REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Masačusetso technologijų instituto seismologai kartu su savo kolegomis iš Azerbaidžano ištyrė Rytų Kaukazo žemės plutos dinamiką. Anot mokslininkų, Baku rajone pastaruoju metu susikaupė didelė seisminė įtampa. Seismologų tyrimo rezultatai publikuojami žurnale „Journal of Natural Hazards“, straipsnio turinys atpasakojamas instituto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas buvo atliekamas, naudojant specialias seismines stotis, išdėstytas ant Kuros platformos Azerbaidžano teritorijoje. Stotyse buvo įrengti GPS imtuvai, kurie nustatinėjo savo padėtį kas 30 sekundžių. Per dieną gauti apibendrinti duomenys buvo naudojami litosferos plokščių slinkimo greičiui nustatyti. Tyrimas buvo atliekamas pastaruosius dešimt metų.

REKLAMA

Arabijos plokštės slinkimo vidutinis greitis Baku rajone buvo apie 12 milimetrų per metus. Kaip teigia mokslininkai, šis greitis du kartus didesnis, negu Vakarų Kaukaze.

Seismologai kol kas nežino, kokie tektoniniai lūžiai tirtame rajone yra aktyviausi įtampos kaupimosi procese. Tam trūksta seisminių stočių kituose Kaukazo rajonuose.

Tolimoje perspektyvoje susikaupusi įtampa gali sukelti didelius žemės drebėjimus. Paskelbtame straipsnyje mokslininkai neprognozuoja, kaip ir kur tai gali atsitikti.

Pastaraisiais šimtmečiais Baku rajone buvo užfiksuota daugybė galingų žemės drebėjimų. Vienas iš didžiausių įvyko 1859 metais ir praktiškai visiškai sugriovė sostinę Šamachi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų