REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastai manoma, kad dėl karjeros reikia atidėti ar net visai atsisakyti vaikų, buvimo su šeima ir daug dirbti. Ypač tai patiria moterys, turinčios didelių profesinių ambicijų. Kamuojamos kaltės jausmo dėl šeimos tokios moterys patiria nuolatinį stresą darbe ir asmeniniame gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, spartėjant gyvenimo tempui karjeros ir asmeninio gyvenimo konfliktai tampa vis aktualesne problema. Tai esą rodo faktas, kad pirmagimio susilaukiančių moterų amžius didėja, o gimstamumas – mažėja. Šių metų gegužės mėnesį profesinė sąjunga Lietuvos darbo federacija Vilniuje pakvietė į konferenciją – forumą „Šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimas“, kurioje Lietuvos ir užsienio šalių ekspertai diskutavo apie šeimos ir karjeros derinimo problemas. Lietuvos darbo federacijos pirmininkė Eugenija Šniutienė teigia, kad Europoje daug diskutuojama apie tai, kokiais būdais reikėtų skatinti šeimai palankių darbo sąlygų sudarymą. Ne išimtis ir Lietuva.

Nuotolinis darbas – ne naujiena

Žinių ekonomikos forumo direktorius Edgaras Leichteris sako, kad dalis Lietuvos įmonių jau taiko lanksčias darbo sąlygas, leidžiančias derinti šeimos ir darbo interesus. Daugiausiai tokių įmonių – informacinių technologijų bendrovės. „Dalis įmonių nori tą daryti, tačiau labai bijo darbo inspekcijos, nors daugelis teisinių dalykų yra sutvarkyta. Kita nemaža dalis įmonių, ypač regionuose, kur didelė socialinė atskirtis, apie lanksčias darbo sąlygas net negalvoja. Jeigu valstybė pradėtų kompleksiškai žiūrėti į šių problemų sprendimą, būtų galima integruoti tą gerąją patirtį, kurią dabar turime IT sektoriuje, ir leisti žmonėms auginantiems vaikus ar prižiūrintiems neįgaliuosius dirbti nuotoliniu būdu“, - teigia E. Leichteris.Žmogiškųjų išteklių valdymo specialistė Jurga Jakubauskienė pasakoja, kaip telekomunikacijų bendrovėje „Omnitel“ pavyko sukurti šeimai palankią aplinką. „Omnitel“ buvo pirmoji įmonė, kuri įteisino mobiliąją darbo vietą. Nuotolinis darbas suteikė darbuotojams daugiau galimybių koreguoti darbotvarkę pagal savo poreikius ir užduotis atlikti ten, kur patogu darbuotojui. Nešiojamieji kompiuteriai, mobilusis internetas ir kiti mobilieji įrenginiai leidžia tai padaryti lengvai ir patogiai.“, - sako J. Jakubauskienė.

Be mobiliosios darbo vietos bendrovėje „Omnitel“ yra įteisinta laisva apmokama rugsėjo pirmosios diena turintiems vaikų, teikiamos šeimos psichologo ir teisininko konsultacijos, tėvystės ir mamytės mokymai, finansinė parama gimus vaikeliui ar mirus šeimos nariui, apmokamos atostogos laidotuvėms ar santuokai, organizuojamas neformalus įmonės darbuotojų laisvalaikis su šeimomis.


Darželyje – ir po darbo valandų

Visagino paramos vaikui centro vadovė Leta Kalinauskaitė teigia, kad Lietuvoje yra daug šeimų, kurios neturi kur palikti vaikų dėl darbo naktį ar švenčių dienomis. Įprasti darželiai tokiais atvejais padėti negali. „Mes prižiūrime vaikus tų šeimų, kurie dirba vakarais, naktimis ir negali būti su savo vaikais po darbo valandų. Patirtis parodė, kad tokių paslaugų poreikis yra nemažas. Be to, vienišos mamytės ar tėveliai su šia problema susiduria dar akivaizdžiau“, - teigia L. Kalinauskaitė.

Lankstumas išsaugo profesinę kompetenciją

Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedros atstovė Ineta Žmuidinaitė aiškina, kad lanksčios darbo organizavimo formos padeda išsaugoti profesinę kompetenciją. Atlikti tyrimai rodo, kad asmenys, dažniausiai moterys, auginančios vaikus, pasitraukia iš darbo rinkos ir praranda kvalifikaciją. Tos moterys, kurioms sudaroma galimybė dirbti mažiau darbo valandų ar darbą atlikti namuose, paprastai išlaiko profesinius įgūdžius.Profesorius Alfredo Ramirez Nardiz konferencijos dalyviams pristatė šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimo galimybes Ispanijoje. Šokiruojantis faktas - net 80 proc. ispanų mano, kad vaikų turėjimas yra problema ieškant darbo.Mykolo Romerio universiteto Socialinės politikos fakulteto Psichologijos katedros atstovė Lina Tiešytė akcentuoja, kad daug moterų patirdamos stresą darbe jaučiasi nelaimingos šeimoje. „Moterų stresas darbe ir pasitenkinimas santuoka yra susijęs neigiamai: didėjant darbo stresui mažėja pasitenkinimas santuoka ir atvirkščiai. Dar labai svarbu paminėti tai, kad vaikų turėjimas taip pat yra susijęs su pasitenkinimu santuoka. Tyrimai atskleidė, kad moterys, turinčios vaikų yra mažiau patenkintos santuoka nei jų neturinčios“, - sako L. Tiešytė.

Lankstus darbo stilius populiarės

Paskutiniąją gegužės mėnesio dieną Lietuvoje buvo pirmą kartą organizuota „Lanksčiojo darbo stiliaus diena 2012“, kurios metu įmonės buvo supažindinamos su galimybėmis lanksčiai organizuoti veiklą, tarpusavyje keitėsi patirtimi. Žinių ekonomikos forumo direktorius E. Leichteris įsitikinęs, kad po konferencijų ir įvairų iniciatyvų lankstus darbo organizavimas Lietuvoje populiarės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų