REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Bylos reikia, kad mane sugniuždytų ir nutildytų Antstolė: iki šiol policija iš nepaklusniųjų pinigų nereikalaudavo Seimo komisija prašo vaiko perdavimo vaizdo įrašo Seimo nariai prašo, kad JT ištirtų vaiko perdavimą Garliavoje

REKLAMA
REKLAMA

Vėlų birželio 14-osios vakarą greta Vytauto bažnyčios Nemuno krantinėje, ties užrašu „Lietuva“, susirinko daugybė žmonių su žvakutėmis rankose. Čia visuomeninio judėjimo „Drąsiaus kelias“ organizuota šviesų akcija „Tegul TIESA šviečia“.

REKLAMA

Dar gerokai prieš akcijos pradžią Nemuno krantinės taku, vedančiu nuo pat miesto centro, grupelėmis rinkosi žmonės, nešini žvakutėmis. Šį kartą policijos niekur nesimatė. Iš išdėliotų žvakučių krantinėje suformuotas žodis „Tiesos“. Dar neišmušus dešimtai valandai lyg tyčia prie susirinkusiųjų ėmė artėti lietaus šuoras, tačiau lijo neilgai. Ilgas krantinės ruožas buvo sausakimšas žmonių.

„Birželio 14 dieną prieš daugelį metų prasidėjo didelė netiesa. Ja buvo siekiama nutildyti lietuvius, nusitaikius į geriausius mūsų šalies žmones. Šiandien yra ta diena, kai vėl vyksta panašūs dalykai, todėl mes esame čia“, – sakė renginio vedančioji.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus savo žodį tarė visuomenininkas ir Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Patackas.

„Kaunas svarbiausiais momentais niekada nenuvilia. Mes svarbiausiais momentais gelbstime Lietuvą. Su mumis šiandien čia yra ne tik šie žmonės, kurie stovite čia, tačiau ir tie, kurie prieš daug metų keliavo gyvuliniuose vagonuose ir žuvo Sibire. Jų vėlės yra čia. Yra ir tų, kurie pradėjo sukilimą Kaune ir žuvo nuo sovietų. Jie visi yra čia ir palaiko mus. Parašėte žodį „Tiesos“ naktį. Daugiau mes nesislapstysime – nebegalima gyventi tokioje šalyje, kurioje negalima užrašyti šio žodžio. Mūsų yra daug, ir su mumis yra protėvių vėlės“, – rėžė A.Patackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau skambėjo daina „Tėvyne“, Tautinė giesmė, akomponuojant gitaroms. Žmonės ėmė degti žvakutes. Žodis „Tiesos“ ėmė ryškėti krantinėje. Dangus po truputį giedrėjo.

„Atėjau čia paminėti Gedulo ir vilties dienos ir pamintos tiesos. Negeri dalykai dedasi valstybėje. Matant, kad yra trypiama tiesa, kiekvieno reikalas yra už ją pastovėti“, – sakė kaunietis Gintaras.

Akcijos organizatoriai teigė, kad turi Kauno miesto savivaldybės leidimą organizuoti tokį renginį.

Kvietimas prisidėti prie šios akcijos buvo pradėtas platinti internete dar nuo ankstyvo ryto. Organizatorių puslapyje negalintys prisijungti prie akcijos buvo raginami žvakutes uždegti savo namų languose.

REKLAMA

Užrašas „Tiesos“ krantinėje atsirado birželio 5-6 dienomis. Pusė jo buvo parašyta birželio 5-osios popietę, tačiau akciją nutraukė policija. Šeši Nemuno krantinėje kreidelėmis piešę kauniečiai (tarp jų – trys nepilnamečiai) buvo sulaikyti.

Netrukus toks pats užrašas atsirado ir Ąžuolyno parke, prie Kauno miesto savivaldybės, prieš miesto mero Andriaus Kupčinsko langus.

Šios akcijos pradininkas – menininkas Gitenis Umbrasas. Jis žodį „Tiesos“ parašė Vilniuje prie Prezidentūros. Tam jį paskatino kultūros ministro draudimas menininkams rinktis į Garliavą, kur būriavosi žmonės, protestuojantys prieš teismo sprendimą Laimutei Stankūnaitei grąžinti dukrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų