REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės evoliucionavo štai iš šioje iliustracijoje matomo priešistorinio ryklio, kuris okeanų gelmes vagojo prieš 300 mln. metų, skelbia Čikagos universiteto (JAV) mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Primityvi žuvis akantodas (Acanthodes bronni) yra bendra visų žandikaulius turinčių stuburinių Žemėje, įskaitant ir mus, Homo sapiens, pramotė.

REKLAMA

Šios žuvies kaukolės fosilijų, kurioms, kaip manoma, yra apie 290 mln. metų, analizės rezultatai atskleidė, jog ši rūšis buvo ankstyvoji moderniųjų žandikaulius turinčių gyvūnų pradininkė: iš jų išsivystė galybė stuburinių su žandikauliais rūšių, o dabar planetoje jų yra dešimtys tūkstančių – pradedant reptilijomis, paukščiais, baigiant pažangiausiais žinduoliais.

Akantodai (gr. k. – „dygliuočiai“) egzistavo dar iki to evoliucijos momento, kai išsiskyrė primityviausiųjų ryklių ir pirmųjų kaulinių žuvų linijos – manoma, kad ši takoskyra lėmė ir žmonių atsiradimą. Šių priešistorinių žuvų fosilijų randama Europoje, Šiaurės Amerikoje bei Australijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su kitais dygliuotaisiais ano meto rykliais, akantodai buvo palyginus nemenki – maždaug 30 cm ilgio – egzemplioriai. Vietoj dantų šios žuvys turėjo žiaunas. Šie jūros gyvūnai išsiskiria ir plačiomis akimis, o mito jie planktonu.

„Netikėta, tačiau akantodai, kaip paaiškėjo, yra paskutinis bendras kaulinių žuvų ir kremzlinių ryklių protėvis, – atkreipia dėmesį Čikagos universiteto biologijos profesorius Maiklas Koutsas (Michael Coates). – Mūsų tyrimo rezultatai leidžia manyti, jog ankstyviausios kaulinės žuvys buvo labai panašios į ryklius, o ne atvirkščiai. Tad galima teigti, jog rykliai yra bendras visų moderniųjų stuburinių, turinčių žandikaulius, protėvis.“

Kaulinės žuvys nuo kremzlinių žuvų (tokioms nūdien priskiriami ne tik rykliai, bet ir rajos) atsiskyrė prieš maždaug 420 mln. metų. Iki šiol mažai težinota, kuris iš gyvūnų buvo bendras žmonių, rajų ir didžiųjų baltųjų ryklių paskutinis bendras protėvis. Akantodai išmirė prieš maždaug 250 mln. metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų