REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­liuo­se ku­ria­mas pla­nas, kaip Baž­ny­čiai per­duo­ti val­dy­ti „San­do­ros“ pro­gim­na­zi­ją. Kad ati­tek­tų di­des­nis kąs­nis, pir­miau­sia „San­do­rą“ no­ri­ma su­jung­ti su Gy­ta­rių pro­gim­na­zi­ja, ku­rios pa­sta­tas ką tik su­re­mon­tuo­tas už 8 mi­li­jo­nus li­tų.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­kyk­lą pe­rim­tų vys­ku­pi­ja

Mies­to Ta­ry­bos na­rė Ni­jo­lė Bud­ry­tė sa­ko, kad ke­ti­ni­mai rea­lūs. Dar pa­va­sa­rį, pa­sak po­li­ti­kės, vy­ko val­di­nin­kų ir po­li­ti­kų su­si­ti­ki­mas, ku­ria­me da­ly­va­vo vys­ku­pas Eu­ge­ni­jus Bar­tu­lis su ku­ni­gais. Kal­ba su­ko­si apie tai, kad vys­ku­pi­ja no­rė­tų pe­rim­ti ka­ta­li­kiš­kos pa­krai­pos „San­do­ros“ pro­gim­na­zi­ją ir ją pa­vers­ti ka­ta­li­kiš­ka mo­kyk­la.

REKLAMA

Ke­ti­ni­mus tap­ti ka­ta­li­kiš­ka mo­kyk­la pa­tvir­ti­no ir „San­do­ros“ mo­kyk­los di­rek­to­rius Kęs­tu­tis Šal­tis. Jis paaiš­ki­no, kad ka­ta­li­kiš­kos mo­kyk­los stei­gė­ju ne­ga­li bū­ti Sa­vi­val­dy­bė, to­dėl da­bar mo­kyk­la esan­ti tik ka­ta­li­kiš­kos pa­krai­pos.

Ka­ta­li­kiš­kos mo­kyk­los stei­gė­ju bū­tų vys­ku­pi­ja. Mo­kyk­la bū­tų fi­nan­suo­ja­ma ir iš vals­ty­bės biu­dže­to, nes, pa­sak K. Šal­čio, toks esąs Vy­riau­sy­bės su­si­ta­ri­mas su Šven­tuo­ju Sos­tu.

REKLAMA
REKLAMA

Trans­for­ma­ci­ja su di­des­niu kąs­niu

K. Šal­tis ma­no, kad „San­do­ros“ pro­gim­na­zi­ja da­bar ne­ga­lin­ti tap­ti ka­ta­li­kiš­ka mo­kyk­la. Esą ka­ta­li­kiš­ka mo­kyk­la ne­ga­lės pri­si­jung­ti Gy­ta­rių pro­gim­na­zi­jos. Išei­tis: ma­žiau mo­ki­nių tu­rin­čią Gy­ta­rių mo­kyk­lą jung­ti prie „San­do­ros“, o ta­da abi mo­kyk­las su­kel­ti į 7000 kvad­ra­ti­nių met­rų nau­jai su­re­mon­tuo­tą pa­sta­tą.

Mo­kyk­lų pa­sta­tai sto­vi per ke­lias­de­šimt met­rų vie­nas nuo ki­to.

„San­do­ros“ mo­kyk­lo­je yra per 460 vai­kų. Gy­ta­rių mo­kyk­la tu­ri 308 vai­kus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„La­ba die­na“ ar „Gar­bė Jė­zui Kris­tui“?

Ta­ry­bos na­rės N. Bud­ry­tės tei­gi­mu, mik­ro­ra­jo­no gy­ven­to­jams ne­bū­tų al­ter­na­ty­vos, kaip tik leis­ti vai­kus į re­li­gi­nei bend­ruo­me­nei pri­klau­san­čią mo­kyk­lą.

„Juk taip ne­bus, kad pu­sė mo­kyk­los – ka­ta­li­kiš­ka, o pu­sė – ne. Ne­gi pu­sė vai­kų pa­mo­ką pra­dės „La­ba die­na“, o ki­ta pu­sė „Gar­bė Jė­zui Kris­tui“, – svars­tė po­li­ti­kė.

Eti­kos ir da­bar nė­ra

„San­do­ros“ mo­kyk­lo­je eti­kos mo­ky­to­jo nė­ra. „Jei­gu nors vie­nas vai­kas pa­reikš­tų no­rą mo­ky­tis eti­kos, tą pa­čią mi­nu­tę mo­ky­to­jas at­si­ras­tų. Ti­ky­bos mo­ky­to­ja ga­li dės­ty­ti ir eti­ką“, – už­tik­ri­no di­rek­to­rius K. Šal­tis.

REKLAMA

Jis pri­pa­ži­no, kad jų mo­kyk­lo­je mo­ko­si ne tik ka­ta­li­kai, yra ir sta­čia­ti­kių, ki­tas re­li­gi­jas iš­pa­žįs­tan­čių vai­kų.

Ta­ry­bos na­rys Ar­tū­ras Vi­soc­kas ma­no, kad ne­li­kus al­ter­na­ty­vos ti­ky­bos pa­mo­koms, yra pa­žei­džia­mos mo­ki­nių tei­sės.

„Kol mo­kyk­la yra vals­ty­bi­nė, bū­ti­na at­sta­ty­ti ga­li­my­bę rink­tis eti­kos pa­mo­kas ar ti­ky­bą. Ne­ge­rai, kai vai­kas ne­tu­ri ga­li­my­bės pa­si­rink­ti: ant sta­lo ma­to tik obuo­lį, o kriau­šės sko­nio ne­su­ži­nos“, – įsi­ti­ki­nęs A. Vi­soc­kas.

REKLAMA

Ma­tuo­ja­si di­rek­to­riaus kė­dę?

Jei­gu Gy­ta­rių pro­gim­na­zi­ja bū­tų pri­jun­gia­ma prie „San­do­ros“, K. Šal­tis tap­tų di­des­nės mo­kyk­los di­rek­to­riu­mi.

„Daug kas ko no­ri gy­ve­ni­me, bet ar tai rea­lu?“, – iro­ni­za­vo Gy­ta­rių pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rius Rim­tau­tas Pe­če­liū­nas. Jo tei­gi­mu, esa­me ne kle­ri­ka­li­nė, o pa­sau­lie­ti­nė vi­suo­me­nė.

„Ne­ma­nau, kad rei­kė­tų vals­ty­bi­nė­je mo­kyk­lo­je žais­ti baž­ny­ti­nius „žai­di­mus“. Ne­ma­nau, kad mū­sų mo­kyk­los ko­lek­ty­vas tu­ri prie kaž­kie­no no­rų tai­ky­tis. Ypač keis­tai at­ro­do no­ras pe­rim­ti pa­sta­tą, ka­da į jį di­džiu­liai pi­ni­gai in­ves­tuo­ti“, – sa­kė R. Pe­če­liū­nas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pla­nas dar ga­li keis­tis

Mies­to Švie­ti­mo sky­riaus ve­dė­ja Vio­le­ta Dams­kie­nė ti­ki­no, kad mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos pla­ne iki 2015 me­tų nė­ra nu­ma­ty­ta jung­ti „San­do­ros“ ir Gy­ta­rių pro­gim­na­zi­jas. Nors pri­pa­ži­no, kad tai bū­tų lo­giš­ka. Tink­lo per­tvar­kos pla­nas dar nė­ra baig­tas.

„Ga­li at­si­tik­ti taip, kad „San­do­ra“ taps ka­ta­li­kiš­kos bend­ruo­me­nės mo­kyk­la“, – sa­kė V. Dams­kie­nė.

Ve­dė­ja pa­tvir­ti­no, kad bu­vo Sa­vi­val­dy­bė­je su­si­ti­ki­mas su vys­ku­pu, kur jis iš­sa­kęs no­rą steig­ti ka­ta­li­kiš­kų bend­ruo­me­nių mo­kyk­las.

REKLAMA

Ko­dėl tik ka­ta­li­kiš­kas?

„Čia pa­čios bend­ruo­me­nės tu­ri pa­reikš­ti no­rą. Ka­ta­li­kų bend­ruo­me­nė pa­reiš­kė“, – at­sa­kė V. Dams­kie­nė.

Vys­ku­po nuo­mo­nės iš­klau­sy­ti ne­pa­vy­ko. Vys­ku­pi­jo­je paaiš­kin­ta, kad šią sa­vai­tę to­kios ga­li­my­bės nė­ra.

Ga­li bū­ti vi­sas tink­las

Šiau­lių mies­to me­ras Jus­ti­nas Sar­taus­kas tei­gia, kad bu­vo su­si­ti­kęs su vys­ku­pu dėl ka­ta­li­kiš­kos mo­kyk­los stei­gi­mo. Me­ras pri­ta­ria, kad bū­tų įsteig­ta ne vie­na ka­ta­li­kiš­ka mo­kyk­la, o vi­sas tink­las – nuo pra­di­nės iki gim­na­zi­jos.

REKLAMA

„Šiau­liuo­se yra Tė­vo Be­ne­dik­to And­ruš­kos pra­di­nė mo­kyk­la su ka­ta­li­kiš­ka pa­krai­pa – ji ga­lė­tų tap­ti ka­ta­li­kiš­ka pra­di­ne mo­kyk­la. „San­do­ra“ su ka­ta­li­kiš­ka pa­krai­pa ga­lė­tų tap­ti pro­gim­na­zi­ja. Sun­kiau su ka­ta­li­kiš­ka gim­na­zi­ja, tos gran­dies ir trūk­tų mies­te. Gim­na­zi­jos rei­kė­tų cent­re“, – ma­no J. Sar­taus­kas.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų