REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) pirmininku penktadienį išrinktas Serbijos užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius. Jo pergalę lėmė tik minimali balsų persvara prieš kitą kandidatą – Lietuvos nuolatinį atstovą Jungtinėse Tautose ambasadorių Dalių Čekuolį.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp 190 balsavusių Jungtinių Tautų valstybių narių Lietuvos atstovą parėmė 85 valstybės, o Serbijos kandidatas užsienio reikalų ministras V. Jeremičius surinko 99 balsus. Viena valstybė susilaikė, penki biuleteniai buvo pripažinti negaliojančiais.

REKLAMA

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio, nepaisant rinkimų baigties, gausi tarptautinė parama Lietuvai Generalinės Asamblėjos pirmininko rinkimuose yra įrodymas, kad Lietuvos užsienio politika pripažįstama pasauliniu mastu.

„Ir dvišaliuose santykiuose, ir pirmininkaudami tarptautinėms organizacijoms, tokioms kaip ESBO ir Demokratijų Bendrija, renkamės etišką laikyseną ir konsensuso paieškas. Esu įsitikinęs, kad tai vienintelis patikimas būdas stiprinti tarptautinės bendruomenės tarpusavio supratimą“, - cituojamas Lietuvos užsienio reikalų ministras A. Ažubalis ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, rinkimų į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininko pareigas kampanija sustiprino Lietuvos kaip aktyvios ir atsakingos tarptautinės bendruomenės narės įvaizdį.

Lietuvos atstovo, kurio kandidatūra Jungtinėse Tautose buvo vertinama labai palankiai, pralaimėjimas pirmiausia sietinas su Serbijos kandidato rinkimų kampanija, nukreipta prieš Lietuvą bei jos kandidatą, ir Lietuvos kandidatūrą atvirai priešiškai vertinusios Rusijos visokeriopa parama Serbijos atstovui.

D.Čekuolis turi didžiulę patirtį daugiašalėje diplomatijoje, puikiai išmano Jungtinių Tautų veiklos specifiką, yra pirmininkavęs kitai svarbiai Jungtinių Tautų institucijai - Ekonominei ir socialinei tarybai (ECOSOC), kalba penkiomis užsienio kalbomis.

Lietuvos kandidatą šiuose rinkimuose rėmė ne tik įtakingos Europos Sąjungos, Vakarų pasaulio valstybės, bet ir nemaža dalis Afrikos, Azijos bei Lotynų Amerikos valstybių. Pažymėtina ir tai, kad dauguma Serbijos kaimynių taip pat parėmė Lietuvos kandidatą. Pagal egzistuojančią praktiką, į JTGA pirmininko postą paeiliui kandidatuoja vienos iš penkių regioninių valstybių grupių iškeltas atstovas. Kadangi kiekviena valstybių grupė kandidatą į pirmininko pareigas siūlo kartą per penkerius metus, šalys apie savo ketinimus siekti šių pareigų praneša iš anksto. Rytų Europos grupei priklausanti Lietuva dar 2004 m. pranešė kitoms grupės narėms, kad teiks savo kandidatą į JTGA 67-osios sesijos pirmininkus, ir jokia kita valstybė, iki Serbijai prieš pusmetį sulaužant nusistovėjusią taisyklę, nepareiškė noro siekti šių pareigų. Rusija su Serbija vetavo balsavimą regioninės grupės viduje ir pareikalavo balsavimą perkelti į JTGA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų