REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gaisro nuniokoto Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio paslapčių sąrašas tapo dar ilgesnis. Ansamblio atstatymas patikėtas įmonei, kuri buvo laimėjusi fasado ir tvorų rekonstrukcijos konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Apdegusį Švč. Mergelės Marijos bažnyčios pastatą atstatyti kainuos beveik 2 mln., o Bernardinų vienuolyną – beveik 3 mln. litų.

REKLAMA

Tiek vieną, tiek kitą pelningą projektą laimėjo bendrovė „Irdaiva“, tapusi etatine ansamblį valdančio Tytuvėnų piligrimų centro skelbiamų konkursų laimėtoja.

Ši aplinkybė tik sustiprino įtarimus, kad ansamblyje šeimininkaujančios viešosios įstaigos vadovas Pranas Jurkaitis čia tvarkosi kaip savo dvare.

Bažnyčios atstatymo konkursą įmonė „Irdaiva“ laimėjo be konkurencijos – daugiau norinčiųjų nebuvo.

Po gaisro be stogo likusį vienuolyną bendrovė „Irdaiva“ atstatys kartu su įmonėmis „Eigesa“, „Pamario restauratorius“ bei „Statybos ir restauravimo darbai“. Į šį supaprastintą, ribotą konkursą buvo kviečiamos tik rengėjo kvietimą gavusios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Nei savivaldybė, nei jos išlaikomas Tytuvėnų piligrimų centras pinigų neturi, todėl bus naudojami ES fondų skirti pinigai. Tiesa, jie buvo skirti bažnyčios fasadui ir tvoroms remontuoti.

Dabar nuspręsta dalį paramos skirti bažnyčios stogui, o trūkstamus tikimasi gauti iš draudikų.

Atidžiai Tytuvėnų įvykius stebinčius kelmiškius nemaloniai nustebino faktas, kad remonto darbai patikėti įmonei, jau išgarsėjusiai milžiniškais projektavimo įkainiais.

„Irdaivos“ įmonė buvo laimėjusi 5,6 milijono litų vertės konkursą, tačiau europinę paramą skirstanti Lietuvos verslo paramos agentūra nepalaimino paraiškos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutarta, kad neprotinga būtų remontuoti gaisro nuniokotos bažnyčios sienas, jei gali griūti stogas.

Nors paraiška buvo atmesta, paaiškėjo, kad „Irdaiva“ jau atliko dalį darbų.

Įmonė pernai pateikė 782 tūkstančių litų sąskaitą už projektavimo darbus. Specialistai tokį atlygį už kiek daugiau nei mėnesį trukusį darbą pavadino iš kosmoso srities.

„Kai ta pati bendrovė laimi dar kartą, minčių kyla, kad viskas iš anksto nuspręsta, – nuostabos neslėpė Kelmės tarybos narys Egidijus Ūksas. – Įdomiausia, kad paveldosaugininkų ekspertai apskaičiavo gerokai mažesnę žalą – apie 4 mln. litų.“

Neįkainojamą Tytuvėnų ansamblį prižiūrintis agronomas P. Jurkaitis dabar jau pripažįsta, kad pinigų iki 2015 metų gegužės numatomiems atlikti darbams neužteks. Veikėjas tikina, kad trūkstamą dalį duos draudikai, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų