REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos gydytojai pranešė, kad dešimtmetei mergaitei buvo persodinta stambi kraujagyslė, išauginta iš jos pačios kamieninių ląstelių, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai paėmė mirusio vyro veną, nuo jos pašalino jo ląsteles ir likusi „karkasą“ panardino mergaitės kamieninėse ląstelėse. Tokiu būdu mėgintuvėlyje pavyko užauginti iš mergaitės ląstelių sudarytą kraujagyslę.

REKLAMA

Mergaitei reikėjo operacijos, nes buvo užsikišusi stambi žarnyną ir kepenis jungianti vena. Dėl to gali prasidėti vidinis kraujavimas ir net ištikti mirtis. Kiti gydymo būdai, tokie kaip bandymas dirbtiniais implantais nukreipti kraujotaką aplink užsikišusią venos dalį, nepadėjo.

Gydytojai teigia, kad persodinus mėgintuvėlyje užaugintą veną pagerėjo ne tik pacientės kraujotaka, bet ir gyvenimo kokybė. Implantų auginimo mėgintuvėlyje technologija išgelbėjo mergaitę nuo procedūros, kurios metu iš paciento kaklo arba kojų išimamos ten esančios venos ir persodinamos į kitą kūno vietą. Po tokio gydymo padidėja tikimybė, kad išsivystys galūnių problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų