REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos (VTD) surengtą konkursą Lietuvos mokykloms „Darnus turizmas mano krašte“ laimėjo mokiniai iš Biržų „Saulės“ gimnazijos. Kūrybišką, jaunatvišką ir šmaikštų filmuką apie darnaus turizmo propagavimą savo krašte pateikusiems gimnazistams atiteko kelionė į Latviją. Čia jie aplankė patraukliausias Europos turizmo vietoves – Tervetės gamtos parką, Jūrmalą, Lielupės žvejų muziejų ir Kemerių nacionalinį parką.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais būtent jaunimą norėjome paskatinti domėtis savo krašto gamta, kultūra, tradicijomis ir tuo pačiu supažindinti su darnaus turizmo principais. Savo darbuose mokiniai pristatė geruosius turizmo pavyzdžius, tačiau atkreipė dėmesį ir į kenkiančio turizmo veiklas. Geriausiai įvertinome tuos pristatymus, kurie pasiūlė kūrybiškų idėjų, kaip šias problemas spręsti“, – sakė VTD direktorė Raimonda Balnienė.

REKLAMA

Vaizdo pristatymus apie savo krašto turizmo vietoves sukūrė mokiniai iš Vilniaus, Alytaus, Biržų, Anykščių, Merkinės, Šilalės, Katyčių, Tuskulėnų, Žemaičių Kalvarijos. Nuo pirmosios vietos laimėtojų – Biržų „Saulės“ gimnazijos mokinių – nedaug atsiliko Katyčių pagrindinės mokyklos aštuntokai. Jie pelnė II-ąją vietą už puikiai parengtą reportažą. III-ioji vieta atiteko daugiausiai gerbėjų balsų surinkusiems moksleiviams iš Šilalės Simono Gaudiešiaus gimnazijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Galimybė dalyvauti konkurse mums suteikė ne tik šansą laimėti ekskursiją, bet ir leido geriau suprasti, koks iš tiesų gali būti įdomus ir draugiškas aplinkai turizmas. Klasės nuomone, tai ne tik šiukšlių rinkimas, tvarkingas keliavimas ir muziejų lankymas. Mums darnus turizmas – tai ir smagus laiko leidimas gamtoje su draugais, sportas, žaidimai – visa tai, kas nekenkia gamtai ir tiesiog leidžia gerai jaustis“, – sakė Biržų „Saulės“ gimnazijos 2b klasės mokinė Raminta Kėželytė.

Tokį patį konkursą moksleiviams rengė ir Latvijos turizmo vystymo agentūra. Latvijos moksleiviai laimėjo kelionę po Lietuvos patraukliausias turizmo vietoves ir jau spėjo apsilankyti  Biržų pilyje, Biržų regioniniame parke ir 2011-ųjų metų patraukliausioje Lietuvos turizmo vietovėje Rokiškio dvaro sodyboje. Jų kelionės įspūdžius galima pamatyti šiame filmuke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektas „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“, angl. EDEN (European Destinations of Excellence), skirtas skatinti darnaus turizmo plėtrą Europos Sąjungoje. Šis projektas pagrįstas kasmetiniais nacionaliniais konkursais, kurių metu kiekvienoje dalyvaujančioje šalyje renkamos patraukliausios turizmo vietovės.

Lietuva EDEN projekte dalyvauja nuo 2008 m. Lietuvos turizmo traukos vietovės vardus jau yra pelnę Užgavėnių tradicijomis garsėjantis Žemaitijos nacionalinis parkas, Šilutės regione esantis Nemuno deltos regioninis parkas ir ežeringasis Zarasų kraštas. Praėjusiais metais nugalėjo Rokiškio dvaro sodyba kaip geriausias atstatytas ir turizmui pritaikytas statinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų