REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau 35 metus su cenzūros apraiškomis kovojanti JAV visuomeninė organizacija „Project Censored“ kasmet skelbia 25 labiausiai šalyje cenzūruojamų istorijų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Plezant Hilio mieste, Kalifornijoje, veikiančio koledžo istorijos profesorius M. Huffas, vienas projekto „Project Censored“ vadovų, teigia, kad labiausiai cenzūruojamų istorijų sąrašas pradedamas sudaryti skaitytojams pateikus pasiūlymus. Vėliau studentų iš daugiau nei 30 įvairių pasaulio šalių koledžų sudaryta komisija nagrinėja kiekvieną siūlomą istoriją, besiremdami jos nušvietimu masinės informacijos priemonėse. Tam naudojamos įvairios duomenų bazės. Jei viena ar kita tema nepakankamai aptarta žiniasklaidoje, studentai tikrina tos istorijos faktus, konsultuojasi su ekspertais. Patikrinus visas komisija sudaro siūlomų istorijų reitingą, kuris vėliau būna tikslinamas ir skelbiamas.

REKLAMA

Taigi, į 2012 m. JAV labiausiai cenzūruotų istorijų dešimtuką pateko šios „Project Censored“ išrinktos temos.

10. Statistinės machinacijos su JAV nedarbo lygio rodikliais. G. Hunteris leidinyje „Information Clearing House“ atskleidė, kad tikrasis nedarbo lygis JAV yra ne 9 proc., kaip teigiama oficialiai, o daugiau nei 22 proc.

9. Cheminės dangaus taršos žymės – pasakojimas apie slepiamą tiesą atmosferos geoinžinerijos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

8. Tiesa apie branduolinę energiją. Vienos visuomeninės JAV mokslininkų organizacijos ataskaitoje skelbiama, kad 2010 m. JAV vos neįvyko 14 branduolinių incidentų. Į šią poziciją pretendavo ir žurnale „Rolling Stone“ paskelbtas straipsnis „Branduolinis Amerikos košmaras“.

7. Pats didžiausias JAV kariškių ir psichologų eksperimentas. Tai su vadinamuoju psichologiniu atsparumu susiję Amerikos psichiatrų asociacijos tyrimai, kurie nagrinėjami šioje publikacijoje.

6. „Google“ šnipinėja CŽV ir Pentagono užsakymu. E. Sommeris nagrinėja glaudžius „Google“ ir CŽV ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Kalėjimus valdanti bendrovė remia įstatymą dėl nelegalios imigracijos. „AlterNet“ rašo apie tai, kaip Volstrytas gauna naudos iš imigrantams skirtų izoliatorių.

4. Volstrytas sukūrė maisto produktų krizę.  Leidinyje „In These Times“ Davidas Mobergas paskelbė straipsnį, kuriame tvirtina, kad bado priežastis pasaulyje – ne maisto trūkumas, o spekuliacija maisto žaliavomis ir socialinė atskirtis.

3. B. Obamos sankcionuotas žudymo sąrašas. Šiuose straipsniuose, kuriuos  paskelbė „Salon“ ir IPS nagrinėjama JAV kariuomenės rengiamų atakų prieš tariamus teroristus, naudojant bepiločius lėktuvus, tema. Pasak autorių, tai iš esmės yra JAV vyriausybės sudarinėjami mirties nuosprendžių vykdymo sąrašai, kurių nesankcionuoja joks teismas.

REKLAMA

2. Išgalvotų asmenų armija propagandai platinti. Šią istoriją pirmiausia paskelbė du leidiniai: „Computer World“ ir „Raw Story“.  Šių metų pavasarį prie jos grįžo dar keli JAV žurnalistai.

1. 2010 m. JAV kariuomenėje nusižudė daugiau karių, nei žuvo mūšiuose. Apie tai Islandijos žurnale „Good Magazine“ pranešė  C. Jeffersonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų