REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Juodaodė Oprah Winfrey jau ne vieną dešimtmetį yra viena įtakingiausių ir turtingiausių Amerikos moterų. Žiniasklaidos karaliene vadinama amerikietė, savo jėgomis pasiekusi šlovę ir užsidirbusi nemenkų turtų, padeda itin sunkiai gyvenantiems žmonėms. Tuo pat metu ji pabrėžia, kaip svarbu patiems stengtis ir siekti gyventi geriau. Tai ji įrodo savo pavyzdžiu.

Juodaodė Oprah Winfrey jau ne vieną dešimtmetį yra viena įtakingiausių ir turtingiausių Amerikos moterų. Žiniasklaidos karaliene vadinama amerikietė, savo jėgomis pasiekusi šlovę ir užsidirbusi nemenkų turtų, padeda itin sunkiai gyvenantiems žmonėms. Tuo pat metu ji pabrėžia, kaip svarbu patiems stengtis ir siekti gyventi geriau. Tai ji įrodo savo pavyzdžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos nenusirito į bedugnę

O.Winfrey gimė 1954 m. Misisipės valstijoje, Amerikoje. Kai Oprah'ai buvo vos keleri metai, jos tėvai išsiskyrė ir mergaitę išsiuntė pas senelius, kurie gyveno itin skurdžiai. Ten ji gyveno iki šešerių metų, vėliau persikraustė pas motiną. Čia ji, dar būdama vaikas, patyrė su seksualinę prievartą: mergaitę nuolat prievartaudavo motinos sėbrai. Paauglės košmaras baigėsi, kai sulaukus keturiolikos metų ji persikraustė gyventi pas tėvą. Jis mylėjo savo dukrą ir griežtai ją auklėjo, tačiau negandos merginą persekiojo ir toliau.

REKLAMA

Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)

Gyvendama pas tėvą, Oprah kentėjo nuo nenuspėjamo elgesio sutrikimų ir vaistų, sukeliančių priklausomybę, vartojimo. Padėtis dar pablogėjo blogesnė, kai ji pastojo ir prarado kūdikį – jis gimė anksčiau laiko ir mirė. Namuose tėvo įvestos griežtos taisyklės nesutramdė laukinio O.Winfrey būdo. Viskas ėmė keistis tik tada, kai mergina buvo įvertinta už gerą mokymąsi universitete. Tada ji suvokė, kad gyvenimas gali būti ir kitoks. Tenesio valstijos universitete mergina apsigynė retorikos ir vaidybos bakalauro laipsnį. Dar studijuodama Oprah aktyviai užsiėmė įvairia veikla, susidomėjo žurnalistika. Nors vaikystė ir paauglystė buvo itin sunkios, O.Winfrey sugebėjo laiku susiimti ir universitetą baigė kaip viena geriausių studenčių.

REKLAMA
REKLAMA

Save atrado televizijoje

Oprah'os karjera masinės informacijos priemonių srityje prasidėjo vietiniame Nešvilio miestelio televizijos kanale, kur ji įsidarbino žinių laidos reportere ir vedėja. Tuo metu jai tebuvo 19 metų. Tačiau darbas žinių laidoje merginos nežavėjo, o savo kailyje ji pasijuto tik pradėjusi vienoje radijo stotyje vesti pokalbių laidą. Čia ji galėjo laisvai išreikšti savo nuomonę, atskleisti jausmus, kalbėti temomis, kurios pačiai rūpi.

Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)

O.Winfrey ėmė sparčiai kilti karjeros laiptais 1984 m. persikėlusi gyventi Čikagą, kur buvo pakviesta vesti rytinę televizijos pokalbių laidą. Laida beveik iš karto tapo žiūrimiausia ir netrukus buvo pervadinta į „Oprah'os Winfrey šou“. 1990-aisiais, kai televizijoje buvo itin populiarios laidos apie neištikimus partnerius, tėvystės testus, konfliktus šeimoje ir pan., o juodaodė moteris ėmė vesti pokalbių laidą apie dvasinius, teigiamus gyvenimo dalykus, jo kokybę ir t.t. Jau tada Oprah įrodė, kad nebūtina elgtis kaip visi ir siūlyti tai, ką siūlo kiti. Galbūt todėl jos pokalbių laida sulaukė milžiniško pasisekimo ne tik Amerikoje, bet ir kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tapo istorija

O.Winfrey pokalbių laida gyvuoja jau  daugiau nei dvidešimt metų. Ne vienas jos epizodas įėjo į televizijos šou istoriją. Šalia savęs ant sofos moteris sodino ir kalbino ne tik paprastus amerikiečius, bet ir garsiausius pasaulio aktorius, dainininkus bei politikus.

Oprah pasižymėjo neeiliniu talentu ir sugebėjimu prakalbinti bet kurį savo laidos svečią: jie nebijodavo išlieti savo emocijų, papasakoti, kaip jaučiasi iš tikrųjų, kas juos baimina, o kas – džiugina. Holivudo aktorių gerbėjai niekada nepamirš 2005 m. epizodo, kai ant televizijos studijoje esančio fotelio šokinėjo pats Tomas Cruise'as, taip viešai išreikšdamas savo meilę tuomet dar būsimai žmonai aktorei Katie Holmes. Pokalbių laida pasiekė populiarumo viršūnę 1993 m., kai joje pasirodė interviu su dainininku Michaelu Jacksonu.

REKLAMA

Jį žiūrėjo 62 mln amerikiečių ir beveik 100 mln žiūrovų kitose šalyse. Laidos metu sėkmė neretai nusišypsodavo ir televizijos studijoje atsidūrusiems O.Winfrey gerbėjams. Per vieną tokį šou visi studijoje buvę žiūrovai gavo po naujutėlaitį automobilį. Laidose juodaodė nevengdavo atskleisti ir savo asmeninio gyvenimo niuansų: vaikystėje patirtos seksualinės prievartos, nuolatinės kovos su antsvoriu ir t.t.

Įkūrė savo televizijos kanalą

O.Winfrey – pirma juodaodė moteris, patekusi į žurnalo „Forbes“ sudaromą milijardierių sąrašą. Jos pokalbių laida ne kartą buvo nominuota „Emmy“ apdovanojimams, o 1986 m. pati Oprah buvo nominuota Oskarui už vaidybą filme „Purpurinė pieva“. Dar po dvejų metų ji įkūrė kompaniją „Harpo Productions, Inc“, o 2000-aisiais pradėjo leisti iki šiol vieną populiariausių žurnalų Amerikoje moterims „O“, kurio kiekvieną viršelį iki šiol puošia pačios leidėjos nuotrauka. Didelio susidomėjimo sulaukė ir dar vienas moters projektas — 1996 m. įsteigtas „Oprah knygų klubas“, kuriame moteris atvirai paskelbdavo, kurios, jos manymu, knygos vertos dėmesio. O.Winfrey palankumo sulaukusios knygos Amerikoje iš karto tampa bestseleriais.

REKLAMA

Daugiau nei prieš metus moteris nusprendė baigti populiariąją pokalbių laidą ir įkūrė televizijos kanalą OWN, kuris transliuojamas kiekvieną dieną 24 valandas per parą. Į eterį OWN buvo paleistas 2011 m. sausio pirmąją, o naują kanalą žiūrėti gali net 80 mln žmonių. Pirmą kartą istorijoje televizijos pokalbių laidos vedėja tapo viso kanalo vadove. Tačiau pirmi naujo kanalo reitingai nedžiugino, susidomėjusių žmonių buvo mažiau nei tikėtasi. Nepaisant to, Oprah gerbėjai stengiasi nekreipti dėmesio į skeptikų replikas ir tikisi, kad jų dievinamai amerikietei pavyks ir šį kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šlovę naudoja geriems tikslams

Oprah yra ne tik verslininkė bei kūrėja, bet ir dosni aukotoja. „Kai esi turtingas, gali koncentruotis į dalykus, kurie yra tikrai reikšmingi. O tai – galimybė ką nors pakeisti ne tik asmeniniame, bet ir kitų žmonių gyvenimuose“, – pabrėžė moteris. Ji stengiasi padėti ne tik sunkiai besiverčiantiems ar sergantiems Amerikos gyventojams, bet ir steigia ugdymo įstaigas Afrikoje. Ypač daug dėmesio ji skiria moterų švietimui ir gyvenimo kokybės gerinimui. Savo pavyzdžiu O.Winfrey įrodė, kad net ir karti patirtis leidžia pasiekti puikių finansinių, dvasinių ir socialinių laimėjimų.

Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)Oprah Winfrey (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų