REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Braškės – nereiklus augalas, bet geriausiai auga ir dera humusingame priesmėlyje ir priemolyje. Be to, labai svarbu, kad dirva būtų laidi drėgmei ir orui. „Kuo smėlingesnė dirva, tuo daugiau braškes reikia tręšti organinėmis trąšomis. Molio ir sunkaus priemolio dirvoje pasodinti augalai vargsta, skursta, nes supuolusi žemė nepraleidžia oro. Į tokią dirvą taip pat reikia įterpti mėšlo ir durpių. Taigi žemę braškynui reikia ruošti iš anksto. Nepatartina jų sodinti po bulvių. Prastai braškės augs, jei ankstesniais metais joms skirtoje vietoje augo pupelės, agurkai, bulvės, pomidorai, avietės, narcizai, raktažolės, lelijos, vilkdalgiai. Šie augalai gali sirgti ligomis, kuriomis greitai užsikrečia ir braškės“, – sakė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Nobertas Uselis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei žinoma, kurioje vietoje bus įveisiamas naujas braškynas, dar nevėlu kaip priešsėlį ten auginti žaliąją trąšą – rapsus arba garstyčias. Likus porai savaičių iki barškių sodinimo, juos reikės užkasti. Beje, garstyčios ne tik pagerina, bet ir dezinfekuoja dirvą.

REKLAMA

„Braškės gerai auga rūgščiose dirvose arba dirvose, kurių rūgštingumas artimas neutraliam (pH nuo 5 iki 6,8). Labai rūgščią dirvą, kurioje auga šalpusnis, rūgštynės, asiūkliai, reikia pakalkinti ne vėliau kaip 1–2 metus prieš braškyno įveisimą“, – patarė pašnekovas.

Geriau nepertręšti

Specialistų dažnai patarimų prašo itin uolūs, bet nepatyrę braškių augintojai. Jie skundžiais, kad kerai labai gražūs, daug lapų, bet uogų tik viena kita, pradėjusios nokti jos ima pūti. Tokios nesėkmės priežastis labai paprasta: anksti pavasarį braškės buvo per daug patręštos azoto trąšomis. Norint išvengti tokios klaidos, braškyną reikia tręšti specialiai šiai kultūrai skirtomis trąšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Prastos kokybės, smulkios uogos bus ir ketvirtus ar penktus metus auginamame braškyne, kad ir kiek jį tręštumėte ar rūpestingai prižiūrėtumėte. Auginantieji pirmametes, antrametes ir trečiametes braškes visada turės tinkamų sodinti jų daigų ir sočiai valgys uogų.

Pasisodinę norimos veislės motininių augalų, kad jie neeikvotų jėgų augindami uogas, anot dr. N.Uselio, turėtume nuskinti šių braškių žiedus ir uogų užuomazgas.

Jautriosios braškių šaknys

Šių metų vasarą nešykšti lietaus. Jei braškyne laikysis vanduo,  šaknys negaus deguonies, tad kerai gali pradėti pūti, skursti. Pradėjusios nokti uogos ims pūti. Todėl paviršinį vandenį būtina nukreipti gilesniais grioveliais už sklypo ribų. To daryti nereikia, jei uogynas įveistas nedidelio nuolydžio pietiniame šlaite. Braškės jautrios ne tik drėgmės pertekliui, bet ir trūkumui. Jei dangus šykšti lietaus, būtina jas palaistyti, tada uogų derlius bus daug gausesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vienam teko matyti apleistą, žolėse skęstantį seną braškyną. Uogos smulkios, bet jų neįtikėtinai daug. Tai galima paaiškinti labai paprastai: braškių šaknys išsidėsčiusios sekliai, todėl žydėjimo metu, kai mezgasi uogos, braškes reikia ravėti labai atsargiai, stengiantis nesujudinti ir nepažeisti dirvos paviršiuje esančių smulkių šaknelių, kurios augalą aprūpina maisto medžiagomis.

„Jei orai smarkiai atšils, auginantieji braškes po juoda plėvele, turėtų tarpus tarp eilių mulčiuoti šiaudais ar pjuvenomis, kad karštis neapdegintų šaknų“, – patarė pašnekovas.

REKLAMA

Papildoma informacija:

Medikai teigia, kad kiekvienas žmogus per vasarą turi suvalgyti ne mažiau 7 kg braškių. Tai padės aprūpinti organizmą būtinais mikroelementais ir vitaminais. Ypač daug braškėse geležies, vitamino E, C ir B grupės vitaminų. Vitamino C braškėse daugiau susikaupia drėgną ir vėsią vasarą, kai uogos būna sultingesnės.

Braškės – puiki profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės. Šios uogos mažina cukraus koncentraciją kraujyje, todėl tinka diabetikams. Jose mažai kalorijų (100 gramų – 27 kcal), tad braškėmis gali mėgautis norintieji sulieknėti.

REKLAMA

Braškėse esantys pektinai naikina kenksmingą žarnyno mikroflorą, padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus. Dėl braškėse esančių unikalių medžiagų, panašių į aspiriną, šios uogos malšina skausmą ir mažina temperatūrą.

Norintieji išlaikyti gerą atmintį, sustiprinti savo imuninę sistemą braškių derėjimo metu kasdien turėtų suvalgyti bent po kelis šimtus gramų šių uogų.

Vijolė Aguonaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų