REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulgarijoje pirmadienį turėtų pradėti veikti saulės jėgainė, kurios modulius „Solet“ pagamino bei įdiegė lietuvių mokslinė-gamybinė akcinė bendrovė „Precizika“.

REKLAMA
REKLAMA

MG AB „Precizika“ – tai vienintelė saulės modulių gamykla Baltijos šalyse, o saulės modulių jėgainė Bulgarijoje – pirmas ir didžiausios apimties lietuviško kapitalo projektas atsinaujinančios saulės energijos srityje.

REKLAMA

„1,5 megavato (MW) – tai skaičiai, kurie suprantantiems apie saulės energetiką reiškia didelius pajėgumus. Tai pirmas toks lietuvių gamintojų užmojis saulės energetikos srityje, ir mes pagrįstai didžiuojamės, atidarę vartus tolesniems dideliems žingsniams už Lietuvos ribų. Tol, kol visi Lietuvoje apie saulės energetiką, kaip apie krepšinį ir ekologiją, tik kalba, mes jau demonstruojame nebe idėjas ir planus, o realius faktus ir jau įvykdytas aukščiausios kokybės lietuvių gamintojų produkto investicijas užsienyje“, - sako bendrovės „Precizika“ generalinis direktorius Tomas Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Precizika generalinis direktorius Tomas Barakauskas (nuotr. Gamintojo)„Precizika“  generalinis direktorius Tomas Barakauskas (nuotr. asm. arch.)

Bulgarų atstovo Konstantino Popovo teigimu, naujas projektas leis šaliai saulės energiją gauti su europietiškus standartus atitinkančiais produktais.

„Naujausios technologijos, aukšta kokybės kontrolė, patikimi partneriai, didžiausių užsakymų pajėgumai – visa tai iliustruoja lietuvių partnerių darbą, o galutinis rezultatas leis mums dar efektyviau, ekologiškiau išnaudoti gamtos išteklius“, - sako jis.

Pasak T. Barakausko, įsigijus „Solet“ saulės modulį, jis atsiperka per septynerius metus, paskui jau generuojamas tik pelnas. Anot jo, ypač svarbu yra neapsigauti ir nesusigundyti prasta kiniška produkcija, nes saulės elektrinė turės dirbti ne vieną dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Solet „Photovoltaics“ modulių gamyba (nuotr. Gamintojo)„ Solet“  „Photovoltaics“ modulių gamyba (nuotr. Gamintojo)

„Įsigijote saulės modulį, pastatėme jėgainę, viskas funkcionuoja pagal šveicariškos kokybės standartus, gamintojas - čia pat, garantija ir priežiūra – vietoje. Viskas iš vienų rankų - tai didelis privalumas. Pasiryžusieji tokiu būdu išgauti energiją turi žinoti, kad įdiegus kokybiškus saulės modulius daugiau praktiškai jokių rūpesčių nebelieka - nuvalai šiuos modulius porą sykių per metus ir viskas. O skeptikų kalbos apie nusidėvėjimą ar modulių trumpą tarnavimo laiką - nieko vertos, nes tokios elektrinės, kaip rodo praktika, veikia ir 30, ir 40 metų“, - sako T. Barakauskas.

REKLAMA

Mokslinė gamybinė akcinė bendrovė „Precizika“, gaminanti „Solet“ saulės modulius, - tai giliomis gamybos tradicijomis tiksliosios mechanikos srityje garsėjanti įmonė, besiorientuojanti į naujausias alternatyvios energetikos technologijas ir jų gamybą, diegimą bei visapusišką pritaikymą.

Saulės moduliai (nuotr. Gamintojo)Saulės moduliai (nuotr. Gamintojo)

Pirmoji lietuviška industrinė saulės modulių surinkimo linija atidaryta pernai liepą. Pernai MG AB „Precizika“ gaminamas fotoelektrinis modulis „Solet“ laimėjo „Lietuvos metų gaminio 2011“ aukso medalį mašinų ir įrengimų pramonės grupėje. 2010 m. UAB „Precizika metrology“ pripažinta pažangiausia aukštųjų technologijų įmone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų