REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grįžę su vyru iš darbo radome keturiolikmetę dukrą su dviejų dvyliktokų ir klasiokės kompanija. Šiukšliadėžėje - tuščias vyno butelis, namuose - šieno kvapas, mūsų dukrai ir vienam berniukui - įtartinas isterinis juoko priepuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Kas blogiausia, paaugliai, sprendžiant iš visko, vyną gėrė miegamajame, išsidrėbę mūsų lovoje. Nors žinojo, kad grįžtame, net nematė reikalo sutvarkyti sujauktų namų. Kai dukros draugai skubiai atsisveikinę išsiskirstė, visus išlydėjusi atžala kaip niekur nieko toliau bendravo su draugais per „skype“. Kadangi buvau įsiutusi, vyras jai griežtai išaiškino, kad namai - ne landynė, lai draugai geria nors ir miške po egle. Paskyrėme namų areštą, įvedėme naudojimosi internetu limitą iki 22-os valandos.

REKLAMA

Pažadėjome, kad griežtų priemonių bus atsisakyta tik tuomet, jei antrojo trimestro rezultatai bus teigiami. Dukra lyg ir jaučiasi prasikaltusi, bet širsta ant manęs, kad „mama viską ne taip suprato“. Ką mes praleidome, ką darome ne taip? Dukros draugus pažįstame, jie iš gerų šeimų, šiaip šaunūs vaikiai. Gal per anksti leidome „plotus“, „tūsus“? Namie alkoholį vartojame saikingai, dukra žino vyno skonį, nes paragauti leidome. Ko labiausiai bijojome, kad nebandytų vartoti narkotikų, todėl dukrai nedraudžiame jokios „užklasinės“ veiklos. Tačiau panašu, kad bent „žolės „ skonį ji jau žino.

Monika

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichoterapeutė, vaikų ir paauglių psichiatrė Dalia Minialgienė:

- Jei tėvai užtiko išgėrusią paauglę su draugais, jie turėtų labai aiškiai visai kompanijai pasakyti, kad jų namuose, kol vaikai nepilnamečiai, nėra toleruojami narkotikai ir alkoholis. Reikia paprašyti, kad draugai išeitų, nes norite pasikalbėti su dukra. Tą reikia pasakyti labai aiškiai prie dukros draugų, jos nežeminant, nesukeliant skandalo, kaip nebūtų sunku tokioje netikėtoje situacijoje suvaldyti emocijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei tai atsitiko pirmą kartą, aš nerekomenduočiau tokių ypatingų bausmių kaip namų areštas. Paauglys viską bando - tai yra jo gyvenimo patyrimas. Panašu, kad bausmės nebuvo aptartos iš anksto. Kaip antai, dukra turi žinoti, kad ją labai mylite, bet jei ji elgtųsi taip, kaip Jūs nepritariate, lauktų tam tikros bausmės. Jos turi būti iš anksto aptartos. Tėvų emocijos sukelia tik dar didesnį paauglio pasipriešinimą ir gali nuvesti į aklavietę. Gali būti, kad paauglys iš tiesų pradės nebelankyti mokyklos, nesimokyti - ras būdų, kaip maištauti prieš tėvus, suvokdamas, kas jiems yra svarbu. O tėvams svarbu, kad vaikas atliktų pareigas: lankytų mokyklą, gerai mokytųsi.

Iš tiesų neaiški tėvų tolerancija alkoholiui. Ar dukra žino ką apie alkoholio vartojimą galvoja jos tėvai, kokie jų įpročiai, ar išklausytas vaikas? Kiekvienas vaikas, paauglys tam tikru laikotarpiu alkoholio paragauja.Žolė” šiandieniuose jaunimo vakarėliuose irgi yra ne naujiena. Kur kas svarbiau, ar vaikas to pabandęs ateityje sugebės tvirtai pasakytine”. Jei tėvai išsaugo pagarbą vaikui, su juo atvirai bendrauja, jie sustiprina paauglio pasitikėjimą, kad jis gali būti suprastas ir neatstumtas. Bet jei tėvai pasiduoda emocijomis, ima problemą spręsti drastiškais būdais, sumenkina vaiką draugų akyse, natūralu, kad paauglys dar labiau stengsis atitolti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų