REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos pasitraukimas iš euro zonos būtų didžiulė katastrofa, teigia buvęs Graikijos ministras pirmininkas George Papandreou, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Graikija nėra pagrindinė bloko problema, ji tėra precedentas tarp įsišaknijusių esminių euro zonos problemų.

REKLAMA

Graikijos sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, kurie, anot analitikų, gali nulemti šalies ateitį euro zonoje.

G. Papandreou, kurio vyriausybė derėjosi dėl pirmojo Graikijos gelbėjimo paketo iš Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF), perspėjo tuos, kurie balsuos už kairiųjų partiją „Syriza“, kad „negali ir vilkas būti sotus, ir avelė sveika“.

„Syriza“ partijos lyderis Alexis Tsipras nori, kad Graikija atsisakytų sutarčių su ES dėl paskolų, tačiau taip pat liktų euro zonoje. Europos lyderiai anksčiau jau įspėjo, kad dėl taupymo su Graikija nesiderės. Daugelis analitikų mano, kad jeigu Graikija atsisakys sutarčių dėl paskolų, ji bus priversta pasitraukti iš euro zonos.

REKLAMA
REKLAMA

G. Papandreou BBC sakė, kad, davus daugiau laiko, Graikija galėtų įvykdyti gelbėjimo paketuose išdėstytas sąlygas.

„Pasitraukus iš euro zonos nukentėtų bankai, išaugtų infliacija, būtų smarkiai apkarpyti atlyginimai, o BVP smuktų daugiau nei 20 proc. – tai būtų didžiulė katastrofa“, – sakė jis.

Buvęs Graikijos premjeras taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad pagrindinė problema, kurią reikia spręsti, yra euro zonos struktūra. Yra bendra valiuta, tačiau „nėra bendros bankų sistemos, bendros fiskalinės politikos, o darbo įstatymai ir pensijų sistemos – skirtingos“. Jis pasisako už euro obligacijų ir finansinių sandorių mokesčio įvedimą.

„Europa nesiima ryžtingų žingsnių. Struktūros Europoje turi būti labiau integruotos ir sustiprintos“, – teigia G. Papandrėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų