REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių kompanija „Data Systems Solutions“ buvo priversta sumokėti 8,8 milijonų JAV dolerių baudą po to, kai paaiškėjo kad ji nuo 1999 iki 2004 duodavo stambius kyšius, kad gautų užsakymus Ignalinos atominėje elektrinėje (AE), rašoma „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

Kyšiai buvo nukreipiami per kelias bendroves JAV ir užsienyje. JAV teisingumo departamentas teigia, kad pinigai pavedimu ar čekiais buvo mokami keletą kartų aukštas pareigas užimantiems Ignalinos AE pareigūnams.

REKLAMA

Teismo nutartyje konkrečiai nenurodomos Ignalinos AE vadovų pavardės – tik pareigybės. Tarp jų – generalinis direktorius, Tarptautinių projektų skyriaus vadovas, Matavimų ir kontrolės departamento vadovas ir jo pavaduotojas, pagrindinis jėgainės IT specialistas. 1991–2010 metais generalinio direktoriaus pareigas Ignalinos AE ėjo Viktoras Ševaldinas.

STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė sakė negalinti šiandien pasakyti, ar dėl šios informacijos bus pradėtas tyrimas Lietuvoje. Pasak jos, daugiau informacijos turėtų būti savaitės pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Štai 2000 metų kovo mėnesį DS&S rangovas sumokėjo vienam iš Ignalinos AE vadovų 5 tūkst. JAV dolerių už pagalbą užtikrinant sandorį. 5–10 tūkst. JAV dolerių sumos buvo mokamos keletą kartų Ignalinos AE vadovams.

Vėliau vienas DS&S vadovų apmokėjo Ignalinos AE pareigūno atostogas Floridoje 2000-ųjų gruodį. Tačiau kartu keliems kolegoms išsiuntė el. laiškus, kuriuose teigė, kad jaudinasi dėl tokio sprendimo.

2002 metų spalį DS&S pareigūnas kartu keliavo ir apmokėjo Ignalinos AE vadovo ir kito pareigūno atostogas Havajuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat DS&S vienam Ignalinos AE darbuotojui nupirko „Cartier“ laikrodį, kainuojantį beveik 2,7 tūkst. JAV dolerių.

Ši JAV bendrovė sutiko sumokėti 8,82 mln. JAV dolerių baudą. Už tai Teisingumo departamentas dvejiems metams atidės baudžiamąjį persekiojimą ir atmes kaltinimus, jei įmonė įgyvendins vidaus kontrolės priemones.

Teismo nutarime teigiama, kad DS&S 1999–2004 metų laikotarpiu vykdė įvairius darbus Ignalinos AE. Pavyzdžiui, už 11,5 mln. JAV dolerių vykdė TITAN sistemos pakeitimo projektą 1999 metų rugsėjo mėnesį, 2000-ųjų kovą už 2,2 mln. JAV dolerių vykdė Radiacijos lygio stebėjimo sistemų projektą, 2000-ųjų spalį už 1,3 mln. JAV dolerių SPDS projektą, 2002-ųjų liepą už 13 mln. eurų tam tikros sistemos nutraukimo darbus.

REKLAMA

Teismo nutarimą galite peržiūrėti čia: Filed.crim Info

(Papildyta 11:28 val.) Pasirodžius informacijai, kad Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė „Data Systems & Solutions“, norėdama pasirašyti sutartis dėl paslaugų Ignalinos atominei elektrinei (AE) teikimo, mokėjo kyšius Ignalinos AE pareigūnams, dėl galimo kyšininkavimo, pasirašant sutartis su Ignalinos AE, parlamentaras Evaldas Lementauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

(Papildyta 14:30 val.) Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Ignalinos atominės elektrinės pareigūnų galimo kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

REKLAMA

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, tyrimas pradėtas JAV teismui šią savaitę priėmus sprendimą ir viešoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ Ignalinos atominės elektrinės pareigūnams galėjo duoti kyšius, kad gautų užsakymus.

Organizuoti ir vadovauti ikiteisminiam tyrimui pavesta Vilniaus apygardos prokuratūrai, atlikti – Specialiųjų tyrimų tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų