REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Gegužės mėnesį prasidėjusio ir visą vasarą vyksiančio projekto „Didysis žygis po Baltijos šalis 2012“ organizatoriai šiemet vėl kviečia keliautojus aplankyti po 10 turistinių objektų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Visi 30 šių metų objektų – „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“ (EDEN) apdovanojimų laimėtojai bei kandidatai. Į projektą įtraukti ir vieni gražiausių Latvijos miestelių – Kuldyga ir Liepoja.

REKLAMA
REKLAMA

Didįjį žygį po Baltijos šalis jau šeštus metus iš eilės vykdo Estijos ir Latvijos turizmo plėtros agentūros bei Lietuvos valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Jau prasidėjęs projektas vyks iki rugpjūčio 31 d.

REKLAMA

Kuldygoje – plačiausias Europos krioklys

Kuldygą latviai laiko viena romantiškiausių šalies vietų. Miestelį jie vadina Latvijos Venecija, nes aplink upelį prie vandens susispietęs nemažas XVII a. pastatų ansamblis. Dėl savo unikalumo Kuldyga įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą. Daugiau nei prieš 1000 metų šis miestas buvo didžiausias senovės kuršių centras, kurį lankydavo Skandinavijos vikingai. Vėliau, hercogo Jekabo laikais, kai Kuldyga tapo Kuržemės hercogystės sostine, jos uoste stovėdavo arba į svečias šalis plaukiodavo daugiau nei 100 laivų, o kai kurie iš jų pasiekdavo net tolimiausias Kuržemės kolonijas – Tobagą ir Gambiją.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų Didžiojo žygio objektas Kuldygoje – 2008 m. įkurta Pilies gatvės promenada. Nuo senojo mūrinio tilto atsiveria vaizdas į plačiausią Europoje Ventos krioklį, kurio aukštis – 249 m. Krioklys garsiausiai ošia pavasarį tirpstant ledams. Tada ir Venta patvinsta. Vasarą vanduo kiek nuslūgsta, bet rudenį Venta vėl atgyja. Pavasarį ir rudenį krioklyje neršia žuvys skraiduolės. Šalia krioklio per Ventą nutiestas vienintelis plytinis XIX a. tiltas, kuriuo dar ir dabar galima pervažiuoti automobiliu. Kuldygoje yra ir aukščiausias Latvijoje Alekšupytės krioklys (4,15 m).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie Ventos krioklio žydi, kvepia ir paukščių balsais džiugina Kuldygos miesto sodas su pavėsinėmis, fontanu ir apžvalgos stotelėmis. Vasaros vakarais jame vyksta kino seansai po atviru dangumi. Norint į juos patekti, reikia iš anksto registruotis telefonu (+371 63322259).

Be krioklių ir tilto, Kuldygoje galima aplankyti 1935 m. įkurtą kraštotyros ir dailės muziejų, apžiūrėti 1244 m. pastatytos Livonijos ordino pilies liekanas, Rotušės aikštę, Alekšupės malūną, dvi barokines bažnyčias, XVI–XIX a. gyvenamuosius namus.

REKLAMA

Kuldygos rajone, prie Skrundos, įsikūręs vienintelis Latvijoje Pieno muziejus. Jame galima pasmaguriauti pieno produktų, susipažinti su Latvijos pieno istorija ir sužinoti, kad kadaise čia gamintą grietinėlę Anglijos Karalienė Motina paskelbė geriausia Europoje. Net dovaną pieninei atsiuntė už nepriekaištingą pieno perdirbimą. Čia saugomas ir šiai grietinėlei supilti naudotos skardinės dėžutės pavyzdys. Jei kas jau nebežino, kaip rankomis pamelžti karvę ir sumušti sviestą, muziejaus šeimininkė parodys, bus galima išmėginti pačiam. Muziejus įsikūręs senoviniame Kalno dvare (Kalna muiža).

REKLAMA

Dainuojanti Liepoja

Jei Kuldyga – romantiškiausias šalies miestas, tai netoli jos esanti Liepoja – muzikaliausias. Kad Liepoja laikoma Latvijos muzikos sostine, įsitikinau vos įkėlusi koją į miestą – jame tenka pasivaikščioti natomis, kuriomis išmargintos gatvės ir šaligatviai. Natos po kojomis rodo kelią į visus svarbiausius miesto pastatus, parkus ir muziejus, sujungdamos juos į vientisą turistams skirtą pasivaikščiojimo maršrutą „Liepoja iš natų“. Maršruto ilgis – 3,5 km.

Natos atveda į dar vieną šių metų Didžiojo žygio objektą – Liepojos himno personažų alėją. Septynios viena po kitos išdėliotos bronzinės skulptūros žymi septynis Liepojos himno posmelius. Bronzinėmis raidėmis užrašyti posmelių žodžiai atrodo lyg pleventų vėjyje. Šios skulptūros yra Liepojos himno „Mieste, kuriame gimsta vėjas“ personažai. Be šios alėjos Liepoja turi ir Latvijos muzikos garbės alėją su 35 muzikantų delnų atspaudais bei didžiausią gitaros skulptūrą Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepoja yra trečiasis pagal dydį Latvijos miestas. Jame daug medinės architektūros pastatų ir raižiniais puoštų medinių namų. Pagrindinėje Liepojos aikštėje vasarą žydi rožės. Ji ir pavadinta Rožių aikštės vardu. Netoli aikštės esanti Šv. Trejybės bažnyčia garsėja didžiausiais iki šiol nerekonstruotais mechaniniais vargonais pasaulyje. Rugsėjo mėnesį bažnyčioje rengiamas tarptautinis vargonų muzikos festivalis.

XX a. pradžioje Liepoja keletą mėnesių buvo Latvijos sostinė. Šis miestas kadaise turėjo ir  savus pinigus. Dabartinis studentų miestas ir uostas garsėja festivaliais ir renginiais. Jame  veikia seniausias profesionalus teatras, vienintelis profesionalus simfoninis orkestras, lėlių teatras. Čia vyksta populiariosios, roko ir vargonų muzikos festivaliai.

REKLAMA

Pažintį su meno ir muzikos miestu galima pradėti nuo bet kurios natos. Liepojoje gimė ne vienas garsus latvių muzikantas, joje yra meno ir muzikos kolegijos, pirmoji Latvijos roko kavinė „Rokkafejnica“ ir muzikos klubas „Fontaine Palace“.

Liepojos pakraštyje stovi Karuosčio kalėjimas. Tai visas karinis miestelis, pastatytas XX a. pradžioje, anksčiau buvęs trumpalaike laivyno jūreivių ir puskarininkių drausminių nuobaudų atlikimo vieta. 1906 m. čia įsikūrė pirmoji carinės Rusijos povandeninių laivų bazė. Sovietų ir Latvijos armijos jūrų pajėgos šį kalėjimą naudojo kaip sargybos būstinę. Daug metų čia buvo maištaujama, todėl sakoma, kad iki šiol karceriuose girdisi keistų, nepaaiškinamų garsų, išsijungia elektros lemputės, atsidaro kamerų durys ir koridoriuose pasirodo vaiduokliai. Paskutiniai kaliniai savo pėdsakus ant kamerų sienų paliko 1997 m.

REKLAMA

Kaip dalyvauti žygyje

Žygio dalyviams siūloma su ženkliomis nuolaidomis aplankyti Pabaltijo muziejus, o aplankiusiems daugiausiai objektų – laimėti prizų. Pagrindiniai prizai - skrydis į abi puses dviems asmenims į pasirinktą šalį iš pateikto sąrašo su nakvynė 4* viešbutyje, kelionė į pasirinktą vienos iš Baltijos šalių sostinę su nakvyne 4 žvaigždučių viešbutyje bei daug kitų prizų.

Šių metų Didžiojo Baltijos žygio objektų aprašymus, adresus, darbo grafikus, bilietų kainas ir internetinių svetainių adresus rasite www.greatbaltic.eu. Čia galima susiplanuoti ir atsispausdinti kelionės maršrutą. Pasirinkus dominančius objektus, detalus maršrutas pateikiamas žemėlapyje. Prireikus galima keisti lankomų objektų eilės tvarką, susidaryti maršrutą iš naujo ir jį atsispausdinti arba išsisaugoti svetainėje. Žygio bukletai nemokamai dalijami Lietuvos, Latvijos ir Estijos turizmo centruose bei atvykus į Žygio objektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalyviams tereikia bet kuriame Lietuvos, Latvijos ar Estijos turizmo informacijos centre įsigyti nemokamą Žygio lankstinuką su žemėlapiu ir jame pažymėtais objektais, prisiregistruoti internetinėje Žygio svetainėje www.greatbaltic.eu ir iki rudens juos apkeliavus sukelti nuotraukas.

Kiti 2012 m. Didžiojo žygio po Baltijos šalis objektai Latvijoje:

Diklių dvaro viešbutis

Apžvalgos bokštas Dzintarų miško parke

Cėsių pilies ir dvaro kompleksas

Lustūžio ola

Siguldos viduramžių pilis

Latgalos kultūros ir istorijos muziejus

Tervetės gamtos parkas

Paukščių stebėjimo bokštas Kemerų nacionaliniame parke

K. Stalnionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų