REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui nesvarstyti įstatymo projekto, kuriuo būtų įvesti mokesčiai už automobilius ir kitas transporto priemones. Pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, įstatymo projektas, pateiktas svarstymui, buvo netinkamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybė turėjo apsispręsti dėl konkretaus projekto. Tas konkretus projektas atsirado praėjusių metų pabaigoje, ir ten iš pradžių atsirado lengvieji automobiliai, paskui kitos įvairios transporto priemonės – jachtos, oro balionai ir kiti gana selektyviai parinkti apmokestinami objektai. Vyriausybė pasiūlė Seimui šito projekto nesvarstyti ir, mano supratimu, tikrai nėra tikslinga jį svarstyti. Toks mokestis neatitiktų automobilių apmokestinimo praktikos, taikomos kitose valstybėse, nei kaip aplinkosaugos mokestis, nei kaip transporto priemonės mokestis, kuris finansuotų kelių infrastruktūrą“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė I. Šimonytė.

REKLAMA

Ministrė pabrėžė, kad pati iš principo tokiam mokesčiui neprieštarautų.

„Esu pati ne vieną kartą pasakiusi, kad transporto priemonių mokestis Lietuvoje ir galėtų, ir turėtų būti. Trumpuoju laikotarpiu žiūrint – dėl to, kad būtų greičiau panaikintas biudžeto deficitas, tai yra greičiau sumažintas neatitikimas tarp pajamų ar išlaidų. Įvesti transporto priemonių mokestį ar nekilnojamojo turto mokestį yra mažiau žalinga ekonomikai negu didinti pelno mokestį, didinti darbo mokesčius, kurie Lietuvoje ir taip dideli, ar didinti vartojimo mokesčius“, – sakė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiūrint į tolesnį laikotarpį, kai turėsime subalansuotus finansus, transporto priemonių mokestis ar nekilnojamojo turto mokestis galėtų pakeisti dalį darbo apmokestinimo. Mes visi žinome, kad Lietuvos problema yra ta, kad bendras mokesčių lygis yra žemai, darbo mokesčiai yra aukštai, ir dėl to atsiranda tam tikras disbalansas, o darbas ES, kaip puikiai žinome, yra mobilus faktorius, ir į tai nereaguoti nėra logiška. Galima būtų dalį mokesčių naštos nuo darbo perkelti kitiems faktoriams, ir vienas tų faktorių yra turtas, kuris Lietuvoje nėra apmokestintas arba yra apmokestintas simboliškai“, – pridūrė finansų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, diskusija dėl automobilių mokesčio turi vykti platesnės diskusijos apie mokesčių politiką kontekste, ir apsispręsti, ar toks mokestis reikalingas, kaip ir dėl nekilnojamojo turto mokesčio, turės nauja Vyriausybė. Šioje Vyriausybėje, pasak I. Šimonytės, klausimas irgi svarstytas, bet atsirado nesutarimų koalicijos viduje.

„Požiūris į tą dalyką atsispindės partijų rinkiminėse programose, ir kuomet nauja Vyriausybė parengs programą ir savo požiūrį į mokesčių sistemą, pasisakys, ar yra reikalingas Lietuvai transporto priemonių mokestis, ir jeigu taip, pasiūlys pati tai reglamentuojantį įstatymo projektą“, – sakė finansų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų