REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokykliniai „pirktiniai“ pietūs

Mokykliniai „pirktiniai“ pietūs

REKLAMA

Anglijoje, visų vietinių valdžios institucijų tiekiamas maistas privalo atitikti valstybinius mitybos standartus. Taip užtikrinama, jog vaikų mityba mokyklose būtų subalansuota ir sveika. Valtybiniai mitybos standartai buvo įvesti 2006 metų rugsėjo mėnesį. Jie užtikrina, kad: būtų reguliariai tiekiama aukštos kokybės mėsa, paukštiena arba riebi žuvis;patiekiamos mažiausiai dvi vaisių ir daržovių porcijos su kiekvienu valgiu;duona, kiti grūdiniai produktai ir bulvės taip pat būtų reguliariai tiekiami.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat yra įvesta kontrolė dėl šių produktų:

maistas, keptas riebaluose turi būti patiekiamas ne dažniau nei du kartus per savaitę;gazuoti gėrimai, bulvių traškučiai, šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai pašalinti iš patiekalų raciono ir maisto automatų mokyklose.

REKLAMA

Taip pat yra “mokyklos vaisių ir daržovių programa“, pagal kurią vaikai nuo ketverių iki šešerių metų amžiaus kiekvieną dieną gauna nemokamą vaisių, jeigu jų mokykla dalyvauja programoje. Daugiau apie programą rasite čia. Galėsite parsisiųsti lankstinuką, išverstą į kelioliką kalbų (deja, lietuviško lankstinuko nerasite). Jame pateikiama informacija, apie porcijų dydžius, kodėl vaisiai ir daržovės yra svarbūs mitybai, ir kokius vaisius ar daržoves vaikas gali gauti.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, pačios mokyklos ir vietinės savivaldybės nusprendžia, ar tieks savo moksleiviams pieną. Jei taip, tuomet jis privalo būti nemokamas tiems, kas gauna nemokamus pietus mokykloje. Visi jaunesni nei penkerių metų amžiaus vaikai, kurie yra prižiūrimi valstybinėse įstaigose bent du kartus per dieną turi gauti pieno nemokamai. Tai taip pat galioja kai kuriems ketverių metų amžiaus vaikams mokyklų paruošiamosiose klasėse. Jaunesniems nei vienerių metukų amžiaus vaikams pienas duodamas mišinuko pavidalu.

Pietūs iš namų

Suruošti vaikui pietus namuose – puiki idėja. Galėsite paruošti tai, ką ir kaip jis mėgsta ir sutaupyti pinigų. Idėjas, kaip paruošti sveikus pietus savo mokyklinukui namie rasite sekdami šiomis nuorodomis:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

School food Trust irNHS.

Trumpai apie tai, kaip turėtų atrodyti subalansuoti mokinuko pietūs (NHS patarimai) – į jo maisto dėžutę turėtų įeiti:

Krakmolo turintis maistas, toks kaip duona, ryžiai, makaronai, bulvės ir pan;Baltymingas maistas, t.y. kiaušiniai, mėsa, žuvis, pupelės ir kt;Vienas pieno produktas. Pavyzdžiui, sūris arba jogurtas;Daržovės arba salotos ir viena porcija vaisių.

Nemokami pietūs mokykloje

Tėvai Anglijoje ir Velse (bet ne visoje Jungtinėje Karalystėje) nemoka už vaiko pietus mokykloje, jeigu gauna bent vieną iš žemiau nurodytų pašalpų:

REKLAMA

Income SupportIncome – based Jobseeker's AllowanceIncome – related Employment and Supprt AllowanceSupport under part VI of the Immigration and Asylum Act 1999the Guarantee element of State Pension CreditChild Tax Credit, bet negauna Working Tax Credit ir jų metinės pajamos (apskaičiuotos pagal HM Revenue & Customs) neviršija 16,190 svarų sterlingų.Working Tax Credit tęstinė ('run-on') išmoka, (tai pinigai, kuriuos kas nors gauna už papildomas keturias savaites po to, kai jiems nebepriklauso Working Tax Credit).

Working Tax Credit taisyklės poroms pasikeitė nuo 2012 metų balandžio 6 dienos. Kai kurioms poroms nebepriklauso working tax credit, nes padidėjo valandų skaičius, kurį pora turi dirbti per savaitę, kad kvalifikuotų jiems gauti. Tačiau tokios šeimos gali prašyti nemokamų pietų mokykloje savo atžaloms, jeigu atitinka nors vieną iš aukščiau išvardintų kriterijų.

REKLAMA

Norint kreiptis dėl nemokamų pietų reikia išsiaiškinti, ar prašymus reikia pateikti vietos savivaldybėje ar pačioje mokykloje – užsukite į mokyklą ir pasiteiraukite.

Plačiau apie pietus Velso mokyklose skaitykite čia.

Šiaurės Airija

Kriterijai norint gauti nemokamus pietus mokyklose Š.Airijoje yra tokie pat, tačiau prie jau išvardintų septynių punktų prisideda dar du:

Working Tax Credit, jei jų metinės pajamos yra mažesnės nei 16,190 svarų ir vaikas lanko pradinę mokyklą arba vaikų lopšelį (nursery).jų vaikas turi specialių ugdymo poreikių ir jam yra būtina kokia nors dieta, ar jis mokosi specialioje mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plačiau apie mokyklinius pietus Šiaurės Airijoje rasite šiame puslapyje.

Škotija

Škotijoje situacija truputį kitokia. Pirmieji trys jau išvardinti kriterijai galioja ir čia. Pagal ketvirtąjį (kuris yra “Support under part VI of the Immigration and Asylum Act 1999“) nemokami pietūs gali priklausyti, bet nebūtinai. Penktasis punktas negalioja. Šeštąjame keičiasi tik suma – vietoj 16,190 yra 15,860 svarų (nuo 2011 balandžio 6d). Paskutinysis kriterijus taip pat negalioja, bet yra du papildomi:

Maksimali metinė pajamų suma, sudėjus Working Tax Credit, Child Tax Credit ir kitas jūsų pajamas (uždarbį) turi būti mažesnė nei 6420 svarų.16 – 18 metų paaugliai, atitinkantys nors vieną iš išvardintų kriterijų (t.y. gaunantys šias pašalpas savo vardu) gali kreiptis dėl nemokamų mokyklinių pietų sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų