove „Hitachi“.

REKLAMA
REKLAMA

Seime svarstant Atominės elektrinės įstatymo projektą kunkuliavo aistros. Po parlamentarų pasisakymų, socialdemokratų frakcija išplatino pranešimą, kuriame pareiškia nutraukianti opozicinių partijų susitarimą dėl korektiškos rinkimų kompanijos.

REKLAMA

„Seimo LSDP frakcijai tenka konstatuoti, kad po šios dienos politinio spektaklio Seimo posėdžių salėje balsuojant dėl atominės elektrinės projekto, opozicinių partijų pasirašytas korektiško bendradarbiavimo per rinkimų kampaniją susitarimas netenka prasmės“, – rašoma pranešime.

Socialdemokratai siūlė valdantiesiems palaukti referendumo rezultatų ir atsižvelgti į Lietuvos žmonių nuomonę, tuo tarpu Darbo frakcijos atstovai palaikė valdančiųjų poziciją – projektą Seime prastumti buldozeriu. „Natūralu, jog susitarę dėl korektiškos rinkimų kampanijos ir galimo bendradarbiavimo po rinkimų, mes jau dabar tikėjomės pozicijų derinimo tarp visų susitarimą pasirašiusių partijų, todėl toks netikėtas darbiečių palankumas valdančiųjų stumiamam projektui sukelia dvejonių, ar kolegos nežaidžia dvigubo žaidimo“, – svarstė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios Seimo opozicinės frakcijos teigimu, socialdemokratams nėra priimtini tokie politiniai žaidimai, todėl, patys pasiūlę pasirašyti susitarimą dėl korektiškos rinkiminės kampanijos, pareiškia, kad susitarimas netenka galios.

VAE – milžiniškos galimybės ar didžiulis pavojus?

Diskutuodami dėl Atominės elektrinės įstatymo ir Koncesijos sutarties, parlamentarai, kaip jau tapo įprasta svarstant atominės energetikos įstatymų paketą, pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni abejojo projekto gyvybingumu, kiti reiškė nepasitenkinimą dėl „Hitachi“ Lietuvai siūlomo reaktoriaus, treti klausė, iš kur imsime papildomų pinigų užtikrindami saugų radioaktyvių atliekų saugojimą, ketvirti priminė, kokios naudos Visagino AE duotų Visagino miestui ir visai Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot parlamentaro Kęstučio Masiulio, „ši koncesija atveria galimybes gauti užsienio investicijų, padidins įplaukas į biudžetą“, todėl reikia jai pritarti.

Parlamentaras Vytautas Gapšys primindamas Darbo partijos pasiūlymus pabrėžė, kad Seime 2013 metais turės būti iš naujo svarstoma, ar statyti naują jėgainę, o šis įstatymas tik atveria galimybes atlikti parengiamuosius darbus.

Tuo metu Valentinas Mazuronis sakė, kad Koncesijos sutartis yra didžiuliai įsipareigojimai. „Nenaudinga sutartis Lietuvai, palyginti su kitomis dalyvaujančiomis šalimis, tai tam tikra prasme yra Lietuvos pardavimo įstatymas“, – sakė jis, kviesdamas parlamentarus balsuoti prieš.

REKLAMA

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, remdamasis profesoriaus Jurgio Vilemo medžiaga, teigė: „Šito tipo reaktoriai yra tik 4, reaktorius, kurį „Hitachi“ pastatė, nori realizuoti. <...> Tokio tipo reaktoriai daugiau niekur nebus statomi.“ Jo teigimu, visų pirma reikia atsakyti į klausimą, kodėl pasirinktas būtent tokio tipo reaktorius. Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas, palaikantis Visagino AE statybas, teigė, kad nė vienas projektas iki šiol nesuteikė tokių didelių galimybių verslui, o „milijardai liks mūsų šalyje“.

REKLAMA

„Tai yra trafaretinė sutartis besivystančioms šalims“, – kritikavo Koncesijos sutarties projektą Birutė Vėsaitė, sakydama, kad kelias, atvertas projektavimo darbams, Lietuvai kainuos apie 300 mln. Lt. „Aš nesu atominės elektrinės priešininkė, tačiau, kad projektas būtų sėkmingai įgyvendintas, reikia skaidrios politinės sistemos. Antra sąlyga – absoliučiai skaidrus projektas. Ar šis projektas skaidrus? Trečia sąlyga – aiškus verslo planas. Ar mes turime aiškų verslo planą? Mes jokio plano neturime. Todėl šis projektas tampa didžiausia grėsme Lietuvai“, – sakė seimo narys Saulius Stoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras Julius Veselka pareiškė neatmetantis, kad po rinkimų naujos kadencijos Seimas jau pirmajame posėdyje gali viską atšaukti. „Mes kelis dešimtmečius turėjome Ignalinos atominę elektrinę ir gyvenome elektros rojuje, todėl palaidoti ir likti „žoline, šiaudine“ Lietuva“, anot jo, būtų nelogiška.

Kaip žinoma, parlamentarai antradienį, ilgai diskutavę, po svarstymo pritarė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektui.  Tačiau Seimo nariai pageidavo, kad iki įstatymo priėmimo turi būti pateiktas antikorupcinis šio įstatymo projekto įvertinimas. Informuodama apie jo rezultatus, Seimo pirmininkė Irena Degutienė informavo, kad įvertinimo rezultatai palankūs įstatymo projektui.

REKLAMA

Seimo nariai ketvirtadienio rytą tvirtindami plenarinio posėdžio darbotvarkę nusprendė iš popietinio posėdžio į rytinį perkelti klausimo dėl konsultacinio patariamojo referendumo dėl Visagino AE statybos svarstymą.

Tačiau išklausęs parlamentinių komitetų išvadas, Seimas nutarė toliau šį klausimą svarstyti popietiniame posėdyje.

Ketvirtadienio plenariniame posėdyje Seimas planuoja priimti Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektą. Tačiau parlamentarai rytinio posėdžio pradžioje nutarė pusvalandžiui atidėti šį klausimą.

REKLAMA

Mišrios frakcijos nariai pageidavo, kad dėl šio įstatymo būtų rengiamas vardinis balsavimas. Tokiam Seimo narės Rimos Baškienės pasiūlymui pritarė 116 parlamentarų, prieš balsavo 8, susilaikė 5.

Seimo narys Vytenis Andriukaitis reiškė nepasitenkinimą, kad referendumo klausimas perkeltas į popietinį posėdį, nes jo manymu, šiuos klausimus reikia svarstyti kartu.

Vardinis balsavimas bus rengiamas ir dėl Koncesijos įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų