REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

“Žaidžiu tam, kad nugalėčiau" – Linas Kleiza.

2011 metais Europos krepšinio aistruolius nustebinusi ir lietuviškų kaukių motyvais sukūrusi oficialią krepšinio čempionato atributikos liniją, Unikalu LT komanda artėjant olimpinėms kovoms pristato naujieną – vardinę Lino Kleizos kolekciją, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Baltų mitologijos ir transformacijos idėja tapo gyva menininkui Tadui Gutauskui šiuolaikiškai interpretavus tradicines lietuviškas Užgavėnių kaukes. Linas Kleiza, negalėdamas atstovauti rinktinei dėl patirtos traumos, pernai turėjo galimybę padėti rinktinei užsidėdamas Lokio kaukę. Šią kaukę Delfi skaitytojai išrinko, kaip įdomiausią čempionato kaukę. Tęsiant Baltų mitologijos ir transformacijos idėjas, Unikalu LT komanda šiais metais pristato naują Lino Kleizos atributikos kolekciją.

REKLAMA

“Linas Kleiza – Lietuvos krepšinio rinktinės pergalių kalvis, žengiantis į aikštelę eina ne žaisti, o nugalėti. Linas, kaip senovės Baltų karys – drąsus, galingas, pasišventęs. Jo kovos laukas - aikštelė, o pergalė – Lietuvos šlovė. Jo kovingumas, dvasia ir lyderystė uždega komandą pergalėms. Lino Kleizos kolekcija tai nugalėtojų atributika." – sako menininkas Tadas Gutauskas, dizainų autorius.

Kolekcija sukurta bendradarbiaujant su Lino Kleizos labdaros ir paramos fondu. Perkantys šią atributiką žmonės prisidės ir prie socialinės paramos, kadangi dalis gautų pajamų bus skirta fondui paremti. Lino Kleizos labraros ir paramos fondas aktyviai remia vaikų globos namus visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

“Man smagu, kad mano įvaizdis siejamas su su senovės Baltų tradicijomis. Esame maža tauta, turime didžiuotis savo paveldu ir istorija. Tikiuosi ši atributikos linija patiks ne tik krepšinio aistruoliams, bet ir visiems lietuviams, kurie neabejingi mūsų tradicijoms. Dizainai gražūs - aš pats laisvalaikiu nešiosiu šiuos marškinėlius ir kepuraitę." – tvirtina Linas Kleiza.

Lino Kleizos atributikos kolekcija perduoda tris žinias. Visų pirma tai Linas Kleiza – nugalėtojas ir pergalių kalvis. Antra, tai sąryšis su Baltų mitologija – transformacija į žveries būseną, kuri padėdavo senovės Baltų kariams Vilkatlakams nugalėti savo baimes ir įveikti priešus. Linas tapatinamas su lokiu – mitoliginiu senovės Baltų totemu. Lokys simbolizuoja jėgą, narsą ir ištvermę – savybes, kurias turi Linas. Todėl galima sakyti, kad jame slypi lokio dvasia. Trečia, tai lietuviška atributika, kurios lietuviškumą išryškina trispalviai, mūsų vėliavos spalvų dizaino elementai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelio tautų mitiniai didvyriai, pasižymintys nelygstamomis galiomis nuo seno tapatinami su galingais žvėrimis. Čia prisimintinas nelygstamas germanų kovotojas Beovulfas, latvių mitinis galiūnas, žmogaus ir lokės sūnus – Lačplėsis, lietuviškų pasakų mergelės ir lokio vaikas – smarkuolis Meškausis. Tai totemizmo laikus menantys įvaizdžiai apreiškiantys zoomorfiniu pavidalu įsivaizduojamas žmoguje glūdinčias didžiules galias. Norėdami savyje jas pažadinti mūsų protėviai ir naudodavo lokio įvaizdį. Sėkmingai su šiuo įvaizdžiu susitapatinęs didvyris ne tik pats įtiki savo galimybėmis ir atveria savyje nepaprastas jėgas kurių žmogus per savo trumpą gyvenimą  dažniausiai panaudoją tik menką dalį, tačiau tuo pat metu tampa sekimo pavyzdžiu kitiems.“ - etnokosmologas Jonas Vaiškūnas paaiškina mitologines sąsajas.

Šią unikalią Lino Kleizos atributikos kolekciją bus galima rasti Sportland parduotuvėse, didžiausiuose Lietuvos Pašto skyriuose, didžiosiose Statoil degalinėse, didžiosiose IKI parduotuvėse bei www.unikalu.lt tinklapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų