REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos nacionaliniame istorijos archyve aptikti Pirmojo pasaulinio karo metais į Mstislavlį evakuotos Panevėžio mokytojų seminarijos archyviniai dokumentai. Apie juos Lietuvoje iki šiol nieko nebuvo žinoma, nes buvo manoma, kad seminarijos archyvas neišlikęs.

REKLAMA
REKLAMA

Komandiruotės į Minską metu buvo ieškota ir kitų Pirmojo pasaulinio karo metais į Baltarusiją evakuotų Lietuvos švietimo įstaigų: Šiaulių vyrų ir mergaičių gimnazijų, Panevėžio ir Raseinių liaudies mokyklų inspektorių dokumentų. Deja, rasti jų nepavyko. Kaip paaiškino Baltarusijos archyvistai, Panevėžio mokytojų seminarijos dokumentai per karus išliko tik laimingo atsitiktinumo dėka.

REKLAMA

Baltarusijos nacionaliniame istorijos archyve Panevėžio mokytojų seminarijos dokumentai saugomi Mstislavlio mokytojų seminarijos fonde. Ji buvo įkurta 1918 metais, pervadinus į Mstislavlį evakuotą Panevėžio mokytojų seminariją.

Peržiūrėjus šio fondo bylas, buvo nustatyta, kad jame saugoma 1904-1918 m. Panevėžio mokytojų seminarijos 71 byla. Iš jų 39 yra 1904-1914 m. laikotarpio ir buvo atvežtos iš Lietuvos, evakuacijoje sudarytos 32 bylos.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentų sudėtis įvairi: pedagogų tarybos posėdžių protokolai, ataskaitos apie seminarijos veiklą, susirašinėjimo dokumentai, mokytojų ir mokinių sąrašai, pažangumo ir elgesio žurnalai, atestatai. Yra dokumentų apie Nikolajaus Safronovo paskyrimą etatiniu lietuvių kalbos mokytoju.

Išlikusi seminarijos pastatų remonto medžiaga, mokinių bendrabučio vidaus patalpų ir fasado planas. Atskiros bylos suformuotos apie seminarijos evakuaciją, jos pertvarkymą 1918 metais. Pastaroje yra įdomus dokumentas apie lietuvių kalbos seminarijoje tolesnio mokymo svarstymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos nacionaliniame istorijos archyve surasti iki šiol Lietuvoje nežinomi Panevėžio mokytojų seminarijos dokumentai yra reikšmingi šios seminarijos tolimesniems ir platesniems tyrinėjimams. Seminarijos evakuacija ir jos veikla 1915-1918 metais Mstislavlyje iš viso nėra tyrinėta.

Šiemet sukanka 140 metų, kai ši mokytojų seminarija buvo įkurta Panevėžyje. Ką ta proga norėtųsi daugiau atlikti, tai susitarti su Baltarusijos archyvistais, kad būtų padarytos šių dokumentų skaitmeninės kopijos ir saugomos pas mus Lietuvoje.

L. Kaziukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų