REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bibliotekos dažnai yra ne tik senų rankraščių ir meno kūrinių saugotojos, bet ir pačios atrodo tarsi meno kūriniai.

REKLAMA
REKLAMA

1. Trejybės Koledžo biblioteka, Airija

Seniausias Airijos universitetas arba lotyniško Evangelijos rankraščio namai, pritrenkia savo tamsiu medžiu, suktomis laiptinėmis ir, regis, nesibaigiančiomis knygų lentynomis. Ši biblioteka buvo statoma nuo 1712-ųjų iki 1732-ųjų. 1860-aisiais ji buvo renovuota, erdvę padalinant į du aukštus.

REKLAMA

Trejybės Koledžo biblioteka, Airija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Trejybės Koledžo biblioteka, Airija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

2. Bristolio centrinė biblioteka, Anglija

Ši biblioteka buvo pastatyta 1906 metais ir traukia lankytojus savo neįprastų architektūrinių stilių kombinacija. Jos eksterjeras jungia Tiudorų dinastijos ir šiuolaikinės epochos stilius. Biblioteka buvo pastatyta ant šlaito: jos priekis turi tris aukštus, o gale yra net 5 aukštai. Vestibiulyje lankytojus pasitinka įspūdinga žalsvai melsva stiklinė mozaika.

REKLAMA
REKLAMA

Bristolio centrinė biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com (nuotr. Gamintojo)Bristolio centrinė biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com (nuotr. Gamintojo)

3. Kodringtono biblioteka, Anglija

Oksfordo universitete esanti Kodringtono biblioteka buvo baigta statyti 1751 metais ir nuo tada buvo prieinama visiems universiteto studentams. 1990-ųjų metų pabaigoje pastatas buvo renovuotas: sukurta geresnė knygų apsauga, instaliuotos elektroninės sistemos ir sukurta patogesnė prieiga bibliotekos vartotojams.

Kodringtono biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Kodringtono biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Kodringtono biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Kodringtono biblioteka, Anglija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

4. Nacionalinė Prancūzijos biblioteka, Prancūzija

Nacionalinė Prancūzijos biblioteka gerokai išsiplėtė 1988 metais, kuomet prie jos buvo pristatyta pagalbinių pastatų. Net ir atsiradus naujoms patalpoms senieji pastatai buvo vis dar naudojami ir nepalyginamai gražūs. 1896 metais bibliotekos knygų sandėlis tapo didžiausiu visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė Prancūzijos biblioteka, Prancūzija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Nacionalinė Prancūzijos biblioteka, Prancūzija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

5. El Ecorial biblioteka, Ispanija

El Eskorial (El Escorial) rūmai - tai istorinė Ispanijos karalių rezidencija, kuriuose šiandien yra įkurta biblioteka. Rūmai buvo pastatyti Pilypo II 1563-1584 m. Jis ir buvo atsakingas už knygų bei žurnalų kaupimą rūmuose. Bibliotekos lubos yra skliauto formos ir puoštos septyniomis freskomis. Kiekviena jų simbolizuoja septynis mokslus: retoriką, dialektiką, muziką, gramatiką, aritmetiką, geometriją ir astronomiją. Šiandien bibliotekoje sukaupta apie 40 000 knygų

REKLAMA

El Ecorial biblioteka, Ispanija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)El Ecorial biblioteka, Ispanija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

6. Koimbra universiteto biblioteka, Portugalija

Koimbra universiteto biblioteka susideda iš dviejų pastatų: naujojo pastato, pristatyto 1962 metais ir senojo Joanina Library, pastatyto dar 1725 metais. Senasis bibliotekos pastatas yra puoštas barokinėmis dekoracijomis, čia randama knygų dar nuo 1800 metų.

Koimbra universiteto biblioteka, Portugalija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Koimbra universiteto biblioteka, Portugalija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Koimbra universiteto biblioteka, Portugalija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Koimbra universiteto biblioteka, Portugalija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

7. Handelingenkamer, Nyderlandai

Handelingenkamer  arba Olandijos parlamento bibliotekoje saugomi pažodinių parlamento procedūrų ir debatų ataskaitų tomai. Pastato stogas pagamintas iš stiklo, kad dienos šviesa galėtų apšviesti keturis aukštus, kas devynioliktame amžiuje buvo būtina, norint apsaugoti šimtus tūkstančių tomų nuo žvakių ar žibalo lempų ugnies.

REKLAMA

7. Handelingenkamer, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo) Handelingenkamer, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

8. Delft Technologijų Universiteto biblioteka, Nyderlandai

Sakoma, kad šiuolaikinė architektūra savo grožiu negali prilygti klasikai, tačiau Delft Technologijų universiteto biblioteką, greičiausiai, galima laikyti išimtimi. Jos viršūnė yra kūgio formos su dideliu šviesai pralaidžiu stoglangiu, o pats stogas dengtas žole. Tai viena neįprasčiausių, tačiau kartu ir moderniausių bibliotekų Nyderlanduose.

Delft Technologijų Universiteto biblioteka, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Delft Technologijų Universiteto biblioteka, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Delft Technologijų Universiteto biblioteka, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Delft Technologijų Universiteto biblioteka, Nyderlandai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

9. St. Gallen Abbey biblioteka, Šveicarija

St. Gallen Abbey – seniausia Šveicarijos biblioteka, taip pat vertinama, kaip viena iš svarbiausių vienuolyno bibliotekų pasaulyje. Joje saugoma daugiau kaip 2 100 rankraščių, parašytų tarp aštunto ir penkiolikto amžių, bibliotekoje taip pat saugoma daugiau kaip 160tūkst.  knygų. Biblioteka, kartu su abatija, dabar priklauso UNESCO pasaulio paveldo sąrašui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

St. Gallen Abbey biblioteka, Šveicarija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)St. Gallen Abbey biblioteka, Šveicarija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

10. Admont Abbey biblioteka, Austrija

Didžiausia pasaulyje vienuolyno biblioteka – įsikūrusi Admonto mieste, Austrijoje. Admont Abbey vienuolynas buvo įkurtas dar 1074-aisiais Benediktinų vienuolių, o 1776-aisiais buvo pristatyta ir biblioteka, puošta auksu ir balta spalva. Jai pavyko išlikti per siaubingą 1865-ųjų gaisrą, sunaikinusį visą vienuolyną.

Admont Abbey biblioteka, Austrija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Admont Abbey biblioteka, Austrija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

11. Melk Monastery biblioteka, Austrija

Baroko stiliaus vienuolynas ir biblioteka buvo baigti statyti 1736 metais. Pastato dizainą kūrė architektas Jakob Prandtauer. Bibliotekoje yra saugomi pasaulinio garso muzikiniai manuskriptai ir menininko Paulo Trogerio freskos.

REKLAMA

Melk boblioteka, Austrija(nuotr. Flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Melk boblioteka, Austrija(nuotr. Flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

12. Nacionalinė Austrijos biblioteka

Didžiausia Austrijos biblioteka yra įsikūrusi Hofburg Rūmuose, Vienoje. Joje saugome per 7,4 mln. knygų, rankraščių ir kitų senovinių palikimų. Biblioteka, puošta Lorenzo Mattielli ir Peterio Strudelio skulptūromis bei Danielio Grano freskomis, buvo baigta statyti 1723 metais

Nacionalinė Austrijos biblioteka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Nacionalinė Austrijos biblioteka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Nacionalinė Austrijos biblioteka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Nacionalinė Austrijos biblioteka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

13. Wiblingen Monastery biblioteka, Vokietija

Ši barokinio stiliaus biblioteka buvo baigta statyti 1744 metais, neilgai trukus po Nacionalinės Austrijos bibliotekos atidarymo. Tačiau tai anaiptol ne austrų bibliotekos kopija, nes ji savotiška ir originali. Prieš įeinant į biblioteką galima pamatyti lotynišką užrašą, kuris išvertus reiškia „čia sukaupti visi žinių ir mokslo lobiai“.

REKLAMA

Wiblingen Monastery biblioteka, Vokietija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Wiblingen Monastery biblioteka, Vokietija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

14. Strahov Monastery biblioteka, Čekija

Ši biblioteka – tai vienuolyno, įkurto 1143-aisiais, dalis. Strahov Monastery biblioteka turi keturiolikos metrų aukščio lubas, dekoruotas 1794 metais nutapyta freska, pavadinimu „Žmonijos kova dėl tikrosios išminties pažinimo“ ('The Struggle of Mankind to Know Real Wisdom'). Biblioteka saugo ne tik milžinišką knygų kolekciją, bet ir senovinius spausdinimo presus.

Strahov Monastery biblioteka, Čekija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Strahov Monastery biblioteka, Čekija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

15. Prahos nacionalinė biblioteka „Klem entinum“, Čekija

Prahos nacionalinė biblioteka „Klementinum“ buvo pastatya 1781 metais, Jezuitų kolegijos nurodymu. Visi pastatai yra baroko stiliaus ir skirti Šventojo Klementijaus atminimui. Bibliotekoje laikomi istoriniai čekų literatūros pavyzdžiai, Tycho Brahe rašytinė medžiaga ir Mocarto asmeniniai dokumentai. 2005 metais biblitoteka buvo įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

 Prahos nacionalinė biblioteka „Klem entinum“, Čekija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo) Prahos nacionalinė biblioteka „Klem entinum“, Čekija (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų