REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios devynios valstybės kažkuo išsiskiria iš kitų. Tai dažniausiai neakivaizdūs, tačiau įdomūs faktai.

REKLAMA
REKLAMA

1. Šalis, turinti tris milijonus ežerų: Kanada

Kanada (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Kanada (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Kanada iš kitų šalių išsiskiria neįtikėtinai dideliu ežerų skaičiumi. Daugiau nei 60 proc. pasaulyje esančių ežerų yra ne kur kitur, o būtent Kanadoje. Kai kuriose šios valstybės regionuose ežerų tankis siekia trisdešimt ežerų šimtui kvadratinių kilometrų.

REKLAMA

2. Šalis, įsikūrusi ant daugiau nei 17 tūkst. salų: Indonezija

Indonezija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Indonezija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Indoneziją sudaro daugiau nei 17 500 salų, o tai yra 81 tūkst. 350 km įvairiausių tropinių pakrančių. Tik 6 tūkstančiai iš visų Indonezijos salų yra apgyvendintos. Didžiausios salos yra Java, Sumatra, Borneo, Sulavesis, Balis, Lombokas, ir Flores. Skaičiuojama, jog Indonezijoje yra nuo dešimties iki penkiolikos procentų pasaulio koralų rifų.

REKLAMA
REKLAMA

3. Dykumų kraštas – Libija

Libija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Libija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Tik vieno procento Libijos teritorijos nedengia dykumos. Libijos dykuma, apimanti beveik visą šalies teritoriją, yra laikoma viena iš sausringiausių vietų Žemėje. Kai kurios Libijos teritorijos dešimtmečiais nemačiusios lietaus. Netgi šalies aukštumose lietus yra labai retas svečias, pasirodantis kartą per penkerius ar dešimt metų.

4. Rečiausiai gyvenama šalis – Mongolija

Mongolija(nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Mongolija(nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Mongolijos gyventojų tankis siekia 1,7 gyventojo kvadratiniame kilometre. 2,5 milijono Mongolijos gyventojų išsitenka net 1,5 mln. kvadratinių kilometrų plote. Tai tas pat, kas vienam turistui miegoti šešiavietėje palapinėje. Daugiausia šalies gyventojų susitelkę Mongolijos miestuose. Likusios vietovės – dykumos ir lygumos – siaubiamos nesibaigiančių smėlio audrų, todėl čia gyvena ne ką daugiau žmonių nei senovės laikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Valstybė džiunglėse – Surinamas

Surinamas (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Surinamas (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Daugiau nei devynias dešimtąsias Surinamo ploto sudaro tankios džiunglės. Tik penki procentai iš 400 tūkstančių krašto gyventojų yra įsikūrę ten. Džiunglėse įsitaisiusios daugiausia įvairios gentys. Visi likę Surinamo šalies piliečiai ir svečiai gyvena pakrančių miestuose.

6. Sparčiausiai nykstanti tauta – Ukraina

Ukraina (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Ukraina (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Ukraina yra šalis, kurioje sparčiausiai krinta gimstamumo rodikliai. Manoma, kad iki 2050-ųjų šios šalies gyventojų skaičiaus sumažės beveik trečdaliu.

REKLAMA

7. Šalis žemiau jūros lygio – Nyderlandai

Nyderlandai(nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Nyderlandai(nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Šiandien apytikriai 27 procentai Nyderlandų teritorijos yra žemiau jūros lygio. Tuose 27 procentuose teritorijos gyvena 60 procentų visos šalies gyventojų. Vidutinis visos Nyderlandų sausumos aukštis virš jūros lygio siekia vos 11 metrų. Nyderlandai taip pat išsiskiria dar ir tuo, kad šioje šalyje aptinkama žemiausia vieta pagal jūros lygį visoje Vakarų Europoje ir Europos Sąjungoje. Tiesa, šiuo titulu Nyderlandai turi dalytis su Danija, į kurios teritoriją taip pat patenka dalis tos pačios žemumos.

REKLAMA

8. Rečiausiai lankoma valstybė – Tuvalu

Tuvalu (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Tuvalu (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)

Tai ketvirta mažiausia valstybė pasaulyje. Ji įsikūrusi pusiaukelėje tarp Australijos ir Havajų. Jei sustiprėtų globalinis atšilimas, ne Nyderlandai, o būtent Tuvalu pirmiausia atsidurtų po vandeniu. Net ir neįvykus globalinei katastrofai patekti į Tuvalu sudėtinga. Pirmiausia reikia nusigauti iki Fidžio, o tada tikėtis, kad pasitaikys koks nors pavienis, itin brangus skrydis į Tuvalu. Ne veltui ši šalis sulaukia vidutiniškai tik 1100 turistų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Šalis ir kontinentas viename – Australija

Australija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)Australija (nuotr. theworldgeography.com) (nuotr. Gamintojo)


Australija yra vienintelė valstybė pasaulyje, esanti kartu ir žemynas. Australija taip pat yra šešta pagal dydį šalis pasaulyje. Ji tik vos mažesnė už 48 (iš 50) JAV valstijų bendrą plotą ir užima net 31,5 karto didesnę teritoriją nei jos buvusi valdytoja Jungtinė Karalystė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų