REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje augant atliekų kiekiui, žmonės pradeda ieškoti būdų, kaip pastatyti namus naudojant kuo mažiau naujų žaliavų ir daugiau perdirbtų atliekų. Negana to, kad tai yra ekologiška, pigu ar net nemokama, tokie namai atrodo puikiai.

REKLAMA
REKLAMA

CNBC sudarė sąrašą namų visame pasaulyje, kurie buvo sukurti iš jau nebevažiuojančių ir nebeskradančių transporto priemonių, iš pasenusių statybos medžiagų ir detalių bei netikėtų buities objektų.

REKLAMA

Sparno namas

Malibu, Kalifornija, JAV

Daugelis pasenusių lėktuvų buvo paversti į mažas gyvenamąsias erdves, kurios panašios į vagonėlius ar kemperius. Tačiau Davido Hertzo architektų studija parodė ką galima padaryti iš lėktuvo.

Sparno name iš perdirbtų Boeing 747 sparnų sukurtas stogas ir moderni gyvenamoji erdvė. Meno studija sukurta iš orlaivio korpuso, o buvusi pirmosios klasės dalis paversta svečių miegamuojo. Dar vieną lėktuvo dalis panaudota tvarto stogui.

REKLAMA
REKLAMA

Užbaigtas namas yra užregistruotas Federalinėje aviacijos administracijoje, kad praskrendantys pilotai nesumaišytu jo su sudužusiu lėktuvu.

Sparno namas (CNBC nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Sparno namas (CNBC nuotr.)

Casa Eugenia

Lagoa Santa, Brazilija

Nors niekada nepagalvotumėte, tačiau šis meniškas ir unikalus namas yra iš dalies sukurtas iš perdirbtų metalinių kanalizacijos nuotekų vamzdžių.

Casa Eugenia namas (Marcilio Gazzinelli nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Casa Eugenia namas (Marcilio Gazzinelli nuotr.)

McGee namas

Berkeley, Kalifornija, JAV

Šis mažas ir žalias dviejų miegamųjų namas turi sienas iš daugiau nei 100 automobilių stogų. Šie buvo surinkti iš metalo laužo sąvartynų. Pirmo aukšto išorinės sienos padarytos iš tuopos žievės, Šiaurės Karolinos baldų industrijos atliekų produkto. Šalia namo stovi studija padaryta iš krovinių konteinerio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

McGee namas (warc.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)McGee namas (warc.com nuotr.)

Namelis medyje

Huntsville, Teksasas, JAV

Architektas Danas Phillipsas išmoko naudoti metalo laužą būdamas dar vaikas, kurio tėvai išgyveno Didžiąją depresiją, o dabar jis iš perdirbtų medžiagų kuria gyvenvietes skurstantiems.

Jo sukurtas namelis medyje gali būti išnuomotas ir kaip gyvenamoji vieta ir kaip studija menininkams. Stogo raštas sukurtas iš rėmelių pavyzdžių. Šis ir kiti architekto namai yra kuriami iš tokių panaudotų daiktų, kaip butelių kamščiai, šakutės, plytelės, galvijų kaulai.

REKLAMA

Namelis medyje (phoenixcommotion.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Namelis medyje (phoenixcommotion.com nuotr.)

10-tos gatvės rezidencija

Niujorkas, JAV

Niujorko rangovas Peteris Maslow iš savo suomio ūkininko senelio išmoko dirbti nešvaistant nei laiko, nei pinigų, nei medžiagų. Tai, pasak jo, yra renovacijos etika.

P. Maslow neseniai atliko buto renovaciją, kurioje panaudojo kitų senų butų interjero detales. Pavyzdžiui, gotikinius ažuolines plokštes sienoms, vintažinę dujinę viryklę.

10-tos gatvės rezidencija (petermaslow.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)10-tos gatvės rezidencija (petermaslow.com nuotr.)

Muzikos žmogaus namas

Greensboro, Aliaska, JAV

Auburn universiteto dėstytojai nusprendė savo studentams suteikti statymo rankomis praktiką bei skurti inovatyvias ir gražias pastoges vargšams vietiniams gyventojams.

REKLAMA

Šį namą pastatė architektūros antrakursis buvusiam didžėjui Lee Matthewsui, kuris vadinamas Muzikos žmogumi. Namo vonios sienoms naudojamos perdirbtos pikapų bagažinės.

 

Muzikos žmogaus namas (Auburn Rural Home Alabama nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Muzikos žmogaus namas (Auburn Rural Home Alabama nuotr.)

Quinta Da Baronesa

 

Sao Paulo, Brazilija

Šis savaitgalio namas sukurtas jaunai šeimai. Namo plytos buvo paimtos iš nugriauto namo. Jame taip pat naudojama Cumaru kietmedis, kuris yra surenkamas iš tvarkomų miškų.

 

Quinta Da Baronesa namas (arthurcasas.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Quinta Da Baronesa namas (arthurcasas.com nuotr.)

 

Big Dig namas

Lexington, Masačiusetsas, JAV

Big Dig namas yra pastatytas iš beveik 300 tūkst. kilogramų perdirbtų statybinių medžiagų, į kurias įeina greitkelio dalys. Namas buvos statomas greitai ir kelio dalys buvo įstatytos tokios, kokios buvo. Jos dabar tarnauja kaip namo plieninės sijos.

Big Dig namas (ssdarchitecture.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Big Dig namas (ssdarchitecture.com nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų