REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pati brangiausia pagal rinkos vertę Europos futbolo čempionato komanda – ispanų, o pigiausia – Airijos rinktinė.

REKLAMA
REKLAMA

Bet koks stambus tarptautinis futbolo turnyras – Europos ar pasaulio čempionatas – ne tik vardų, charakterių ir intelekto kova. Tai ir daugybės milijonų eurų žaidimas. Jei perspektyvų žaidėją nori parduoti brangiau, pakentėk iki kokių tarptautinių pirmenybių – futbolininkas pasirodys ir jo kaina išaugs.

REKLAMA

Kiekvienas futbolininkas turi savo kainą. Žurnalas „Forbes“ pagal „Transfermarkt“ duomenis, paskelbė EURO 2012 dalyvių orientacinę kainą.

Ispanija: 658 mln. eurų

Pati sėkmingiausia planetos komanda ir ekonominės krizės paliestos šalies viltis. Ispanų sudėtyje – 19 pasaulio ir 12 Europos čempionų. Galėjo būti daugiau, jei ne Carleso Puyolio ir Davido Villos traumos, dėl kurių jie EURO 2012 praleis.

Ispanijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Ispanijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Vokietija: 459 mln. eurų

Viena iš EURO 2012 favoričių. Tokia vokiečių žaidėjų rinkos kaina – gerai orientuotos ir suplanuotos jaunų žaidėjų ugdymo programos dalis. Tik 5 iš 23 nacionalinės ekipos žaidėjų verti mažiau nei 10 mln. eurų. Šiame penkete – du vartininkai ir 33 metų veteranas Miroslavas Klose – vienas geriausių snaiperių čempionų istorijoje. Brangiausias žaidėjas – Mario Gomezas  – 42 mln.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Vokietijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Anglija: 392 mln.

Anglų pirmą kartą niekas nevertina kaip turnyro favoritų. Rinktinė pakeitė strategą, dėl traumų neteko net kelių svarbių žaidėjų, o Wayne'as Rooney (65 mln. eurų) dėl diskvalifikacijos Europos čempionatą pradės tik nuo trečių grupės rungtynių. Čempionatas skirtas britų jaunimui kojoms apšilti.

Anlgijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Anlgijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Prancūzija: 340 mln.

Prancūzai prarado ketverius metus vadovaujant Raymond Domonechui – nerealizavo tokių futbolininkų kaip Florentas Malouda, Franckas Ribery, Patrice'as Evra, Sidney Govou, Williamas Gallas potencialo. Kai kurie iš jų nacionalinės ekipos marškinėlius tebevilki, o F. Ribery rinktinėje – brangiausias – 42 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Prancūzijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Portugalija: 337 mln.

Portugalija – visų pirmiausia Cristiano Ronaldo su 94 mln. eurų, o jau po to visi likę – net ir „Manchester United“ žvaigždė Nani (36 mln.). Senosios žvaigždės kaip Luisas Figo ar Deco išeina, o naujosios neskuba „užsidegti“. Jei praėjusį Europos čempionatą portugalai buvo laikomi favoritais, šįkart turi tenkintis tik „juodojo arkliuko“ statusu.

Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)

Italija: 296 mln.

Į EURO 2012 vyksta atsinaujinusi, nors pagal amžių nepajaunėjusi (vidurkis 28-30 metų). Pagrindinė viltis – 21 metų „enfant terrible“ Mario Balotelli, kurio talentas rinkoje vertinamas 30 mln. Apskritai, skandalas – antrasis Italijos rinktinės vardas. Šalį krečiantis futbolo lažybų skandalas tiesiogiai palietė kelis rinktinės narius, net ir vartininką Gianluigi Buffoną.

REKLAMA

Italijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Italijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Olandija: 277 mln.

Iš 23 Olandijos rinktinės žaidėjų 16 žaidė prieš dvejus metus PAR vykusio pasaulio čempionato finale. Visi jie trokšta revanšo ir, žinoma, titulo. Olandų futbolininkai – vieni paklausiausi rinkoje, tačiau vargu ar jauni žaidėjai gaus pakankamai laiko atsiskleisti EURO 2012. Į kovą bus metami patikrinti žaidėjai, tokie kaip Robinas van Persie (45 mln.), Klaasas-Janas Huntelaaras (27 mln.) ir tokie, kurie įkandami klubams su „storomis“ piniginėmis – Wesley Sneijderis, Rafaelis Van Der Vaartas, Arjenas Robbenas.

REKLAMA

Olandijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Olandijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Rusija: 162 mln.

Rusijos futbolininkų kaina gerokai išaugo po 2008-2009 metų, kai „Zenit“ laimėjo du europinius trofėjus, o rinktinė užėmė trečią vietą Europos čempionate. Tiesa, situacija dabar kiek prastesnė. Net jeigu rusai ir garsiai kalba apie aukštas vietas, Europos klubai gerokai pagalvos, ar už Alaną Dzagojevą mokėti 16 mln., už Igorį Denisovą – 14 mln. Atrodo visus labiausiai domina 26 metų vartininkas Igoris Akinfejevas (17 mln.)

Rusijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Rusijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Kroatija: 152,5 mln.

Kroatai gerai užsirekomendavo austrų ir šveicarų stadionuose prieš ketveris metus. Šįkart iš jų galima tikėtis visko. Atrodo, pagrindinis ginklas bus Luka Modričius, vertinamas 40 mln. eurų. Jis – vienintelis iš kroatų turi šansą patekti į kokį Europos superklubą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Kroatijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Švedija: 122,7 mln.

Rinktinė suburta aplink vieną žaidėją – 30 metų Zlataną Ibrahimovičių. „Barcelona“ prarado 45 mln, kai nupirko jį iš „Inter“ ekipos už 69,5 mln. ir vėliau pardavė „Milan“ komandai už 24 mln. Z. Ibrahimovičių supa veteranai ir Europos klubų vidutiniokai, kurie vargu ar šiame turnyre sugebės kilstelėti savo rinkos kainą.

Švedijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Švedijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Ukraina: 107 mln.

Europos čempionato šeimininkė. Iš 23 futbolininkų 21 žaidžia Ukrainos komandose, įskaitant žvaigždę Andrejų Ševčenką, savo laiku laimėjusį „Auksinio kamuolio“ apdovanojimą. Paskutinis šansas Europoje pažaidusiems veteranams ir tramplinas jauniems. Ar ukrainiečiai iššaus?

REKLAMA

Ukrainos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Ukrainos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Čekija: 101,1 mln.

Tie laikai, kai čekai žaidė „Juventus“, Milan“ ir „Liverpool“ komandose, praėjo. Tik 30 metų vartininkas Petras Čechas iš Londono „Chelsea“ „laiko markę“ ir kainuoja rinkoje ketvirtadalį visos rinktinės – 25 mln. eurų. Mohikanams Milanui Barošui ir Tomačui Rosickiui – paskutinė galimybė priminti apie save.

Petras Čechas (nuotr. SCANPIX)Petras Čechas (nuotr. SCANPIX)

Danija: 86,8 mln.

Vargu ar šiame turnyre danams pavyks pakartoti triumfą Europos čempionate prieš 20 metų. Prastesnės dovanos jubiliejui negalėjo būti – grupė žudikė su vokiečiais, olandais ir portugalais. Lyginant su pasaulio čempionatu, pasikeitė pusė rinktinės. Viltys siejamos su 20 metų Christianu Eriksenu, rinkoje vertinamu 13 mln.

REKLAMA

Danijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Danijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Lenkija: 85,3 mln.

Turnyro šeimininkė, kurios žaidėjų kaina rinkoje gana žema. Šiuo metu tik keturi lenkų futbolininkai rimtai domina pajėgius klubus. Tai vartininkas Wojciechas Szczesny (12 mln.) ir trys Dortmundo „Borussia“ žaidėjai Robertas Lewandowskis, Jakubas Blaszczykowskis ir Lukaszas Piszczekas. Už R. Lewandowskį šiuo metu siūloma mažiausiai 15 mln. Ar lenkams padės namų sienos ar prislėgs nepamatuoti lūkesčiai?

Lenkijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Lenkijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Graikija: 83,7 mln.

Rinktinėje – trys 2004 metų Europos čempionai, už kuriuos nė vienas Senojo žemyno klubas nemokėjo didelių pinigų. Šiuo metu tai – pavyzdingų gynėjų komanda, kurių priekyje - Kyriakos Papadopoulos (9 mln.) ir Sokratis Papastathopoulos (8 mln.). Faktas – dar nė vienam graikų žaidėjui nepavyko nustebinti įspūdinga karjerą Europos klubuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Graikijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Graikijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Airija: 71 mln.

Pati pigiausia Europos čempionato komanda. Tai – vidutinio lygio žaidėjai, žaidžiantis už vidutinį atlyginimą anglų vidutiniokų klubuose „Sunderland“, „Stoke City“, „Woverhampton“, „Fulham“. Paskutinis airis, už kurį buvo paklota 12 mln. suma – Aidenas McGeady. Po nesėkmingo sezono Maskvos „CSKA“ ekipoje saugas norės atsigriebti Europos čempionate.

Airijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Airijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų