REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentui bus pateiktos įstatymų pataisos dėl ekologiškų prekių reglamentavimo. Seimo nario Andriaus Burbos iniciatyva norima nustatyti reikalavimus nacionalinei ekologinio ženklinimo sistemai, sureguliuoti jos priežiūrą bei veikimą. Iki šiol Lietuvoje įstatymais nebuvo nustatytos aiškios ekologiškų prekių ženklinimo taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA

„Teikiamos pataisos tikslas yra užtikrinti kiekvieno Lietuvos gyventojo teisę į pakankamą informaciją apie jo perkamus ekologiškus produktus. Taip pat svarbu įtvirtinti šių produktų gamintojų bei pardavėjų veiklos taisykles. Dažnai jie pateikia klaidingą informaciją apie savo siūlomą produktą. Dėl šios priežasties yra būtina priimti naują įstatymo projektą, kuris užtikrintų išbaigtą ir išsamią ekologiškų prekių reglamentavimo tvarką“, – apie savo iniciatyvą kalba A. Burba.

REKLAMA

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad iki šiol ženklinant ir vertinant ekologišką produkciją kildavo daugybė trukdžių. Savanoriško žymėjimo tvarka neužtikrina gamintojų bei pardavėjų atsakomybės sąžiningai naudotis suteikta galimybe. Dėl to, anot A. Burbos, produktai, kurių sudėtyje yra neekologiškų, nenatūralių medžiagų, vis tiek gali būti įvardyti kaip ekologiškos prekės. Dažniausiai su šia problema susiduriama tikrinant ekologiškus ne maisto produktus, pavyzdžiui, kosmetiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas gamintojas naudoja savo nustatytus ženklus, nėra aišku, kokiais kriterijais besivadovaudami jie vertina savo produkcijos ekologiškumą. Jei prekės ne maisto – kosmetika, higienos produktai – tokių reikalavimų apskritai nėra. Tai klaidina vartotojus. Sieksime apsaugoti gyventojų interesus bei pasirūpinti jų sveikata, juk tokios neatsakingai pagamintos ir suženklintos prekės gali padaryti daug žalos žmogaus sveikatai“, – įsitikinęs A. Burba.

Dėl šios priežasties įstatymo projektu numatyta sukurti naują, vieningą ekologinį ženklą, kuris kiekvienam vartotojui padėtų greičiau atpažinti ekologišką prekę bei pasitikėti tokio produkto kokybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelyje Europos valstybių veikia skirtingos ženklinimo sistemos, tačiau jos visos vadovaujasi ES nustatytais standartais. Deja, dabartinė tvarka leidžia gamintojams ir pardavėjams gudrauti: jie ženklina savo produkciją „eco“, nors kai kurie tokie produktai turi tik 50 proc. ekologiškų medžiagų. Būtina, kad atsakingos valstybės institucijos Lietuvoje užtikrintų, kad žmogus, įsigijęs ekologišką prekę, gautų 100 proc. ekologišką prekę“, – sako A. Burba.

Siūloma ženklinimo tvarka iš gamintojų reikalautų pateikti detalią informaciją apie produkto ir ingredientų ekologiškumą. Šią funkciją atliktų naujai sukurta atsakinga institucija, kuri tirtų bei vertintų kandidatus, siekiančius, kad jų produktui būtų suteiktas ekologiškumo ženklas. Iki šiol kompetentingos institucijos, galinčios atlikti šį darbą, nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų