REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ryžiai: nauda ar žala lėkštėje?

Ryžiai – viena seniausių grūdinių kultūrų, išsiskirianti unikaliomis maistinėmis savybėmis. Sveika mityba besirūpinantys žmonės jau įprato vietoj bulvių prie mėsos skanauti ryžių. Ar toks sprendimas – tikrai į sveikatą? Dietologai kol kas dar ginčijasi, ar ryžiai – tikrai naudingas produktas sveikos mitybos valgiaraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Ryžiai akių nesiaurina, bet...

Pas mus vis dar populiarus juokas, esą valgant daug ryžių gali susiaurėti akys. Be abejo, tai – tik pokštas. Vis dėlto vartojant pernelyg daug baltųjų ryžių sveikatos problemos gali paūmėti. Kai kurie dietologai apskritai ryžius įvardija kaip kruopas, kurios organizmui pridaro daugiau žalos nei suteikia naudos.

REKLAMA

Ruošiant maistą dažniausiai naudojami ilgagrūdžiai baltieji ryžiai. Be abejo, jie atrodo dailiai ir papuošia pačius įvairiausius patiekalus, verdami beveik nesideformuoja. Tačiau naudos sveikatai jie beveik neteikia. Prieš patekdami ant stalo tokie ryžiai kruopščiai nuvalomi, pašalinami jų apvalkalėliai ir gemalai, o kartu su jais – ir daug maistingųjų medžiagų.

Vartojant daug baltųjų ryžių didėja hipertonijos, aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, akmenų susidarymo inkstuose rizika. Tiesa, saikingai vartojant ryžių žalos nei sveikatai, nei figūrai neprisidarysite.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo naudingi nevalyti ryžiai?

Nevalytų ryžių skonis ne toks švelnus, jie gerokai kietesni nei rafinuoti jų „anūkai“, tačiau turi ir kur kas daugiau maistingųjų medžiagų. Maždaug 80 procentų vitaminų ir mikroelementų sukaupta būtent ryžio apvalkale, o ne branduolyje – pastarasis tėra angliavandenių šaltinis. O, kaip žinome, įtraukus į valgiaraštį per daug angliavandenių, organizme ima didėti riebalinis audinys.

Tiesa, angliavandeniai taip pat nėra tik problemų šaltinis. Sudėtiniai angliavandeniai, kurių galima gauti valgant nevalytus ryžius, aprūpina organizmą energija, būtina aktyviam visaverčiam gyvenimui. Sudėtiniai angliavandeniai pasotina ir slopina norą užvalgyti riebaus ar saldaus maisto, padidina energijos potencialą. Nevalytuose ryžiuose nėra gliuteno, kurio kai kurių žmonių organizmas paprasčiausiai netoleruoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryžiuose apstu B grupės vitaminų, daugiausia – tiamino (B1), riboflavino (B2), taip pat niacino (B3 arba PP) ir piridoksino (B6). Tiaminas dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, gerina kraujo cirkuliaciją. Kai trūksta riboflavino, pablogėja regėjimas. Niacino deficitas neretai tampa alkoholizmo priežastimi, gali paskatinti pelagros išsivystymą. Piridoksinas padeda organizmui įsisavinti naudingąsias riebalų rūgštis.

Dar viena unikali ryžių savybė – tai, kad patekę į žmogaus organizmą jie prisijungia kenksmingas medžiagas, į kūną patenkančias su maistu, ir padeda greitai ir efektyviai jas pašalinti. Dėl tokių absorbuojamųjų savybių ryžiai laikomi vienu pagrindinių organizmo valymui naudojamų maisto produktų.

REKLAMA

Ryžiai puikiai atkuria apetitą po ilgo badavimo, padeda greičiau atsigauti po patirtų ligų, normalizuoja miegą, skatina laktaciją krūtimi maitinančioms mamos, šalina blogą burnos kvapą. Pačiuose ryžiuose visiškai nėra druskos, bet tai – dar ne viskas: ryžiai padeda šalinti iš organizmo druskų sankaupas, todėl ypač rekomenduojami žmonėms, sergantiems širdies, kraujagyslių ir inkstų ligomis. Ryžius taip pat naudinga valgyti apsinuodijus maistu, karščiuojant.

Nevalyti ryžiai – naudingas produktas dar ir todėl, kad juose esama seleno, kalio, baltymų, vertingųjų aminorūgščių.

REKLAMA

Rudieji ryžiai. Tai iš dalies išvalyti ryžiai. Juos apdorojant pašalinamas tik viršutinis apvalkalas, vadinamoji luobelė. Tačiau tai – menkas nuostolis, nes, šiaip ar taip, ši luobelė – nevalgoma. Ant grūdo esančios sėlenos išlieka sveikos. Tiesa, kaip tik dėl sėlenų ryžių neįmanoma termiškai apdoroti, taigi net ilgiau nei baltieji ryžiai virti rudieji beveik nesuminkštėja. Juos ruošiant prieš verdant būtina pamirkyti šaltame vandenyje. Tada nupilti vandenį, į puodą pripilti šviežio šalto vandens, suberti ten ryžius ir tik tada užvirti. Po 10 minučių vanduo nupilamas, ryžiai vėl sudedami į šaltą vandenį, dar kartą užvirinami ir paverdami apie 15 minučių. Tada puodas nuimamas nuo ugnies, apsukamas šiltu rankšluosčiu ir taip ryžiai palaikomi keletą valandų. Sakysite, daug vargo? Užtai viskas – tik į sveikatą. Ne veltui organizmo valymui naudojami būtent rudieji ryžiai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juodieji ryžiai. Nuo seno kinų gydytojai rekomendavo juoduosius ryžius žmonėms, kurie kentė skrandžio skausmus. Vėliau įrodyta, kad juodieji ryžiai dar padeda normalizuoti antinksčių veiklą, gerina regėjimą. Dažniau valgyti juoduosius ryžius patariama ir vyrams, nes tai teigiamai veikia jų lytines funkcijas.

Raudonieji ryžiai. Rausvo atspalvio ryžiai labiausiai paplitę Tailande. Pavadinimą jie gavo dėl specifinės rausvos sėlenų spalvos. Termiškai apdorojus ryžius jų spalva tampa dar intensyvesnė. Raudoniesiems ryžiams priskiriama savybė normalizuoti organizme cholesterolio kiekį, jie teigiamai veikia kepenis. Tai puikus dietinis produktas, kur kas efektyviau nei baltieji ryžiai padedantis išlaikyti nepriekaištingas kūno linijas. Tiesa, mūsų krašte šie ryžiai gana reti, be to, brangūs.

Parengė Laura MUREIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų