REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žinome: kas nedirba – tas neklysta, kas nerizikuoja – tas negeria šampano, bet jei rizikuoja dažnai – prasigeria ir t. t. Pažįstame žmonių, kurie idiotiškai bando laimėti loterijoje, bet nieko nelaimi. Tačiau yra laimingųjų, kuriems sekasi, ir tiek.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogus, Amerikos nepriklausomybės deklaraciją nupirkęs už 4 dolerius

Vienas vyras Adamstono miesto (JAV) „blusų“ turguje kartą nusipirko nušiurusį paveikslą dėl jo originalių rėmų. Kai namuose nutapytą niūrų peizažą jis išlupo iš rėmų, paaiškėjo, kad po juo paslėpta viena iš 500 oficialių JAV nepriklausomybės deklaracijos kopijų, kuri turbūt buvo užkišta už paveikslo ir šeimininko pamiršta. Šis egzempliorius kaip ir kiti buvo atspausdintas Johno Dunlopo 1776 metų liepos 4 dieną, siekiant džiaugsmingą žinią išplatinti trylikoje amerikiečių kolonijų. Iš pirmo žvilgsnio 500 kopijų – daug, ir tokios kopijos vertė nėra labai didelė, tačiau surastos buvo tik 24 kopijos, ir tik 3 jų, įskaitant šią, yra privačiose rankose. Taigi laimingasis savininkas neprastai pasipelnė: investavo vos 4 dolerius, o Sotbio aukcione dokumentą kompanijos „Visual Equities Inc“ prezidentui Donaldui J. Scheerui pardavė už 2 420 000 dolerių.

REKLAMA

Močiutė aptiko seną sporto komandos nuotrauką

Bernice Gallego, 72 metų gyventoja iš Kalifornijos, savo namuose tarp išmetamų senienų aptiko vieną pirmųjų Amerikos beisbolo komandos fotografijų. Atsižvelgiant į amerikiečių aistrą šiai keistai sporto rūšiai, galima suprasti senutę, kuri nuotrauką nusprendė pasiūlyti interneto aukcione „eBay“, nustačiusi 10 dolerių startinę kainą. Nuotraukos originalumą patvirtino JAV vertybinių popierių asociacija. Po intensyvių varžytinių nuotrauka buvo parduota už daugiau kaip 75 tūkstančius dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip 182 000 dolerių rasti vonioje

Pasirodo, statybininku būti labai įdomu. Neskaitant darbo užmokesčio, remontuojamose patalpose kartais galima rasti įvairių dovanų. Pavyzdžiui, Bobas Kittsas iš Klivlando viename pastate griovė vonios kambario sieną ir aptiko įmūrytas dvi metalines dėžes, kuriose buvo paslėpta daugiau kaip 182 tūkstančiai dolerių. Dėžės viduje buvo laiškas su atgaliniu adresu – „P. Dunne News Agency“. Istorija nutyli, kam buvo skirti šie pinigai ir kam galiausiai jie atiteko. Suprantama, netrukus po lobio radybų tarp statybininko, namo šeimininko ir buvusio šeimininko giminaičių įsiplieskė karšti debatai. Kas laimėjo – neaišku. Greičiausiai statybininkui atiteko mažiausia dalis, jeigu apskritai kas nors atiteko. Priešingu atveju apie tokį radinį internete nebūtų parašyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris, keistas paveikslas ir Jacksonas Pollockas

Jeigu nesi šiuolaikinio meno specialistas, tai pažvelgęs į Pollocko paveikslą pamatysi tik įvairiaspalvių linijų kratinį. Tačiau žinovams tai pats Jacksonas Pollockas, amerikiečių dailininkas ir abstrakcionizmo meistras! Vienas jo paveikslas kaip tik yra Toronto galerijoje ir... parduodamas. Ilgos šio paveikslo kelionės istorija štai tokia. Kadaise gyveno moteris, vardu Teri Horton. Ji dirbo sunkvežimio vairuotoja ir mėgo vaikščioti po parduotuves visoje Šiaurės Amerikoje. Vienoje Kalifornijos parduotuvių 1990 metais ji pamatė didžiulį apdulkėjusį paveikslą, visų pamirštą ir niekam nereikalingą. Teri paveikslas irgi nepatiko, tačiau ji nusprendė jį nupirkti savo depresijų kankinamam draugui, kad pakeltų jam nuotaiką. Nusiderėjusi nuo 8 iki 5 dolerių, ji parvežė draugui drobę ir pasiūlė į ją mėtyti strėlytes. Pasirodo, draugas buvo piešimo mokytojas, todėl pasakė: „Man regis, tu gavai Jacksono Pollocko paveikslą.“ Teri nusprendė išsiaiškinti, kas jis per vienas, ir nuo to momento įvykiai ėmė lėkti pasiutusiu greičiu. Dabar šis paveikslas kainuoja 50 milijonų dolerių, ir tai turbūt pats naudingiausias pirkinys per visą meno istoriją.

REKLAMA

Vaikinas rado 200 tūkstančių dolerių... monetomis

Jeffas Bidelmanas, kompanijos „Johnstown Rare Collectibles“ savininkas, padėjo vienai šeimai, pragyvenusiai vienoje vietoje maždaug 20 metų, persikraustyti. Nešdamas laiptais krepšį su senomis monetomis, jis vienoje laiptų pakopoje pastebėjo plyšį, kuris jį labai sudomino. Išardęs laiptelį vyriškis aptiko paketą, pilną auksinių monetų, kurių suma pagal nominalą buvo 8 500 dolerių. Reali šios monetų krūvos vertė siekė 200 000 dolerių. Štai ką reiškia pagalba!

REKLAMA

Paveikslas už 27 000 dolerių... sofoje

Vokiečių studentas seną nudėvėtą sofą Berlyno turguje nusipirko už 215 dolerių. Bandydamas namuose ją išskleisti, viduje aptiko XVII amžiaus pradžios nežinomo dailininko drobę, kuri buvo įvertinta 27 600 dolerių (paveikslo dydis 25x38 cm). Už tokius pinigus dailės kūrinys buvo parduotas Hamburgo aukcione. Paveikslas vadinasi „Pasiruošimas pabėgti į Egiptą“ (įdomu, iš kur tą pavadinimą jie sužinojo?). Paveikslą 1605–1620 metais nutapė nežinomas dailininkas, stiliumi artimas Venecijos meistrui Carlui Saracenui. Studento vardas ir pavardė neskelbiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir vėl „pigus“ paveikslas

Vieną kartą Indianos automobilių parduotuvės darbuotojas išleido net 30 dolerių už keletą senų baldų ir gana simpatišką paveikslą, kuriuo jis uždengė skylę sienoje, nes ji jau seniai gadino visą vaizdą. Po kelerių metų vyrukas su draugais žaidė stalo žaidimą „Masterpiece“, kurio metu žaidėjai dalyvauja aukcione parduodami ir pirkdami įvairius žinomus paveikslus. Likimo ironija – ant vienos kortelių jis išvydo pažįstamą paveikslą, kuris, kaip paaiškėjo, nutapytas amerikiečių dailininko Martin Johnson Heade'o, garsėjusio peizažais ir gėlių natiurmortais. Drobės savininkas tučtuojau pasikvietė specialistus iš Manhatano Kenedžio galerijos. Šie patvirtino, kad paveikslas, pridengiantis skylę sienoje, tikrai yra anksčiau dingusiu laikytas minėto dailininko kūrinys, kuris buvo pavadintas „Magnolias on Gold Velvet Cloth“. 1999 metais Hiustono muziejus paveikslą nupirko už 1,2 milijono dolerių.

REKLAMA

Labai brangi afiša

Laura Stouffer viename Somervilio turguje, stengdamasi prasiblaškyti, apžiūrinėjo galybę niekniekių. Tarp visokio šlamšto ji pamatė seną afišą, pavadintą „Shepherd's Call“. Joje buvo vaizduojamas šuo, pusnyse suradęs ėriuką. Antras šio piešinio pavadinimas – „Found“ („Surastas“). Originalą piešė ne mažiau kaip tris kartus skirtingi asmenys 1850–1870 metais. Laura, kuri užsidirbdavo perpardavinėdama senus daiktus, iš karto įvertino radinį. Be to, kai ji piešinį atskyrė nuo kartoninio pagrindo, paaiškėjo, kad ten paslėptas dar didesnis lobis – XX amžiaus 2-ojo dešimtmečio filmo „All Quiet on the Western Front“ afiša. Šis radinys, specialistų vertinimu, kainuoja iki 20 tūkstančių dolerių. Įdomu, kas sumokės tokius pinigus už afišą?

REKLAMA

***

Ir sekasi gi žmonėms! Pasisekti gali kiekvienam, bet jei Tu ne savo sklype rasi lobį, tai reikėtų žinoti, kad pagal galiojančius įstatymus „radėjas turi teisę į ketvirtadalį lobio, o likusi dalis tenka daikto ar žemės sklypo, kur lobis buvo paslėptas, savininkui. Pastarasis ir radėjas gali susitarti ir kitaip, tik toks susitarimas turi būti rašytinis“.

Nesavanaudiškas patarimas: radai lobį, pasiimk ketvirtadalį jo, o tai, kas liko, užkask atgal.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų