REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnai sulaikė penkis asmenys, pas kuriuos per kratą rasta beveik 100 kilogramų įvairių narkotikų.

REKLAMA
REKLAMA

Per kratą pareigūnai aptiko beveik penkis kilogramus sintetinių narkotikų – amfetamino, kelis kilogramus kokaino, marihuanos ir hašišo.

REKLAMA

Sulaikyti penki asmenys. Du iš jų paleisti pritaikius kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti.

Vienas iš suimtųjų, įtariamas buvęs pagrindiniu grupuotės organizatoriumi – Trakų rajono gyventojas S. J. Jis gerai žinomas teisėsaugos institucijoms ir yra ne kartą teistas už įvairius sunkius nusikaltimus.

Bendra sulaikytų narkotikų vertė – apie pusketvirto milijono litų.

Pranešama, jog po metų trukusio tyrimo Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) ir Vilniaus apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus pareigūnai demaskavo Vilniaus apskrityje veikusią narkotikų kontrabandininkų grupuotę.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikai į Rusiją per Lietuvą dažniausiai gabeno krovininiais vilkikais iš Nyderlandų, kur nusikaltėliai įsteigė dvi tarptautinio krovinių gabenimo įmones. .

Vilkikai tapdavo tarytum savotiškomis „rusiškomis matrioškomis“, t.y. legaliomis prekėmis maskuota vienos rūšies kontrabanda, o patikrinus automobilį papildomai, jame pareigūnai dar aptikdavo ir slėptuves su narkotikais.

Būtent su tokiu atveju muitinės kriminalistai susidūrė 2011 metų rugsėjį, kai Lavoriškių kelio poste buvo sulaikytas iš Lietuvos į Baltarusiją beišvažiuojantis vilkikas. Jo puspriekabėje be legaliai gabento obuolių krovinio, pareigūnai dar aptiko kontrabandos siuntą – 85 ryšulius įvairių drabužių, kurių vertė 430 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, papildomos apžiūros metu pareigūnai vilkiko puspriekabėje aptiko slėptuvę, kurioje rasta 15 kg hašišo ir 5 kg kokaino. Sulaikytas kokainas buvo itin aukštos kokybės (80 procentų grynumo), jo vertė juodojoje rinkoje siekia apie milijoną litų.

Tęsiant ikiteisminį tyrimą ir ėmus domėtis vienos Trakų rajone registruotos transporto įmonės veikla, 2011 metų gruodį muitinės pareigūnai vėl sulaikė minėtos grupuotės narkotikų kontrabandos siuntą.

Šįkart buvo aptikta 52 kg hašišo ir 11 kg marihuanos: muitinės kriminalistų duomenimis, juodojoje rinkoje toks narkotikų kiekis galėjo kainuoti nuo 1,6 milijonų litų iki 2,5 milijonų litų. Kaip ir anksčiau, narkotikai aptikti vilkike, kuris iš Nyderlandų į Lietuvą vežė kalėdines eglutes. Kvaišalai nebuvo kaip nors ypatingai paslėpti – juos vairuotojas gabeno tiesiog sukrovęs į keturis krepšius, kuriuos pasidėjo automobilio kabinoje, po gultais.

REKLAMA

Anot pareigūnų, kontrabandininkų grupuotės veiklos schema buvo gana įžūli, jie, regis, menkai tebijojo įkliūti, o Lietuva jų nelegaliems kroviniams dažniausiai tebuvo tarpinė stotelė.

Iš Nyderlandų atsigabenę hašišo ir marihuanos, Lietuvoje nusikaltėliai dar „papildydavo“ siuntą kokainu ir amfetaminu. O tuomet šią narkotikų „mišrainę“ dalimis veždavo į Rusiją, užmaskavę kokia nors legalių prekių siunta.

Iš Rusijos vilkikai taip pat grįždavo netušti – veždavo cigarečių kontrabandą. 2012 m. balandį vieną iš tokių grįžtančių vilkikų pareigūnai sulaikė Latvijoje (rasta 100 dėžių kontrabandinių baltarusiškų rūkalų). Kitas vilkikas buvo sulaikytas Lietuvoje (aptiktos 45 dėžės kontrabandinių cigarečių).

REKLAMA

Pareigūnams sustabdžius minėtos įmonės veiklą, įtariamieji tučtuojau įkūrė kitą, tačiau šioji nebespėjo pradėti veiklos.

2012 m. gegužę pareigūnai atliko kratas įtariamųjų namuose bei darboviečių teritorijose Senuosiuose Trakuose. Kratos metu nebevažiuojančiame sename vilkike „Volvo“ buvo surasta 4,8 kg amfetamino.

MKT pareigūnai sulaikė penki asmenis, tris iš jų teismas leido suimti, du po apklausos buvo paleisti. Per kratą aptikta apie 90 kg įvairių narkotinių medžiagų – kokaino, amfetamino, marihuanos, hašišo.

MKT tęsiamas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių medžiagų kontrabandos, neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu,  neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, kontrabandos. Sulaikytiesiems gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų