REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Lietuvos nerasite tarp turtingiausių Europos Sąjungos valstybių, tarp jų esame vieni neefektyviausių energijos vartotojų. Žinoma, tai nereiškia, jog lietuviai tiesiog neprotingai daug jos vartoja ar nemoka skaičiuoti. Tiesiog dažnai mums net į galvą nešauna, kad būdų taupyti elektrą išties nemažai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai padaryti padeda ne tik energiją tausojantys elektros prietaisai. Pavyzdžiui, elektros lizduose paliktas mobiliojo telefono kroviklis – vienas iš nepastebimų energijos „rijikų“, už kurių „nugvelbtą“ energiją per metus sumokame gana apčiuopiamas sumas.

REKLAMA

„Vien pakeitę įpročius galime 20 proc. sumažinti vidutines išlaidas elektros energijai, o atnaujinę savo būsto elektros ūkį – net iki 40!“ – sako Mantas Vaskela, AB LESTO racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas.

Be abejo, elektros, kaip ir kitų išlaidų, kontrolė pirmiausiai svarbi jūsų asmeniniam biudžetui. Tačiau yra ir kita svarbi priežastis pradėti sąmoningiau vartoti elektros energiją. Pakeitę savo kasdienius įpročius, racionaliai naudosime gamtos išteklius, kurie būtini pačiai elektros energijos gaminti ir prisidėsime prie anglies dvideginio (CO2) išmetimo į aplinką mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie 30 proc. visų elektros energijos sąnaudų Lietuvoje sunaudojama vartotojų namų ūkiuose. Pradėti taupyti galima nuo mažų dalykų – išjungti nenaudojamus prietaisus, atidžiau skaityti gaminio etiketes ar pasirinkti efektyvesnį prietaisą. Pirkdami energiją taupantį šaldytuvą, televizijos priedėlį ar elektros lemputę galite sutaupyti dvigubai daugiau, nei išleidžiate pačiam prietaisui“, – sako Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos vykdomo projekto (www.top-10.lt) vadovė Edita Petrauskaitė.

Birželio 15-22 dienomis Europoje vyko Tvarios energetikos savaitei (ang. Sustainable Energy Week). Jos metu kvietėme portalo Balsas.lt lankytojus pateikti ekspertams savo klausimus apie tai, kaip sumažinti išlaidas elektrai ir prisidėti prie aplinkos ir išteklių tausojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į juos Balsas.lt studijoje atsakė AB LESTO racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas Mantas Vaskela, Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos (LNVF) tausojančio vartojimo programos „Top-10“ vadovė Edita Petrauskaitė bei LNVF ekspertas  Vytautas Šulcas.

Jūsų dėmesiui – vaizdo konferencijos vaizdo įrašas.

Pradėti naudoti elektros TIEK, KIEK REIKIA – tikrai ne vėlu ir paprasta!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų