REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lietuvos šeimose daugiausia ginčų kyla dėl nesutarimų su vaikais bei kitais šeimos nariais" – parodė tyrimų agentūros SIC atliktas tyrimas „3 alternatyva“. 25 proc. apklaustųjų ginčyjasi dėl santykių su šeimos nariais, 15 proc. dėl buitinių dalykų, 14 proc. dėl finansinių klausimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Su šūkiu - „Kad Lietuvoje būtų mažiau rietenų! – išleidžiame naujausią vieno garsiausių amerikiečių, šeimos problemų specialisto Stephen R.Covey knygą „Trečioji alternatyva“. Tai tarsi detalus konfliktų sprendimo vadovėlis, siūlantis naują kelią, kaip kūrybingai ieškoti problemų sprendimo. Manome, kad viena "didžiausių Lietuvos visuomenės problemų - per didelis jos susvetimėjimas, nesusikalbėjimas, konfliktiškumas, todėl ir pasirinkome išleisti knygą, kuri bent kiek sumažintų šias problemas", - kalba Saulius Petrulis, leidyklos"Eugrimas", inicijavusios tyrimą, vadovas.

REKLAMA

Saulių Petrulį labiausiai nustebino tai, kad daugiausiai ginčų kelia ne finansinis nepriteklius, bet bėdos su vaikais - daugiausiai, net 11 proc. respondentų, vaikus, jų auklėjimą, mokslą bei elgesį nurodė kaip pagrindinį konfliktų šeimoje šaltinį. "Nesutampa nuomonės dėl vaikų auklėjimo" - toks buvo itin dažnas atsakymas. "Konfliktai šeimoje yra

patys skausmingiausi iš visų gyvenimo problemų. /.../ Jokia sėkmė gyvenime negali kompensuoti nesėkmių namie" - knygoje "Trečioji alternatyva" rašo Stephen R. Covey.

REKLAMA
REKLAMA

"3 alternatyvos" tyrimo duomenimis, dažna ginčų šeimoje priežastis - nepasidalinimas daiktais, pavyzdžiui, kompiuteriu, televizoriumi ar automobiliu, ir nesutarimai dėl bendrų sprendimų, tokių kaip maistoruošimas ar buto remontas."Nesutariame, kurią televizijos laidą žiūrėsime, kur vyksime laisvalaikiu" - komentuoja dažnas. Ypač daug ginčų sukelia kompiuteris - kai namuose jis vienas, o naudotis nori visi. Pabrėžiama, kad nesutarimų šeimoje sukelia ir netinkamas šeimos narių elgesys: alkoholio vartojimas, pyktis, melas, pavydas. Taip pat šeimoje ginčijamasi dėl laisvalaikio planavimo bei nepakankamai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

skiriamo laiko šeimai.

15 proc. ginčų šeimose kyla dėl buities rūpesčių. Tai kasdienės buities problemos, darbų paskirstymas ir tvarkos palaikymas.

Gana dažna ginčų tema šeimoje - finansiniai klausimai (14 proc.) Dažniausiai ginčų sukelia pinigų stygius. Taip pat nesutariama, kaip turėtų būti leidžiami pinigai bei dėl aukštų kainų ir mokesčių.

Dalis respondentų nurodė, kad su šeimos nariais ginčijasi apie politiką.

"Panašus tyrimas, atliktas JAV, atskleidė, kad daugiausia ginčų kelia sunkumai, kylantys siekiant suderinti šeimos bei profesinį gyvenimą, dėl to jaučiamas spaudimas ir persidirbimas. Tyrimas parodė, kad Lietuvoje karjeros klausimai nėra tiek svarbūs", - komentuoja leidyklos "Eugrimas" vadovas.

REKLAMA

Daugiau apie tyrimą: Tyrimas "3 alternatyva" reprezenatyvus. Apklausti 503 15- 74metų Lietuvos gyventojai. Tyrimą atliko UAB "Socialinės informacijos centras" (SIC) 2012 m. gegužės 10 - 16 d.d.

Daugiau apie knygą: Stephen R. Covey "Times" žurnalas laiko vienu iš 25 įtakingiauisų amerikiečių. Jis yra tarptautinio pripažinimo susilaukęs lyderiavimo autoritetas, šeimos problemų specialistas, organizavimo konsultantas, rašytojas. Parduota daugiau kaip 20 milijonų egzempliorių jo knygų (38 kalbomis), o jo knyga "7 sėkmės lydimų žmonių įpročiai" pripažinta pačia įtakingiausia dvidešimtojo amžiaus knyga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų