REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar tam, kad televizorius šiandien būtų išmaniuoju, užtenka, kad jis turėtų galimybę prisijungti internetą ir turėtų gamintojo sugalvotą „vietą“, kur slypėtų galimybės naršyti, prisijungti „Skype“ ir „YouTube“?

REKLAMA
REKLAMA

Kai ITbase.lt bandymų stovykloje atsidūrė pirmasis „išmanusis televizorius“, o vėliau atkeliavo ir antrasis, buvo sunku suvokti, ką šiandien laikome išmaniu. Ar tam, kad televizorius šiandien būtų išmaniuoju, užtenka, kad jis turėtų galimybę prisijungti internetą ir turėtų gamintojo sugalvotą „vietą“, kur slypėtų galimybės naršyti, prisijungti „Skype“ ir „YouTube“? Ar išmanusis turėtų turėti gerokai daugiau funkcijų, pavyzdžiui, galimybę jį valdyti balsu ir judesiu?

REKLAMA

Pastarąją galimybę, kaip ir visus būtinus „YouTube“, „Skype“ ir kitus atributus, turėjo ITbase.lt bandytas „Samsung Smart TV LED 8000“ (UN46ES8000F). Patys „Samsung“ savo gaminį vadina nepaprastu televizoriumi, tačiau mums bandant kilo klausimas, kiek tas nepaprastumas bus reikalingas namų vartotojui?

Mūsų bandytasis „Samsung Smart TV LED 8000“ buvo 46 colių įstrižainės. Kitaip tariant, nei pernelyg didelis, nei pernelyg mažas. Šios serijos televizorių yra ir šiek tiek mažesnių, ir gerokai didesnių.

REKLAMA
REKLAMA

Televizorius kartu su jam priklausančia koja yra maždaug 64,25 cm aukščio ir 102,25 cm pločio. Bendra įstrižainė – 114,75 cm (paties ekrano įstrižainė, su krašteliais televizoriaus įstrižainė – 116 cm). Televizorius rodo Full HD raiška – 1920x1080, kraštinių santykis – 16:9.

Televizoriaus nugaroje įtaisytos du 10 vatų galios garsiakalbiai. Ten pat yra ir trys HDMI jungtys, trys USB 2.0 jungtys, garso jungtys.

Kadangi tai išmanusis televizorius, jame rasite „Smart Hub“, „Samsung Apps“ parduotuvę, prisijungę prie bevielio interneto galėsite naršyti, naudotis „Skype“, matyti „YouTube“ vaizdo įrašus, bendrauto „Facebook“ ir „Twitter“ socialiniuose tinkluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizorius palaiko 3D vaizdus ir gali konvertuoti 2D vaizdus į 3D, tiesa, tam reikės specialių aktyvių akinių, kurie taip pat pridedami perkant. Išmanusis televizorius turi integruotą kamerą, kuri matys jūsų judesius, taip pat leis bendrauti „Skype“ ir kitomis programomis, o susiejus televizorių su mobiliuoju telefonu – matyti, kas vyksta namuose.

Pirmas įspūdis

Iš pirmo žvilgsnio, išmanusis televizorius – dailiai atrodantis prietaisas. Ne vienas pastebėjo, kad „Samsung“ savo naujausiems tokio tipo gaminiams suteikia itin plonas kraštines ir įdomaus dizaino pagrindą. Ne išimtis ir šis modelis, atrodantis itin naujoviškai.

REKLAMA

Žavi ir vaizdas, kuris ekrane – itin ryškus ir gyvas tiek prietemoje, tiek dienos šviesoje. Patiko ir tai, kad vaizdo kokybė pernelyg nenukenčia dėl saulės šviesos.

Nors televizoriaus kolonėlės įtaisytos gale, vis dėlto skambantis garsas – tikrai kokybiškas. Be to, atkuriami ne tik aukšti dažniai, bet ir žemi, todėl kalbant vyrui, būtent vyro balsą ir girdėsite, o jei filme griaudės griaustinis, suprasti, kas tai, nebus sunku.

3D vaizdas ir 3D akiniai

Nors kai kurių nuomone, trimatis vaizdas – visiškai nereikalinga funkcija televizoriuje, kurią šiandien gamintojai „grūda“ į visus naujausius modelius, daugeliui vis dar įdomu, kas gi tai yra. Trimatį vaizdą per „Samsung“ išmanųjį televizorių matyti galima užsidėjus aktyvius trimačius akinius. Kitaip tariant tuos, kurie įsijungia ir aktyvuojasi, kad rodytų trimatį vaizdą.

REKLAMA

Akiniai, beje, itin patogūs net trumparegiams. Ant galvos jie laikosi savotiško lankelio principu, todėl netrukdo net tuo atveju, jeigu tenka nuolat dėvėti akinius. Be to, jie aktyviai reaguoja į tai, kas vyksta televizoriuje: jeigu perjungėte 3D vaizdą į 2D, akiniai išsijungs.

Nustebino tai, kad „Samsung“ sukūrė akinius, kurie veikia su baterijomis, o ne yra pakraunami, kaip daugelis kitų tokio tipo gaminių. Plokšti elementai, kurie naudojami akiniuose, mums išsikrovė stulbinančiu greičiu ir trimačiu vaizdu pasimėgauti ilgai negalėjome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, trimatis vaizdas, rodomas televizoriaus, atrodo iš tiesų neblogai. Jis galėtų būti šviesesnis ir televizorius galėtų greičiau reaguoti į besikeičiantis vaizdus, mat žiūrint akis fiksuoja šiokį tokį vėlavimą. Gerokai prasčiau atrodo dvimatis vaizdas konvertuojamas į trimatį. Net ir žiūrint per akinius jis atrodo nešvarus, tamsus, išsiliejęs. Akivaizdu, kad tobulo „varikliuko“ dvimačio vaizdo konvertavimui į trimatį neišrado dar niekas.

Valdymas balsu ir judesiu

Gamintojas akcentuoja, kad šis televizorius supranta savo šeimininkus iš balso ir judesio. Ir tikrai, yra taip – televizorius supranta. Tačiau tobulėti yra kur.

REKLAMA

Suaktyvinus televizoriaus meniu galimybę valdyti prietaisą judesiu ir balsu, vos įjungę televizorių pamatysite tą rodančias ikonas. Norėdami televizorių valdyti judesiu, atsistoję tiesiai priešais kamerą, ištiesę ranką į priekį ir pamojavę televizoriui pamatyste ekrane slankiojantį žymeklį. Sugniaužtą kumštį prietaisas supras kaip teigiamą komandą. Sugniaužus kumštį ir jo neatleidus daiktą galima nutempti į bet kurią ekrano vietą.

Galiausiai valdymas judesiu nusibos vos pamėginsite rankomis „surinkti“ reikiamą žodį į televizoriuje esančios naršyklės paieškos lauką – grįšite prie įprasto pultelio. Galbūt po ilgų treniruočių pajėgsite rašyti ilgesnius žodžius ar valdyti televizorių judesiais, tačiau iš pat pradžių ši pramoga daugeliui pasirodys ne tik pernelyg varginanti, bet ir per lėta.

REKLAMA

Valdymas balsu mums patiko labiau. Tiesa, televizorius nuolat perspėja, kad aplink per daug garsų, jeigu, pavyzdžiui, kažkas namie vaikšto. Tačiau tam yra išmanus pultelis, kuriame integruotas mikrofonas. Galima kalbėti tiesiai į jį ir pašaliniai trukdžiai „bendravimą“ su televizoriumi trikdys gerokai rečiau.

Naujos programos

Bene didžiausias atradimas šiame „Samsung Smart TV“ buvo kompanijos sukurtos specialios programos šeimai, sveikatai bei vaikams: „Family Story“, „Fitness“ ir „Kids“. Kiekvienam savo, kitaip tariant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Family Story“ leidžia visai šeimai, nesvarbu, kur ji bebūtų, naudojantis išmaniaisiais įrenginiais susikurti saugią erdvę internete. Tai tarsi savotiškas asmeninis „Facebook“ ar „Google+“ – galėsite su šeimos nariais naudodami „Samsung“ išmaniuosius įrenginius keistis vaizdo įrašais ir nuotraukomis, bendrauti. „Kids“ skirta vaikams. Čia yra lavinamųjų žaidimų, įvairių animacinių filmukų, pamokų.

„Fitness“ turėtų tapti iš tiesų itin populiaria programa. Užtenka suvesti savo ūgį ir svorį, televizorius apskaičiuos kūno masės indeksą ir parengs specialiai žiūrinčiajam skirtą programą. Pagalvota ir apie tai, kad neretai sportas sporto klube yra saugesnis vien dėl galimybės stebėti savo judesius veidrodžiuose. Čia galėsite nustatyti televizorių taip, kad jis rodytų jūsų veidrodinį atspindį – būsite tikri, kad visus pratimus atliekate teisingai. Tiesa, virtuali trenerė kalbės angliškai.

REKLAMA

Tai kas gi blogai?

Kad ir kiek privalumų turėtų išmanusis televizorius, mūsų bandytas 46 colių modelis turėjo trūkumų. Vienas jų – siutinančiai lėta naršyklė. Jeigu vedate adresą pulteliu, tam prireiks kelių minučių. Negana to, televizoriaus pulteliu judinamo kursoriaus atsako laikas itin ilgas, todėl tikrai primaigysite to, ko visai nenorėjote. Greičiausiai naršyti išmaniajame televizoriuje galima tik valdant prietaisą judesiu ar kitais išoriniais įrenginiais, priešingu atveju turite būti auksinės kantrybės žmogus.

Nepatiko mums ir nepakraunami 3D akiniai – kur jūs šiandien rasite pakankamai naujų baterijų, kad šios nebūtų pasenusios ir neišsikrautų greičiau nei priklauso? Likome nusivylę valdymu judesiu, mat šis – nepatogus, o rankai pavargus – net ir skausmingas. Itin nustebino ir tai, kad šlubavo teleteksto paslauga, nors televizoriuje visi nustatymai buvo teisingi.

REKLAMA

Pirkti ar nepirkti?

Vienareikšmiškai taip, jei mėgstate žiūrėti televizorių ir tuo pačiu, kai jį žiūrite, naršyti internete, žaisti žaidimus, gal net pasportuoti, pabendrauti „Skype“ su draugais. Taip pat tai dėmesio vertas produktas tuo atveju, jei turite vaikų. Ne tik leisite jiems lavintis su „Kids“, bet ir įsidiegę į savo išmanųjį telefoną „Smart View“ programą galėsite matyti per televizoriuje integruotą kamerą, ką veikia jūsų atžalos. Kitaip tariant, įvertinkite, kiek jums reikalingos visos išmaniosios funkcijos.

Ir tikrai nepirkite šio prietaiso, jeigu jums reikia viso labo televizoriaus, galinčio rodyti mėgiamas programas. Tą daro visi televizoriai, o mokėti 10–12 tūkst. už „protingą“ modelį vargu ar verta.

Šio teksto autorė kartu su bendraminčiais rašo technologijų tinklaraštį www.ITbase.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų