REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cent­ras (ŠRATC) ra­do ge­nia­lų bū­dą, kaip iš­va­ly­ti Kai­rių są­var­ty­no ža­lių­jų at­lie­kų kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lę: vi­sas bios­kai­džias at­lie­kas, su­si­mai­šiu­sias su plas­ti­ko bu­te­liais, šiukš­lių mai­šais ir pa­dan­go­mis, iš­ga­ben­ti į pa­šo­nė­je už­da­ro­mą žvy­ro kar­je­rą.

REKLAMA
REKLAMA

Nau­jas šiukš­ly­nas?

Gre­ta Kai­rių są­var­ty­no esan­čia­me UAB „Žem­da“ eksp­loa­tuo­ta­me žvy­ro kar­je­re šiukš­lių kal­nai au­go ne vie­ną die­ną. Ra­tais nuo są­var­ty­no ža­lių­jų at­lie­kų kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lės iki už ke­lių šim­tų met­rų esan­čio žvy­ro kar­je­ro zu­jo trys sunk­ve­ži­miai ir trak­to­rius.

REKLAMA

Pak­laus­ti, ką ve­žan­tys, vai­ruo­to­jai sa­kė iš­ve­žan­tys kom­pos­tą.

Žvy­ro kar­je­re au­gę ta­ria­mo kom­pos­to kal­nai ne­pa­si­ro­dė pa­na­šūs į per­pu­vu­sias ir trą­šų funk­ci­ją at­lie­kan­čias ža­lią­sias at­lie­kas.

Di­džiu­lė­se su­vers­to­se krū­vo­se iš to­lo bo­la­vo šiukš­lių mai­šai, plas­ti­ko bu­te­liai, lent­ga­liai, ne­sus­mul­kin­tos me­džių ša­kos, pa­dan­gos.

REKLAMA
REKLAMA

Žvy­ro kar­je­ras pa­nė­šė­jo į nau­jai ku­ria­mą są­var­ty­ną.

Eko­lo­gei šiukš­lės – kom­pos­tas

ŠRATC eko­lo­gė Vi­li­ja Vi­soc­kie­nė pro­ble­mos ne­ma­tė. Esą bios­kai­džios at­lie­kos iš­ve­ža­mos, su­de­ri­nus su žvy­ro kar­je­rą eksp­loa­tuo­jan­čia UAB „Žem­da“ bei ap­lin­ko­sau­gi­nin­kais.

Ta­čiau V. Vi­soc­kie­nei ne­pa­vy­ko pa­slėp­ti su­sier­zi­ni­mo, pa­sa­kius, kad žur­na­lis­tai už­fik­sa­vo at­lie­kas, su­si­mai­šiu­sias su nei­rio­mis šiukš­lė­mis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko­kios ten šiukš­lės? Ten kom­pos­tas“, – ak­cen­ta­vo V. Vi­soc­kie­nė, vė­liau pri­si­pa­ži­nu­si, kad nei­rių me­džia­gų į kar­je­rą iš­ve­ža­mo­se at­lie­ko­se vis dėl­to ga­li bū­ti, mat įmo­nė ne­tu­rin­ti si­jo­tu­vo.

Spe­cia­lis­tė pra­bi­lo ir apie tai, kad kom­pos­to ty­ri­mai šioms į žvy­ro kar­je­rą iš­ve­ža­moms bios­kai­džioms at­lie­koms nė­ra at­lik­ti. Va­di­na­si, kom­pos­ta­vi­mo pro­ce­sas te­bė­ra ne­baig­tas.

ŠRATC eko­lo­gei keis­tas pa­si­ro­dė klau­si­mas apie su­vež­to­se krū­vo­se bo­luo­jan­čias pa­dan­gas. Gal­būt po­nia, va­di­nan­ti sa­ve eko­lo­ge, ir šias at­lie­kas va­di­na kom­pos­tu?

REKLAMA

„Ko­kios pa­dan­gos? Gal jūs ne­ži­no­te, kad pa­dan­goms aikš­te­lė­je yra nu­ma­ty­ta ki­ta vie­ta, o ne prie ža­lių­jų at­lie­kų?,“ – ata­ka­vo įmo­nės po­nia, dar pa­bė­ru­si prie­kaiš­tų, ko­dėl žur­na­lis­tai do­mi­si šiuo rei­ka­lu.

Va­do­vas šo­ki­ruo­tas

UAB „Žem­da“ di­rek­to­rius Ros­val­das Bu­kan­tas nu­ste­bo su­ži­no­jęs, kad kar­tu su ta­ria­mu kom­pos­tu į kar­je­rą ve­ža­mi su­si­mai­šę plas­ti­ki­niai mai­šai su bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis, bu­te­liai, pa­dan­gos, ša­kos.

REKLAMA

Di­rek­to­rius „Šiau­lių kraš­tui“ pa­tvir­ti­no prieš ke­le­tą sa­vai­čių su ŠRATC va­do­vais su­ta­ręs dėl kom­pos­to, ku­ris yra rei­ka­lin­gas re­kul­ti­vuo­jant žvy­ro kar­je­rą.

Esą toks su­si­ta­ri­mas abi­pu­siai nau­din­gas. Ta­čiau va­do­vas ne­si­ti­kė­jo, kad už­da­ro­mą kar­je­rą ŠRATC pa­vers są­var­ty­nu.

Dar­bas – „ne iš to ga­lo“

Va­kar UAB „Žem­da“ di­rek­to­rius R. Bu­kan­tas už­da­ro­ma­me žvy­ro kar­je­re ap­si­lan­kė kar­tu su Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to (ŠRAAD) Šiau­lių ra­jo­no agen­tū­ros ve­dė­ju Egi­di­ju­mi Kva­saus­ku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­gal at­lie­kų tvar­ky­mo reg­la­men­tą, anot E. Kva­saus­ko, ŠRATC tu­ri lei­di­mą kom­pos­tui pa­nau­do­ti. Vie­na­me iš punk­tų yra nu­ma­ty­ta, kad kom­pos­tą ga­li­ma nau­do­ti šlai­tų per­den­gi­mui.

Gru­bi klai­da, anot ap­lin­ko­sau­gi­nin­ko, bu­vo pa­da­ry­ta, kad ŠRATC neiš­va­lė iš­ve­ža­mo kom­pos­to aikš­te­lė­je, o su­ve­žė į re­kul­ti­vuo­ja­mą kar­je­rą ir jį už­ter­šė.

„ŠRATC daug ką da­ro „nuo ant­ro ga­lo“, – sa­kė ap­lin­ko­sau­gi­nin­kas. – Tu­rės vis­ką su­tvar­ky­ti – te­gul vaikš­to ir ran­kio­ja da­bar šiukš­les. Ant­raip už ap­lin­kos ter­ši­mą bus skir­tos bau­dos.“

REKLAMA

Kom­pos­tas – vi­sai ne kom­pos­tas?

ŠRATC di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas ga­my­bai Al­vy­das Put­riū­nas pri­pa­ži­no klai­dą ir pa­ža­dė­jo, kad į žvy­ro kar­je­rą su­vež­tas kom­pos­tas ar­ti­miau­sio­mis die­no­mis bus su­tvar­ky­tas – plas­ti­ką, pa­dan­gas ir ne­sus­mul­kin­tas ša­kas dar­bi­nin­kai su­rink­sią bei iš­ve­šią.

A. Put­riū­nas sa­kė, kad už­da­ro­mas žvy­ro kar­je­ras bu­vo už­terš­tas ne­są­mo­nin­gai. Esą tai nu­ti­ko dėl to, jog ŠRATC iki šio­lei ne­tu­rė­jo ža­lio­sioms at­lie­koms kom­pos­tuo­ti rei­ka­lin­gos įran­gos: nei smul­kin­ti, nei var­ty­tu­vo, nei si­jo­tu­vo.

REKLAMA

Anot jo, ar­ti­miau­siu me­tu kom­pos­ta­vi­mo įran­ga bus su­komp­lek­tuo­ta ir ga­li­ma bus pa­ruoš­ti ko­ky­biš­ką kom­pos­tą.

Va­kar ry­tą „Šiau­lių kraš­tas“ dar kar­tą ap­si­lan­kė at­lie­kų už­terš­ta­me žvy­ro kar­je­re. Už­terš­tą ap­lin­ką tvar­kė dar­bi­nin­kai, at­lie­kas ly­gi­no trak­to­rius.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų