REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis naudojama gausybė chemikalų, kurių plaukams geriau vengti. Daug  toksinių medžiagų slepiasi už skambių pavadinimų. Lengviausias kelias, be abejo, apie tai negalvoti, bet turite sutikti, kad susipažinus su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis – daug lengviau išsirinkti plaukų priežiūros priemones, jau nekalbant apie teigiama poveikį sveikatai.

Šiomis dienomis naudojama gausybė chemikalų, kurių plaukams geriau vengti. Daug  toksinių medžiagų slepiasi už skambių pavadinimų. Lengviausias kelias, be abejo, apie tai negalvoti, bet turite sutikti, kad susipažinus su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis – daug lengviau išsirinkti plaukų priežiūros priemones, jau nekalbant apie teigiama poveikį sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, patikrinkime dažniausiai sutinkamas chemines medžiagas:

1. Natrio sulfatas (Sodium Lauryl Sulfate)

Dažniausiai žinomas tiesiog kaip sulfatas arba SLS. Tai ši šiurkšti medžiaga verčia šampūną putoti. Nors yra manančių, kad gausus putojimas pažymi šampūno kokybę, iš tiesų tai cheminė medžiaga, kurios reikėtų vengti!  Dėl savo šiurkščių ingredientų, šampūnai, į kurių sudėtį įeina SLS, išplaus daugiau produktų liekanų, paliekant plaukus gaivius, švarius ir pastebimai mažiau riebaluotus nei buvo prieš tai (nes ta pati priemonė taip pat naudojama kaip variklio nuriebintojas. Ko dar nežinojote, šie chemikalai ilgainiui naudojant naikina plaukus, šalinant natūralius aliejus, kurie būtini gerai ir sveikai plaukų išvaizdai).

REKLAMA

2. Kvepalai (Fragrance)

Kalbant apie bloguosius chemikalus – sunku patikėtu, kad taip gražiai skambantys pavadinimai, kaip „perfume“ ar „fragrance“ iš tikrųjų reiškia tūkstančius toksinių sintetinių ingredientų, kurie gali sukelti viską nuo pykinimo iki alerginių reakcijų. Spėkit kas dar? Gamintojas nebūtinai turi nurodyti tikslius panaudotų sudedamųjų dalių pavadinimus. Taip, šis „oi, beje“ požiūris visiškai teisėtas. Išeitis? Bekvapė formulė su aiškia etikete „sudėtyje nėra“.

REKLAMA
REKLAMA

3. DEA ir TEA

Naudojami sumažinti pH lygį ir paversti šarminius produktus neuralaus pH, rūgštiniai ingredientai Triethanolamine (TEA) ir Diethanolamin (DEA) lengvai absorbuojasi ir gali sukelti baisias ligas, pavyzdžiui vėžį arba hormonų sutrikimus. Bet išverskime tai į plaukų priežiūros kalbą ir  nustatykime kodėl produktai, į kurių sudėtį įeina šių cheminių medžiagų, turėtų būti įtraukti į vengtinų plaukų priežiūros produktų sąrašą. Pirmiausiai, jie gali dirginti galvos odą ar net sukelti alergines reakcijas, antra – jie taip pat pašalina visas gerąsias plaukų sudedamąsias dalis (tokias kaip keratinas), palikdami jūsų plaukus sausus, trapius ir negyvybingus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Parabenai (Parabens)

Pridėkite propyl, methyl ir butyl parabenus prie vengtinų chemikalų sąrašo, ir plaukai gyvens daug laimingesni ir sveikesnį gyvenimą! Jie yra naudojami, kad pratęstų plaukų priežiūros priemonių galiojimo laiką, šie ingredientai yra itin toksiški. Ir dar... galiu lažintis, kad bent viename iš jūsų turimų plaukų ar priežiūros priemonėje rastume jų. Tiesą sakant, tikiu, kad jei dabar nueičiau į jūsų vonios kambarį, grįžčiau su 3–5 tokiais produktais. Išeitis paprasta – ieškokite produktų su etikete „be parabenų“.

REKLAMA

5. Formaldehidai (formaldehyde)

Cheminės medžiagos, pavyzdžiui, imidazolidinyl ir diazolidinyl urea, kaip ir daugelis kitų kasdienių plaukų priežiūros ir asmens higienos produktų ingredientų, yra žinomi savybe išskirti formaldehidus, toksines medžiagas, kurios gali padaryti daug žalos jūsų imuninei sistemai. Lažinuosi, kad tai dar nėra pačios blogiausios cheminės medžiagos, įeinančios į plaukų priežiūros priemonių sudėtį, tačiau jos labai žalingos.

6. Dažai

Dabar pakalbėkim apie tai, kas jūsų mėgstamą braškinį šampūną padaro tokį gardžiai raudoną. O ne, tai ne braškės... tikrai ne! Dėl kvapo – galite grįžti keliomis pastraipomis atgal, ir dar kartą perskaityti, tad jūsų neturėtų nustebinti, kad spalva yra lygiai tokia pat dirbtina ir tokia pat kenksminga. Sintetinės spalvos, kurios suteikia šampūnams prabangos, tai pat gali sukelti vėžį, alergines reakcijas, kvėpavimo sutrikimu, tad kitą kartą gerai apsvarstykite rinkdamiesi naują šampūną, gerai pagalvokite apie visus chemikalus, įeinančius į šampūno sudėtį ir Pasirinkite kaip įmanoma natūralesnį variantą.

REKLAMA

7. Propilenglikolis (Propylene Glycol)

Skamba pažįstamai? Tikriausiai jau teko matytu šį pavadinimą ant šampūno etiketės, ir norite tikėkit, norite – ne, tačiau tai viena iš cheminių medžiagų, kurių reikėtų vengti. Pažiūrėkite į šampūnų, kondicionierių, losjonų sudėtis, ir esu tikra, kad rasite šį ingredientą sąraše. Problema ta, kad šis ingredientas nėra nei natūralus, nei normalus, ypač žinant, kad jis nesuteikia jokios naudos – tik daug žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų