REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seime Kovo 11-osios salėje vyksta iškilmingas Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos minėjimas. Seimo pirmininkė Irena Degutienė pažymėjo, kad šios dvi dienos pažymėtos valstybės ir artimųjų netektimis, kančiomis, skausmu ir mirtimis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šios dienos lėmė Lietuvos valstybės ir daugelio žmonių likimus“, – sakė ji.

Minėjimas buvo pradėtas giedant Lietuvos Respublikos himną.

Į minėjimą atvyko Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, prezidentas Valdas Adamkus su ponia, Europos parlamento narys Vytautas Landsbergis su ponia, Ministras pirmininkas Andrius Kubilius su ponia, Seimo nariai ir Vyriausybės nariai, Aukščiausios Tarybos Atkuriamojo Seimo deputatai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, pirmosios Lietuvos vyriausybės nariai, Aukščiausiojo, Apeliacinio, Vyriausiojo administracinio teismo nariai, Europos parlamento nariai, pasipriešinimo okupacijai dalyviai, užsienio diplomatinių atstovybių Lietuvoje vadovai, Rumunijos parlamento narių grupė, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, Lietuvos universitetų ir akademijų rektoriai, ekspedicijos „Misija – Sibiras“ dalyviai, moksleiviai ir kiti didžiai gerbiami svečiai.

REKLAMA

I. Degutienė pabrėžė, kad nepaisant to, jog kiekvieni metai mus istoriškai vis labiau atitolina nuo Lietuvos okupacijos pradžios, turime prisiminti, kaip nekalti žmonės buvo pažadinti buožių šautuvų ir smūgiais grūdami į vagonus bei vežami į tremtį.

„Okupantai bandė sunaikinti savarankiškai mąstančius žmones, <...> pakirsti politinės visuomenės kultūrinę įtaką. Teroro vykdytojams nerūpėjo nei aukų tautybė, lytis, amžiaus, jie bandė juos paversti klusniais okupacinės sistemos tarnais“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Po Seimo narių Vytauto Bogužio ir Juliaus Sabatausko kalbų į tribūną buvo pakviestas Vilniaus jėzuitų gimnazijos istorijos ir pilietiškumo mokytojas, Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos tarybos narys, Vilniaus miesto istorijos mokytojų metodinio būrelio narys, Lietuvos nacionalinės Europos skautų asociacijos prezidentas Faustas Meškuotis, kuris papasakojo, kad mokytojo ir mokinio darbas yra kasdienybė, ir mokytojai padeda mokiniams augti, suvokti savo pašaukimą, pasaulėžiūrą, formuoti nuomonę, tapatybę.

Pasak jo, beveik pusė mokinių pakelia rankas, kai jų paklausia, ar jų šeimoje yra tremtinių, vadinasi, daugelis esame tremčių dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tremtis – tai tautos žaizda, tačiau neprisiriškime prie sielvarto, mokėkime atleisti, kad iš istorijos nedingtų gyvenimo žinia“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad tai – Lietuvių tautos išmėginimas, o tikėjimas išmėginimais gimdo ištvermę, padėsiančia tapti subrendusiais.

Minėjimo pabaigoje į tribūną buvo pakviesta filmo „Tremtis. Vieno likimo istorija“ kūrybinės grupės atstovė Nidos vidurinės mokyklos moksleivė Neringa Trainauskaitė, kuris tarė įkvepiančią kalbą.

Mergina papasakojo apie tai, kaip tremtinė Stasė Vaitkienė sutiko papasakoti savo tremties istoriją ir jos dėka moksleivė suprato, ką reiškia būti ištremtai, kęsti badą, skausmą ir šaltį. „Įsižiebė didesnė meilė Tėvynei, gailestis ir dėkingumas stipriems žmonėms. <...> Krasnojarsko krašte moteris neprarado vilties ir tikėjimo, kad ateis ta diena, kai ji vėl bus laisva ir iškelta galva stovės ant Lietuvos žemės“, – dalijosi įspūdžiais ji.

REKLAMA

N. Tranauskaitė palietė ir skaudžią emigracijos temą, ragindama jaunimą mylėti Tėvynę ir likti čia.

„Lietuvoje nėra gera gyventi visiems ir dėl to man skauda širdį, matant šeimas, kuriose tėvas ar mama išvyksta laimės ieškoti svetur. Kiekvienas turime savęs paklausti, ar padariau viską, kad likčiau savo Tėvynėje? Visame pasaulyje kyla įvairių neramumų tarp žmonių, tautų, todėl turime laikytis išvien“, – teigė ji.

Moksleivė pasakojo, kad tremtinė jai atskleidė vieną tiesą: „Lietuvybę reikia išlaikyti. <...> Jeigu sekasi, tai seksis ir čia, ir tikrai atrasite save, o jei nesiseks, galite važiuoti nors ir į pasaulio kraštą, vis tiek nieko geresnio nerasite.“

REKLAMA

Pasibaigus iškilmingam minėjimui Kovo 11-osios salėje, projekto „Misija Sibiras - 2011“ dalyvis Juozas Valčiukas papasakos apie praėjusių metų ekspediciją bei projekto „Misija – Sibiras 2011“ pristatymą Lietuvoje ir užsienyje, bus demonstruojami Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro tryliktojo nacionalinio mokinių konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ laureatų darbai: piešiniai, maketai, filmai.

Vidurdienį vyks Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje.

13.00-15.00 val. – atvirų durų valandos Seimo I rūmų fojė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų