REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinės amerikiečių atlikėjos Laurie Anderson koncerto organizatoriai sulaukia vis daugiau žiūrovų klausimų, kodėl jos koncerto Vilniuje data yra rugsėjo 11 d. – ar tai tik atsitiktinis sutapimas?

Legendinės amerikiečių atlikėjos Laurie Anderson koncerto organizatoriai sulaukia vis daugiau žiūrovų klausimų, kodėl jos koncerto Vilniuje data yra rugsėjo 11 d. – ar tai tik atsitiktinis sutapimas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiems yra žinoma, kas įvyko šią dieną prieš 11 metų Niujorke ir ką Rugsėjo 11-oji (9/11) reiškia Amerikai ir visam pasauliui. Koncertą organizuojančios viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ vadovas Remigijus Merkelys atskleidė šią sąsają: „Laurie Anderson niekada nėra koncertavusi Lietuvoje, todėl pagaliau sutarus dėl jos koncerto Vilniuje, atlikėja mums pirmiems, o ne vokiečiams ar švedams, leido pasirinkti datą rugsėjo mėnesio pirmoje pusėje. Žinodami, jog ši stilingoji dainininkė ir charizmatiška asmenybė yra neatsiejama Niujorko muzikos ir meno pasaulio dalis, ji yra tikra niujorkietė, didžiąją gyvenimo dalį gyvenanti Niujorko downtown'e, nedvejodami nusprendėme šį koncertą rengti Rugsėjo 11-ąją. Kaip sako pati atlikėja, ši istorinė diena pakeitė daugelio niujorkiečių gyvenimus, taip pat ir jos pačios. Ar Laurie Anderson koncerte bus dainų, tiesiogiai susijusių su šia data? Kol kas tai tebūnie paslaptis“.

REKLAMA

Laurie Anderson – originali kūrėja, dainininkė, turinti itin savitą atlikimo manierą, poetė ir rašytoja, taip pat – aktorė, režisierė, skulptorė, performansų autorė. Į tarptautinę muzikos padangę ji įsiveržė devintajame dešimtmetyje ir iki šiol išlieka viena iš pasaulinės scenos ir muzikinio postmoderno žvaigždžių. Turbūt daugelis Laurie Anderson gerbėjų iki šiol gali mintinai kartoti jos 1981 metais išleistą singlą „O Superman“, 1982-aisiais įėjusį ir į pirmą Laurie Anderson albumą „Big Science“. Čia elektroniškai modifikuotas balsas dainuoja lyg ir niekuo neišsiskiriantį tekstą: „O Superman. O judge. O Mom and Dad... / Hi. I'm not home right now...“ („O, supermene. Teisėjau, mama, tėti... Sveiki, šiuo metu manęs nėra namie. Bet jei norite palikti žinutę, pradėkite kalbėti pasigirdus signalui...“).

REKLAMA
REKLAMA

1984 m. Laurie Anderson drauge su garsiuoju britų progresyvios popmuzikos atlikėju Peteriu Gabrieliu išleido albumą „Mister Heartbreak“, kuris laikomas ryškiausiu Laurie Anderson žingsniu popkultūros link. Šio albumo pristatymui dainininkė leidosi į savo pirmąjį pasaulinį koncertų turą. Jo akimirkas Laurie Anderson įamžino vėliau sukurtame filme, tačiau filmo garso takelyje skambėjo jau kitos Anderson dainos, 1986 m. sugulusios į naują albumą „Home of the Brave“. Kaip tik čia nuskambėjo viena iš garsiausių Anderson dainų „Language Is a Virus“ („Kalba yra virusas“), laikoma artimiausia rokui: „Paradise / Is exactly like / Where you are right now / Only much much better. / I saw this guy on the train... And he was going: Ugh...Ugh...Ugh... Language! / It's a virus!“ („Rojuje viskas yra taip pat, kaip šiandien čia. Tik daug geriau. Traukinyje mačiau žmogų, kuris rodėsi patekęs į tą tokį abstraktų transą. Ir vis kartojo: -ach, ach, ach... Kalba! Kalba yra virusas!“)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O pradeda albumą žaismingi „Smoke Rings“ („Dūmų žiedai“), kur Laurie Anderson mėgdžiodama TV šou vedėjus prabyla maišyta angliškai-ispaniška greitakalbe:

„Standby. You're on the air. Buenos noches Senores y Senoras. Bienvenidos. La primera pregunta es: Que es mas macho, pineapple o knife?..“ („Dėmesio: jūs eteryje. Labas vakaras, ponai ir ponios. Sveiki atvykę. Pirmasis vakaro klausimas – kas kietesnis: ananasas ar peilis?...“).

Lotynų Amerikos muzikos atgarsiai girdimi ir 1989 metais įrašytame Laurie Anderson „hite“ – „Strange Angels“, kuriame dainuojama: „They say that heaven is like TV / A perfect little world that doesn't really need you...“ („Jie sako, kad dangus yra lyg TV / Tobulas mažas pasaulis, kuriam tavęs iš tiesų nė nereikia“). O kastanječių paryškintu svaigiu rumbos ritmu dainuojamas priedainis: „Strange angels – singing just for me / Old stories – they're haunting me / This is nothing like I thought it would be“ („Keisti angelai – dainuojantys tik man / Senos istorijos – mane vis dar persekioja / Viskas ne taip, kaip maniau bus“).

REKLAMA

Laurie Anderson visuomet yra atvira įvairių muzikos stilių samplaikoms ir bendradarbiavimui su įdomiais menininkais, o jos koncertiniai pasirodymai visuomet rengiami kaip minispektakliai su šviesų scenografija, įspūdingu ir kruopščiai apmąstytu vizualiniu bei sceniniu pateikimu. Tik paskelbus žinią apie legendinės amerikiečių atlikėjos Laurie Anderson koncertą Vilniuje, jos dainų gerbėjai suskubo rūpintis bilietais ir per keletą savaičių jų beveik nebeliko. Šiuo metu salėje, kurioje rugsėjo 11 d. įvyks vienintelis šios neeilinės menininkės koncertas Baltijos šalyse, telikę vos keliasdešimt laisvų vietų. Rugsėjo 11-oji – vienintelė proga gyvai patirti Laurie Anderson koncertą Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų