REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artima draugystė su nusikalsti linkusiais broliais jaunai marijampolietei kainavo gyvybę. Ji nušauta brolių name, lovoje, kai ankstų rytą buvo pažadinta pirmųjų šūvių.

REKLAMA
REKLAMA

Žmones prikėlė kulkos

Vakar Marijampolės teisėsaugininkai dar negalėjo pasigirti sulaikę ar bent išaiškinę asmenis, ankstų šeštadienio rytą įžūliai apšaudžiusius medinį gyvenamąjį namą prie pat Marijampolės esančio Katiliškių kaimo pakraštyje. Kulkos pražudė name tąnakt viešėjusią jauną marijampolietę N. N.  (24 m.).

REKLAMA

Kol nenustatyti  įtariamieji, neaiškūs ir brutalaus nusikaltimo motyvai. Tik žinoma, kad namas keliolikos kulkų kliudytas iš mažiausiai dviejų ginklų. Vienas jų – rusiškas Kalašnikovo automatas. Koks buvo kitas ginklas, ekspertai dar neatsakė.

Dėl to manoma, kad ir šaulių prie namo būta mažiausiai du. Taip pat – kad tuos šaulius atvedė ne noras pražudyti merginą, o pagąsdinti namo gyventojus Gintarą (26 m.) ir Audrių (31 m.) Žemininkus arba jiems už ką nors atkeršyti.

REKLAMA
REKLAMA

Padavėja kavinėje dirbusi N. N. buvo G. Žemininko draugė. Ją kliudė dvi kulkos – į galvą ir į koją. Kulka į galvą buvo lemtinga – po trijų valandų mergina mirė Marijampolės ligoninėje.

Taip pat kulka kliudė ir prekybininke dirbančią brolių Žemininkų tetą V. G. (49 m.). Šiai moteriai, tuo metu dar irgi gulėjusiai lovoje, pataikyta į koją.

Įžūlūs šauliai

Įvykio tyrėjai stebisi, kad nusikaltėliai, prisiartinę prie Žemininkų namo, buvo itin įžūlūs. Juk tuo metu, apie septintą valandą ryto, buvo jau šviesu, o Žemininkų namas – ne kokiame nors vienkiemyje. Atvirkščiai – namas yra prie pat judrios magistralės „Via Baltica“, todėl gerai matomas pravažiuojančiųjų, o artimiausi kaimynai abipus namo – čia pat, kaip gyvenvietėje. Be to, name gyvena ne tik minėti broliai, bet ir daugiau jų artimųjų, tad apšaudant iškart rizikuota „pamokyti“ niekuo dėtus žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paslaptingų šaulių taikyta į vieną namo sieną – matyt, žinota, kurioje vietoje verda aktyvesnis namo gyventojų kasdienis gyvenimas. Prie tos sienos pirmajame aukšte miegojo Gintaras ir jo draugė, o antrajame – Žemininkų teta. Kai išgirdo įtartiną triukšmą už lango, pora iškart kilo iš lovos ir sukluso. Merginai nepavyko išvengti namo sieną perskrodusių kulkų, kaip ir tetai.

Pareigūnai kol kas nelinkę detaliai pasakoti apie savo surinktus pirminius duomenis ir pasvarstymus. Tik neslepiama, kad namo sieną suvarpė kelioliką kulkų, taip pat – kad daugiau negu 10 metų Marijampolės policijoje pažįstami broliai Žemininkai, bedarbiai, po merginos žūtimi pasibaigusio įvykio nenoriai bendravo su pareigūnais.

REKLAMA

Gali būti, kad broliai tyli, nes laikosi nusikaltėliams būdingos taktikos – neatvirauti su teisėsaugininkais, bandyti aiškintis patiems. Vis dėlto šie broliai, anot policininkų, nėra šiame krašte nuo seniai žinomų nusikalstamų gaujų atstovai, vadinamojo aukštesnio rango nusikaltėliai. Jie – vagystėmis, plėšimais, telefoniniu sukčiavimu ir chuliganizmu pagarsėję asmenys.

Kaimynai įsibaiminę

Iškart po įvykio, pareigūnams radus daugybę šūvių pėdsakų, manyta, kad name šaulių netikėtai užklupti žmonės bandė atsišaudyti savo ginklais, tačiau greitai ši versija atmesta.

REKLAMA

Atrodo nieko labai dėkingo tyrimui, pareigūnai nepešė ne tik iš brolių Žemininkų, bet ir iš jų kaimynų. Šie, kalbinti ir „Akistatos“, tvirtino nieko nežinantys ir net nenorintys žinoti, nes bijo ką nors ne taip pasakyti – bijo ir pačių brolių, ir pas juos dažnai prabangiais automobiliais atvažinėdavusių įtartinų asmenų. „Rytą mačiau tik tiek, kad jaunas vyras nuėjo su šunimi, bet ar tai buvo kuris nors iš brolių, ar galbūt pareigūnas, po šūvių ieškojęs pėdsakų, negaliu pasakyti“, – sakė viena kaimynė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvelę, prie kurios išsidėstę keli gyventojų namai kartu su Žemininkų, tolimesni šio kaimo ir gretimo Mokolų kaimo gyventojai linkę vadinti Santa Barbara. Esą tuose namuose sunku suprasti, kokie santykiai sieja kaimynus, kurių dauguma nelinkę gyventi tvarkingai, piktnaudžiauja alkoholiu, niekur nedirba. „Kai nueidavome į tuos namus pas mūsų moksleivius, būdavo baisu matyti, kaip vaikai gyvena tvarkos stokojančiose pastogėse“, – sakė viena netolimos Šunskų pagrindinės mokyklos mokytoja, užsiminusi, kad praeityje bėdų turėta ir su broliais Žemininkais.

REKLAMA

Versijų – ne viena

Marijampolės policijos viršininkas Skirmantas Andriušis teigė nemanantis, kad šis įvykis – dar vienas faktas apie šiame krašte egzistuojančių nusikalstamų gaujų karus. Tai esą panašiau į „žemesnių“ nusikaltėlių tarpusavio santykių aiškinimąsi, kažkokias skriaudas, skolas, kerštą. „Intensyviai dirbame pagal kiekvieną galimą versiją, rūpesčių ir minčių – labai daug“, – vakar rytą skubiai bėrė S. Andriušis.

Pastaruoju metu broliai Žemininkai nebuvo įkliuvę dėl rimtesnių nusikaltimų. Vyresnysis – Audrius, pravarde Multikas, – žiemą buvo įsivėlęs į muštynes kavinėje, iš pradžių dvelkusias ir jaunos moters kone pagrobimu, tačiau nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad byla pasiektų teismą, tad tyrimas buvo nutrauktas.

REKLAMA

Taip pat policijoje turėta duomenų, kad broliai linkę užsiimti degalų vagystėmis, kontrabandinėmis prekėmis.

Garsėjo teistumais

O anksčiau broliai Žemininkai, kurie dabar yra teisti po kelis kartus, buvo gana dažni „svečiai“ policijos įstaigose, kalėję ir „zonoje“.

2000-aisiais jaunėlis G. Žemininkais (tuomet 16 m.) įkliuvo dėl lentų vagystės iš vienos bendrovės sandėlio. Vaikinas, vedamas į teismo salę, surengė cirką: atsisakęs eiti dėl neva per prastų drabužių, jis nusirengęs muistėsi, spyriojosi, kol konvojaus pareigūnai jį nuogą, temūvintį apatinėmis kelnaitėmis, į teismo salę nunešė rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai abu broliai buvo įkliuvę, kai apiplėšė netolimo Skaisčiūnų kaimo parduotuvę. Tuomet labiau „sužibėjo“ vyresnysis – Multikas. Jis plėšė būdamas kaukėtas ir ginkluotas – už tai gavo 6 metų nelaisvės bausmę. Iki tol Multikas jau buvo teistas už vagystes, plėšimus, turto prievartavimą ir piktybinį chuliganizmą.

2003-iųjų vasarį G. Žemininkas buvo nuteistas kalėti už telefoninį sukčiavimą. Jis įkliuvo, kai taksi automobiliu atvyko paimti sutartų pinigų iš apgautos pensininkės. Tuokart teisiamąjį gynusi advokatė teigė, kad nepilnametį nusikalsti pastūmėjo skurdas ir išgyvenimai po nelaimės – dėl netvarkingo kamino tuokart neseniai kilęs gaisras buvo stipriai nuniokojęs ir taip vargingai gyvenusios šeimos namą. Tačiau po sūnaus nusikaltimo šeima dar labiau nuskurdo – tėvai atlygino dalį žalos trims apgautoms moterims, pardavę karvę ir dar prisiskolinę pinigų.

REKLAMA

2003-iųjų balandį dėl telefoninio sukčiavimo įkliuvo ir tuo metu Marijampolės kalėjime gyvenęs A. Žemininkas. Jis buvo įtraukęs į nusikaltimą ir nepilnametį kaimyną (16 m.), ir savo tėvą.

Brolių tėvas V. Ž. (47 m.) 2003-iųjų gegužę žuvo per avariją netoli savo namų, kai lengvuoju automobiliu važiavo su jaunu kaimynu. Avarija įvyko dėl itin didelio greičio. Pareigūnai nustatė, kad tuokart mašiną vairavo girtas V. Ž., tačiau žuvusiojo artimieji iki šiol mano kitaip.

Nei namus nuniokojęs gaisras, nei nesėkmės nusikalstant (nes vis pasibaigdavo teistumais), nei tėvo žūtis brolių Žemininkų neprivertė pasukti kitu keliu. Štai 2004-ųjų spalį G. Žemininkas kartu su bendrininkais įžūliai apiplėšė juvelyrinių dirbinių parduotuvę Varėnoje. Nusikaltėlių grobis buvo 77 000 litų vertės 3 kilogramai auksinių brangenybių. Visi plėšikai buvo nuteisti kalėti, G. Žemininkas – 4 metus. Jis plėšdamas elgėsi žiauriausiai: peršoko per prekystalį, trenkė darbuotojai per galvą, pargriovė ją ant grindų, papurškė dujų ir, įtempęs į pagalbines patalpas bei grasindamas nušauti, laikė. Bendrai tuo metu sėmėsi auksinius papuošalus į savo krepšį...

I. Zubreckienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų