REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors pastaruoju metu šalyje pastebimos nedarbo mažėjimo tendencijos, yra tų, kas šį faktą priskiria bedarbių emigrantų srautams į Vakarų valstybes. Kita vertus, šis skaičius nemažai priklauso ir nuo sėkmingo Darbo biržos bendradarbiavimo su darbdaviais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Šiaulių teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus Paslaugų darbdaviams poskyrio vedėjos Janinos Šiaulienės, šiuo metu aptarnaujama 70,5 proc. realiai veikiančios darbdavių rinkos. Nuolatiniai bendradarbiavimo ryšiai palaikomi su 5592 darbdaviais. O per 2012 metus užmegzti kontaktai su 310 naujų aptarnaujamos teritorijos darbdavių.

REKLAMA

Situacija gegužės mėnesį

„Gegužės mėnesį aptarnaujamos teritorijos darbdaviai įregistravo 2472 naujus darbo pasiūlymus, tai 17,8 proc. daugiau negu balandžio mėnesį, – sako J. Šiaulienė. – 1537 laisvos darbo vietos įregistruotos nuolatiniam darbui ir 935 – darbui pagal terminuotas sutartis. Didžiausias darbo vietų pasiūlymų augimas jaučiamas paslaugų ir pramonės sektoriuose. Nuo metų pradžios užregistruotas 8681 darbo pasiūlymas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ekonomines veiklas daugiausia laisvų darbo vietų užregistruota paslaugų sektoriaus įmonėse – 4444, pramonėje – 1779, žemės ūkyje – 1296, statyboje – 1162."

Tačiau kokios profesijos darbo rinkoje šiuo metu pačios paklausiausios?

J. Šiaulienė sako: „Didžiausias įsidarbinimo galimybes turi pardavėjai, tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojai, plataus profilio statybininkai, virėjai, betonuotojai, barmenai-padavėjai, pardavimo vadybininkai, programuotojai.

Mažiausias įsidarbinimo galimybes turi teisininkai, ekonomistai, aplinkos apsaugos inžinieriai, kūno kultūros mokytojai, socialiniai pedagogai, socialiniai darbuotojai. Iš kvalifikuotų darbininkų – staliai, kirpėjai, manikiūrininkai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek realiai praėjusį mėnesį buvo įdarbinta žmonių padedant darbo biržai?

„Didėjant laisvų darbo vietų skaičiui – didesnės ir galimybės susirasti darbą. Gegužės mėnesį, tarpininkaujant Darbo biržos specialistams, padėta įsidarbinti 1951, o nuo metų pradžios – 7388 darbo ieškantiems asmenims“, – teigia J. Šiaulienė.

Anot pašnekovės, gegužę net 690 asmenų pradėjo savarankišką veiklą, įsigiję verslo liudijimus, o į aktyvios darbo rinkos politikos priemones nukreipta 790 asmenų. Iš jų 427 pradėjo dirbti viešuosius darbus, 139 įdarbinti subsidijuojant, 35 dalyvavo darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonėje, 13 nukreipta į profesinį mokymą, 7 – darbo rotacijos, 121 pasinaudojo parama darbo vietoms steigti.

REKLAMA

„Darbo mugės“

Didelis dėmesys skiriamas ne tik laisvų darbo vietų paieškai, bet ir operatyviam laisvų vietų užpildymui. Siekiant operatyviai patenkinti darbdavių pageidavimus, siūloma organizuoti „darbo muges“, kai darbdaviai susitinka su darbo ieškančiais asmenimis dalyvaujant Darbo biržos atstovui bei pristato siūlomą laisvą darbo vietą. Tuo pat metu vyksta interviu su kandidatais. Šiais metais jau įvyko 250 „darbo mugių“, šitaip išsprendžiant darbdavių aprūpinimą darbo jėga. Siekiant geriau susipažinti su situacija įmonėse bei darbo sąlygomis jose, organizuojami Darbo biržos specialistų ir darbo ieškančių asmenų vizitai į įmones. Nuo metų pradžios suorganizuota per 60 pažintinių vizitų.

REKLAMA

Kiek šiuo metu Darbo biržoje yra įregistruota bedarbių?

„Birželio 1 dieną Šiaulių teritorinėje darbo biržoje buvo įregistruoti 20469 bedarbiai. Tai sudarė 9,8 proc. visų darbingo amžiaus gyventojų (beveik kas dešimtas, – aut. past.). Palyginti su balandžio mėnesiu, nedarbas sumažėjo 0,8 procento. Mažiausias nedarbas Šiaulių mieste – 7,4 proc., o daugiausia darbingo amžiaus gyventojų buvo registruota bedarbiais Kelmės (14,5 proc.) ir Akmenės (12,9 proc.) rajonuose", – sako J. Šiaulienė. Jau antras mėnuo, kai mažėja jaunimo nedarbas. Gegužės mėnesį jaunimo iki 25 metų amžiaus nedarbas sudarė 4,9 proc. Nuo metų pradžios įregistruoti 2506 bedarbiai jaunuoliai neturintys profesinio pasirengimo. Tai pati skaitlingiausia darbo neturinčio jaunimo grupė. 9,1 proc. bedarbio jaunimo turėjo aukštąjį išsilavinimą ir 33,5 proc. – profesinį pasirengimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Šiaulienė teigia: „Bendradarbiaujant su darbdaviais paaiškėjo, kad populiariausios ir geriausiai darbdavių vertinamos Darbo biržos paslaugos yra tarpininkavimas įdarbinant, informacija apie teikiamas Darbo biržos paslaugas, interneto paslaugos darbdaviams, įdarbinimas subsidijuojant, darbo įgūdžių įgijimo rėmimas, nauja profesinio mokymosi tvarka, kuomet, pasirašę trišales sutartis, darbdaviai gali pasiūlyti neformalias profesinio mokymo programas, taip pat ir įspėtiems apie atleidimą iš darbo savo įmonių darbuotojams, siekiant juos išlaikyti darbo vietoje bei pakelti kvalifikaciją.“

Romualdas BALIUTAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų