REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš ligos istorijos. Noriu pasidalinti savo patirtimi, kaip mes gydėme dukros vadinamąjį disfunkcinį kraujavimą. Dabar jai septyniolika, mėnesinės prasidėjo nuo dvylikos, tęsdavosi nuo dešimties iki penkiolikos ir daugiau dienų. Kadangi taip būdavo ir man, duodavau jai dilgėlių arbatos ir kraujavimas šiek tiek nurimdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kreipėmės į ginekologę, buvau išbarta dėl tokio gydymo, o po to ji nuolat vos ne kas savaitę darė echoskopijas. Jau pamaniau, kad nelabai ką supranta, kad taip dažnai žiūri. Kai paskyrė hormonus ir jie nesuveikė, nusprendėme pakeisti gydytoją. Su kita gydytoja tas pats. Dar skyrė tirti skydliaukę, daug mokėjome už hormonų tyrimus, nieko nerado, bet tiek to. Echoskopiją atliko tik vieną kartą, bet iš karto skyrė hormoninių tablečių, po tris per dieną. Kraujavimas per kokią savaitę sustojo, bet po savaitės dukra vėl užkraujavo. Nuėjome dar pas vieną gydytoją. Skyrė vaistų kažkokių sutraukiančių ir vėl hormonų. Tie hormonai mums labiausiai ir įkyrėjo. O galiausiai tuos kraujavimus dukra paprasčiausiai “išaugo", dabar viskas gerai.

Monika

Normalus mėnesinių ciklasVisos žinome, kad mėnesinės susireguliuoja ne iš karto. Retos mergaitės ciklas tampa iš karto reguliarus. To ir nereikia tikėtis, nes pati mergaitė, jos organai ir sistemos, gimda bei kiaušidės toliau formuojasi ir auga. Normos atvejais per dvejus, vėliausiai per trejus metus mėnesinių ciklas turi tapti reguliarus. Tai yra, mėnesinės turi trukti 1-7 dienas, kartotis kas 21-35 dienos.

Nenormalus kraujavimas paauglystėje

Deja, dėl įvairiausių priežasčių kai kurioms mergaitėms mėnesinių ciklas ne tik kad nesusireguliuoja, bet ir dar labiau sutrinka, pasireikšdamas ilgai trunkančiais kraujavimais, trumpomis pertraukomis tarp kraujavimų. Šiuos nenormalius kraujavimus iš makšties jūsų gydytojas gali vadinti disfunkciniais, arba dar kitaip - necikliniais. Esmė viena: kraujavimas atsiranda ne laiku, arba atsiranda atrodytų, laiku, bet užsitęsia dešimt, penkiolika ir daugiau dienų. Kartais mamos atvyksta su paauglėmis, kurių kraujavimas nesustoja kelias savaites ir dar ilgiau. Viskas priklauso ir nuo bendros mergaitės sveikatos. Vienos atvyksta stipriai nukraujavusios, anemiškos, išblyškusios ir nusilpusios. Kitos jaučiasi geriau. Bet kokiu atveju, nenormalus, užsitęsęs kraujavimas rodo, kad reikalinga pagalba.

Nenormalių kraujavimų priežastys

Medicinine prasme disfunkcinio, nenormalaus kraujavimo priežastis - tai anovuliacija, lėtinis kiaušinėlio brendimo sutrikimas. Yra mergaitės, kurioms nenormalūs kraujavimai pasireiškia dažniau nei kitoms. Tai itin užimtos, labai apkrautos įvairiais darbais, mokslais ir užklasine veikla mergaitės. Joms trūksta laiko normaliai pailsėti, reguliariai pavalgyti ir gerai išsimiegoti. Įtampa, lėtinis nuovargis, poilsio trūkumas trukdo organizmui augti, išsekina prisitaikymo mechanizmus, neleidžia bręstančiam organizmui pačiam sureguliuoti organų ir sistemų veiklos. Disfunkciniai kraujavimai dažnai atsiranda mergaitėms, turinčioms nepakankamą kūno masę, patiriančioms daug stresų, aktyvioms sportininkėms ir šokėjoms.

Tuo tarpu labai apkūnioms mėnesinės dažniau ne užsitęsia, bet dingsta ar tampa nereguliarios. Labai dažnai kraujavimais, be kitų simptomų, pasireiškia skydliaukės ligos, kraujo sistemos ligos, kiaušidžių augliai ir kitos ligos. Todėl galvoti, kad kraujavimas yra normalus paauglystės reiškinys ir greit sustos, yra neatsargu.

Kada kreiptis pagalbos

Kreiptis pagalbos reikia užsitęsus kraujavimui ilgiau kaip septynias dienas. Aš sutinku, kad užsitęsus mėnesinėms kartą ar du per metus, mamos duoda mergaitėms dilgėlių arbatos ar vitamino C. Tačiau kai jos tai daro metų metais, tai jau neleistina. Jei kraujavimas pasikartojo antrą kartą, reikia kreiptis pagalbos ir atlikti išsamius tyrimus.

Tyrimo ir gydymo būdai

Visuomet pradedama nuo bendro kraujo tyrimo ir mergaitės apžiūros. Tą gali atlikti bet kuris šeimos gydytojas. Vėliau būtinai yra atliekama echoskopija, dažnai ne vieną kartą, ir kiti būtini tyrimai. Pavyzdžiui, hormonų, kitų organų ir sistemų. Jeigu yra galimybė, geriau kreiptis į mergaičių ginekologijos srityje besispecializuojantį ginekologą. Nors diagnozuoti ir gydyti paauglių disfunkcinius kraujavimus sugeba visi ginekologai.   

Mergaičių disfunkcinių kraujavimų gydymas ir tyrimai dažnai vyksta tuo pačiu metu, todėl, kad reikia kraujavimą pradėti stabdyti iš karto. Gydant echoskopiją tenka kartoti po keletą kartų. Ar mergaitė bus guldoma į ligoninę, ar gydoma namuose, priklauso nuo jos būklės ir hemoglobino lygio.

Kraujavimų stabdymas hormonais

Labai daug diskusijų su mama ir paaugle sukelia gydymas hormoniniais kontraceptikais. Įrodyta, kad tik hormoniniai kontraceptikai patikimai sustabdo užsitęsusį kraujavimą. O skiriant hormoninių kontraceptikų ilgesnį laiką, pavyksta išvengti kraujavimų pasikartojimų. Ne visos mamos ir mergaitės tuo tiki ir nori tokio gydymo. Neretai tenka įrodinėti, kad kitos išeities nėra, arba kitokio pobūdžio gydymas labai užsitęs. Vartoti hormonus, dažniausiai sudėtines kontraceptines tabletes, reikia labai atidžiai ir labai tiksliai, kaip skirta. Mergaitėms patariu užsivesti gydymosi kalendorių, nes mėnesinių ciklo stabilizacija neretai užtrunka keletą mėnesių ar net metus.

Pakankamai greitai pavyksta sureguliuoti mėnesinių ciklą  mergaitėms, kurios susitvarko režimą. Pakankamai miega, būna gryname ore, nepersitempia, reguliariai maitinasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų