REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Abiturientai šiuo metu dar laiko egzaminus, bet kartu renkasi ir tolimesnį gyvenimo kelią – nuo birželio 1 dienos vyksta stojimas į šalies aukštąsias mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas šiemet dalyvauja 45 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos – 21 universitetas ir 24 kolegijos. Prašyme galima nurodyti iki 12 pageidavimų į visas aukštųjų mokyklų studijų programas.

REKLAMA

Jau prasidėjo

Bendrojo priėmimo prašymai priimami tik internetu specialioje informacinėje sistemoje iki liepos 23 dienos vakaro. Kaip skelbiama, šiemet prašymų registracijos įmokų nėra, nemokamas ir prašyme nurodytų pageidavimų koregavimas.

Šiais metais į valstybės finansuojamas vietas bus priimta ne mažiau kaip 17,2 tūkstančio pirmakursių. Didesnė dalis – 9 tūkstančiai – į universitetus, o mažesnė į kolegijas. Valstybės finansavimas stojantiesiems skiriamas pagal mokyklos baigimo rezultatus, brandos egzaminų įvertinimus, stojamuosius egzaminus, pasiekimus olimpiadose ir sporte.

REKLAMA
REKLAMA

Pildydami prašymą stojantieji į menų studijų srities ir pedagogikos kvalifikaciją suteikiančias studijas dar turės išlaikyti stojamąjį egzaminą arba pereiti motyvacijos įvertinimą.

Vakar dienos dešimtos valandos ryto duomenimis, šalyje jau buvo užsiregistravę 15 656 asmenys, norintys nuo rugsėjo tapti studentais. Ir tie duomenys sparčiai keitėsi. Į Stojančiųjų atrankos grupę ateina tik tie, kurie mokyklą baigė ar gavo atestatą anksčiau nei 2010 metais. Jų atestato duomenis reikia suvesti į sistemą. Likusieji – mokyklas baigę 2010, 2011 ir 2012 metais – registruojasi internetu ir jų duomenys bus gaunami tiesiai iš valstybinių duomenų bazių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujovių nedaug, bet yra

Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto Stojančiųjų atrankos grupės vyriausioji administratorė Regina Padaigienė sako, kad norintieji studijuoti registruojasi labai aktyviai.

R. Padaigienės teigimu, stojantieji iki liepos 23 dienos dar gali daryti pasirinkimų pakeitimus, pataisymus, o nuo 27-osios bus skelbiami kviečiamųjų studijuoti sąrašai. Tuomet per tris dienas norintieji studijuoti aukštosioms mokykloms privalės pateikti reikiamus dokumentus.

Jos teigimu, šiemet vienintelė naujovė ta, kad pirmu ir antru pasirinkimu pretenduojama į valstybinę vietą ir būsimas studentas bus pakviestas, yra tam tikri apribojimai. Jei jaunuolis neužsiregistruos, nebegalės pretenduoti į nemokamą vietą – tik į mokamą.

REKLAMA

„Apsisprendimas turi būti motyvuotas“, – sako R. Padaigienė.

Kartais būsimieji studentai apsigalvoja, išvyksta į užsienį, tad įvedus tokį reikalavimą bus garantija, kad valstybės finansuojama vieta bus išlaikyta.

Ką dabar renkasi būsimieji studentai, R. Padaigienė teigė nežinanti – sistema to nerodo. Kaip ir kol kas nežinoma, kiek žmonių panoro studijuoti Kauno technologijos universiteto Panevėžio institute. Tačiau mažai abejojama, kad populiarios išliks panašios specialybės kaip ir anksčiau.

Šiuo metu tik žinoma, kad į menų specialybes, į kurias stojant reikia laikyti egzaminą, yra užsiregistravę daugiau nei 1,7 tūkstančio šalies jaunuolių ir kiek daugiau nei pusantro tūkstančio (vakar dienos duomenys) būsimųjų pedagogų atliks motyvacinį testą. Anksčiau baigusiųjų vidurines mokyklas užsiregistravę kone pusantro tūkstančio.

D. Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų