REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnai prieš skurdą teisėsaugoje, už orią tarnybą ir saugią visuomenę!“ – tokiu šūkiu ketinama atkreipti Seimo narių dėmesį po šiek tiek daugiau nei savaitę vyksiančioje protesto akcijoje.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 14:30)

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pimininkas Saulius Džiautas pridūrė, kad vien pažvelgus į ugniagesių uniformas matosi, kokia apgailėtina situacija susiklostė šioje institucijoje. „Su ta pačia uniforma gesiname gaisrus, su ta pačia einame ir į bažnyčią. Iš viso Lietuvoje trūksta apie 500 ugniagesių. Tokia situacija lemia, kad kartais į mažesnius gaisrus tenka važiuoti vienam vairuotojui. Neturime navigacinių sistemų, nors teko matyti, kad tokios įrengtos net šiukšliavežėse“, - pasakojo S. Džiautas. Anot jo, jauni žmonės net negalvoja apie ugniagesio profesiją. Tokią situaciją lemia atlyginimai. Esą tik atėjęs į ugniagesių tarnybą žmogus gauna vos 1300 litų, o po 20 metų atlyginimas net nesiekia 2000 litų.

REKLAMA

Vos prieš keletą mėnesių Lietuvos policijos profesinės sąjungos pimininke tapusi Roma Katinienė tikino, kad daug problemų tarp skirtingų tarnybų yra bendros. „Valstybė per pastaruosius metus neparodė noro investuoti į pareigūnus. Lietuvos policija susiduria su žmogiškųjų išteklių problemomis. Per pastaruosius kelis metus iš policijos pasitraukė 1200 pareigūnų. Policijos tarnybą palieka labiausiai kvalifikuoti profesionalai. Pasitraukus vieniems, nauji nepriimami. Vienas tyrėjs turi 30-40 bylų, tad apie profesionalumą nebėra ko kalbėti“, - piktinosi R. Katinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, tarnybą pareigūnai palieka, ne dėl prastų darbo sąlygų, o dėl pervargimo: „Kasmet mums buvo sakoma, kad “pakentėkit, ateityje bus geriau„. Bet to gėrio nenusimato. Policijos nuovados kuro gauna vienai-dviem savaitėm. Kartais net trūksta lėšų automobilių remontui.“

Konferencijos pabaigoje pasisakė ir Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas, kuris pabrėžė, kad kalbant apie Vilniaus miesto pareigūnų problemas reikia paminėti nesėkmingus reorganizacinius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pareigūnai daugiau dirbo darbo valandomis, bet nusikaltėliai, supraskite, dažniausia pluša naktimis. Ir didžioji dauguma nusikaltimų įvykdomi būtent naktį. Vilniuje, kur dirba per 3 tūkst. pareigūnų, praėjusiais metais tarnybą paliko 600 pareigūnų. Skaičiai kalba patys už save“, - tikino V. Lamauskas.

(Papildyta 14:00)

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas pasakojo, kad per pastaruosius ketverius metus finansavimas įvairių sričių pareigūnams sumažėjo 300 mln. litų.

REKLAMA

„Šie skaičiai reiškia, kad per metus net 2 tūkst. pareigūnų paliko tarnybą. Todėl teisėsauga dėl žmonių ir išteklių stokos nebegali užtikrinti viešosios tvarkos kaip pridera. Ruošdamiesi protesto akcijai iškėlėme keletą reikalavimų: padidinti darbo užmokestį trečdaliu, nustatyti 40 val. darbo savaitę, mokėti už viršvalandžius, sugrąžinti nesumokėtą darbo užmokesčio dalį, nubausti asmenis, kurie persekioja pilietiškus ir sąžiningus pareigūnus (Kalvarijos pareigūnų atvejis) ir paskutinis – imtis priemonių, kurios paskatintų patyrusius pareigūnus likti tarnyboje“, – pasakojo V. Bakas.

REKLAMA

Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Banelis papasakojo, kad pasieniečiai buvo tie pareigūnai, kuriems teko labiausiai susiveržti diržus: „Jie dažniausiai buvo išleidžiami neapmokamų atostogų. Todėl pagavę milijoninę narkotikų siuntą, net negalime pareigūnams sumokėti už viršvalandžius. Mūsų pareigūnai vaikšto apiplyšusiais batais. Šiuo metu trūksta apie 10 proc. pareigūnų, tačiau didžiausia problema, kad vis daugiau jų palieka tarnybą.“

Rinksis prie Seimo

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo atstovai šiandien surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad per pastaruosius trejus metus finansavimas statutinėms įstaigoms buvo sumažintas ketvirtadaliu, pareigūnų, per metus paliekančių tarnybą, skaičiuojama tūkstančiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos pareigūnai ketina pristatyti protesto renginių seriją, o pirmasis mitingas numatytas jau birželio 21 d. 12 val. prie Seimo. Ketinama garsiai kalbėti ne tik apie pinigus, bet ir paliesti opiausias iki šiol neišspręstas pareigūnų bendruomenės problemas. Tikimasi, kad šie pareigūnų veiksmai bus išgirsti tiek politikų, tiek pačios visuomenės.

Vilniuje vyksiančios protesto akcijos metu pareigūnai reikalaus imtis konkrečių veiksmų, kurie atkurtų pasieniečių, policininkų, ugniagesių, pataisos įstaigų pareigūnų motyvaciją, pasitikėjimą šiomis institucijomis.

Priduriama, kad nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas atstovauja apie 4000 narių – policininkų, pasieniečių, ugniagesių, kalėjimų darbuotojų – interesams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų